Cicle de xerrades Vivim la Música

El cicle és impulsat per la Regidoria de Cultura amb l'objectiu de conèixer i viure la música

Dilluns, 01/03/2021

El cicle Vivim la música que tindrà lloc en tres dijous del mes de març consistirà en un seguit de conferències pensades per poder veure la música des d'un altre punt de vista, tot aprofundint en algun dels tres temes proposats. L'emplaçament d'aquestes conferències serà a la sala del mig de Can Costa, a les 7 de la tarda.

La primera conferència, el dijous 11 de març, serà Iniciació a la música clàssica i anirà a càrrec d'Albert Prat. Se'ns mostrarà com la música clàssica (també anomenada "música acadèmica") és un terme que té un sentit ampli i divers. Normalment, el terme fa referència a la música produïda o arrelada a les tradicions occidentals, inclou música religiosa i secular i abasta un ampli període que va, aproximadament, des del segle IX fins a l'actualitat. Les normes fonamentals d'aquesta tradició musical van ser regulades d'acord amb una codificació entre 1550 i 1900, període que en anglès es coneix amb el nom de common practice period (període de pràctica comuna).

La segona conferència, el dijous 18 de març serà impartida per Rafel Esteve sota el títol Parlem de les 4 estacions de Vivaldi. Es parlarà de l'obra  d'Antonio Vivaldi, un conjunt de quatre concerts per a violí compostos el 1723. És l'obra més coneguda de l'autor i una de les més populars de tota la música clàssica. Els concerts es publicaren el 1725 per Michel-Charles Le Cène i formaven part d'un conjunt de dotze concerts (op. 8), amb el títol Il Cimento dell'armonia e dell'inventione. Els primers quatre concerts s'anomenen Le quattro stagioni i fan referència a cada una de les estacions de l'any. Cada concert té relació amb un sonet i segueix l'estructura de tres moviments, amb un moviment lent central (lento, adagio, largo), en mig de dos moviments ràpids (allegro, presto, etc.).

La tercera i última conferència, del dijous 26 de març sota el títol Mètode SSM: la música i la percussió corporal com a recurs musicoterapèutic, serà a càrrec de Santi Serratosa. El Mètode SSM parteix de la importància de la música i l'utilitza com a llenguatge amb el qual expressar-se, crear i sentir durant tot el procés terapèutic. Alhora el complementa amb dos conceptes bàsics: La senyalització, que ens porta a plantejar sessions absolutament pràctiques i desenvolupades a temps real, i la seqüenciació, com a sistematització de totes les tècniques i pràctiques. Establint aquest escenari individualitzat amb els pacients, el Mètode SSM inclou el joc, l'expressió i la creativitat com a bases d'un abordatge psicosocial d'un alt valor en salut. Basant-nos en els recursos sonors i musicals, el mètode pretén facilitar l'aparició de diferents processos sensorials, cognitius, emocionals i vinculants que enllacin els interessos de les persones amb les seves capacitats tant físiques com intel·lectuals.

Per assistir a qualsevol d'aquestes conferències, cal reservar plaça al correu reserves@taradell.cat.