Estudiants d'Història de la UAB visiten el conjunt històric del Molí dels Sors
El conjunt hidràulic va servir d'escenari per entendre el món hidràulic medieval
Aquest passat dissabte 11 de novembre, una trentena d'estudiants de l'assignatura "Introducció a la Història Medieval" del grau d'Història de la Universitat Autònoma de Barcelona van participar en una immersió educativa al Molí dels Sors.
Acompanyats pels professors Vicent Royo i Jaume Oliver, reconeguts experts en història medieval, els estudiants van tenir l'oportunitat d'explorar tant els aspectes tècnics dels ginys hidràulics com la seva influència en la formació i evolució del feudalisme, enriquint així la seva comprensió del passat històric.
Aquesta experiència va permetre als estudiants una formació interactiva amb el compromís per la preservació del patrimoni històric, connectar la teoria acadèmica amb la pràctica aprofundint en els molins com a eixos històrics de la vida medieval, i se'ls va oferir una visió detallada del funcionament d'aquests artefactes antics i la seva relació amb el teixit social i econòmic del passat. Al mateix temps, Jaume Oliver, va ressaltar la importància del conjunt com a espai de turisme cultural. També se'ls va poder mostar la zona excavada per tal d'entendre el conjunt com un espai arqueològic.
La visita d'aquests alumnes és una mostra dels resultats dels esforços que esta fent l'Ajuntament de Taradell i l'Ajuntament de Seva per recuperar i divulgar el patrimoni local d'aquest indret, devaluat fins fa ben poc, que tiren endavant amb diferents actuacions com la signatura d'un conveni de gestió per convertir-lo en una unitat patrimonial d'interès històric, cultural, natural i arquitectònic.
Els últims treballs que s'han realitzat recentment amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya són millores en senyalització informativa i preventiva per facilitar l'accessibilitat a tots els visitants, per protegir els conjunts arquitectònics, i per evitar riscos. També s'han portat a terme treballs de desbrossament que han posat al descobert nous elements com el pou del Molí dels Sors. En la part de Seva hi trobem un nou mirador a la resclosa del Molí Xic dels Sors, projecte inclòs dins del full de ruta elaborat conjuntament entre els Ajuntaments de Taradell i Seva i la Generalitat de Catalunya.