El Grup de Recerca Local participa a la III Jornada de Recerca Etnològica a la Catalunya Central
L'acte va tenir lloc el passat 28 d'octubre, al Museu del Ter, i va comptar amb un total de vuit xerrades emmarcades dins el projecte Cultura Viva que té com a objectiu comunicar els resultats de les recerques científiques sobre temes etnològics que es fan a Catalunya. Eva Leucó i Laia Miralpeix van explicar el projecte Fent Memòria en el qual des del 2009, un grup format per una dotzena de persones, s'encarreguen de recollir records i vivències dels taradellencs i taradellenques que van néixer i viure al segle XX i que “han estat testimonis d'un segle de canvis socials, tecnològics, polítics i culturals”.
Durant l'exposició van explicar en què consistia aquest projecte de realització d'entrevistes a la gent més gran de Taradell “amb l'objectiu de crear un arxiu de la memòria oral”. En aquest sentit van exposar les tres parts principals del projecte: “Recollir la informació, preservar-la i difondre-la”. Al llarg d'aquests anys s'han realitzat més de 150 entrevistes d'història de vida i unes 40 de temàtiques. S'han realitzat 11 audiovisuals i van avançar que, properament, pel mes de gener, dins l'acte anual que fa el grup per presentar la feina feta durant el darrer any, es presentarà la nova web del Grup de Recerca Local de Taradell amb l'objectiu de “fer accessible a tothom el patrimoni recollit a través de les entrevistes” així com també es vol apostar per les xarxes socials “per difondre el material recollit”.
També van explicar les propostes de futur com la nova col·laboració amb l'escola Sant Genís i Santa Agnès en el qual els avis “cantaran” als nens i nenes del centre educatiu les cançons de la seva infantesa. També se seguirà treballant conjuntament amb la Fundació Vilademany i concretament “amb la recuperació de jocs de taula” així com l'aposta des del grup. Finalment també van anunciar el documental amb el qual s'està treballant actualment i que es presentarà pel gener. Es tracta de la festa del carrer Sant Sebastià, coneguda actualment com la festa major d'hivern. Leucó va concloure l'exposició dient que “es tractava d'un projecte de poble i col·laboratiu: Són la suma de petites històries les que formen part de la veritable història del nostre poble”. Per acabar es va fer la projecció d'un petit vídeo, de cinc minuts, amb fragments dels audiovisuals i d'entrevistes elaborades pel grup des del 2009. A l'acte també hi van ser presents diversos membres del grup, així com l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer.
La jornada de recerca etnològica a la Catalunya Central la va inaugurar al voltant de 2/4 de 10 del matí l'alcalde de Manlleu Àlex Garrido i el director del Museu del Ter, Carles García. Garrido va donar la benvinguda als ponents i ressaltant que “ens agrada molt acollir unes jornades d'aquestes característiques a Manlleu, i sobretot aquí, en el Museu del Ter, la joia de la corona de la ciutat”. Per la seva banda, García va destacar la importància de trobar-se “col·lectius que estan fent recerca sobre temes etnològics malgrat la crisis que hi ha al sector i que no ens permet disposar de subvencions”. En aquest sentit va elogiar la tasca d'aquests grups o persones que sense cap suport han pogut tirar endavant la seva tasca de recerca i va fer una crida al Departament de Cultura de la Generalitat a “recuperar les subvencions per aquets línies de recerca i dinamització”.
A banda de la xerrada del Grup de Recerca Local de Taradell també van exposar el seu treball Roser Reixach amb la Trencadansa de Prats de Lluçanès; Marina Cirera amb Una història a la intempèrie: el llegat patrimonial de la fàbrica i colònia de Gallifa; Esther Miralles amb Molins i moliners a la Valldora; Mercè Argemí i Helena García amb Inventari del Patrimoni Immaterial de Manresa; Bernat Marquilles amb Quaderns de viatge: Memòria popular en super 8 mm. L'arada. Creativitat Social; Albert Fàbrega amb Pous de glaç. Bages, Berguedà, Solsonès i Vallès Occidental i Malars, de molí fariner a colònia industrial que van exposar Núria Sadurní i Irene Llop.