Comença “Saviesa Compartida”, un nou cicle de conferències sobre cultura i coneixement

Constarà d'un total de sis sessions de setembre a desembre, a Can Costa

Dimecres, 18/09/2024

Aquest setembre s'enceta un nou projecte cultural a Taradell consistent en un cicle de conferències que es portarà a terme a Can Costa Centre Cultural, que pretén impulsar i oferir una formació de qualitat a totes les que tenen inquietuds culturals i que volen mantenir-se intel·lectualment actives al llarg de la vida.

Amb aquest projecte es pretén aprofundir en el coneixement sobre la història, la literatura, l'art, la cultura popular o la comunicació entre altres àmbits, per fomentar grups de reflexió, diàleg i estudi al voltant de temes d'actualitat, tot facilitant l'oportunitat d'escoltar i aprendre d'especialistes en diverses matèries.

Eva PiquerLa primera conferència serà a càrrec de l'Eva Piquer, escriptora, periodista, editora i directora del mitjà digital Catorze, que ens parlarà de “La Cultura i el sentit de les coses”, que versarà del que és el més important de cada cosa que fem, i d'identificar l'esforç que hi dediquem per donar sentit a la vida sencera. La conferència serà el 26 de setembre a les 6 de la tarda.

Xavier RoviróAgafarà el relleu el dia 10 d'octubre a les 6 de la tarda en Xavier Roviró, president del Grup de Recerca Folklòrica d'Osona i membre del Consell d'Estudis del patronat d'Estudis Osonencs. Sota el títol “Històries de les Guilleries” se'ns explicarà com aquesta comarca natural entre les planes de Vic, de la Selva, el Montseny i el Collsacabra ha tingut una vida bosquetana amb unes vivències, històries, llegendes i costums propis.

Xavier GiróA les 6 de la tarda del 24 d'octubre, el periodista Xavier Giró ens oferirà  “Una visió crítica del periodisme sobre minories”. Podrem comprendre com els textos periodístics tenen continguts explícits però també d'implícits. Tant un com els altres comuniquen idees o creences sobre el món i sobre les persones. Com podem detectar si fomenten la convivència o el contrari? Com que no existeix el periodisme neutre, ja que es compromet, que sigui a favor de la vida i ajudi a resoldre conflictes.

La següent conferència, “El preu de la llibertat”, de Hanan Serroukh, coordinadora dels estudis islàmics del GEES i escriptora, ens farà una reflexió en primera persona sobre l'amenaça de l'islamisme salafista, la gestió dels fluxos migratoris i la cohesió social, a partir del seu llibre Coraje, el precio de la libertad. Un tema que la sociologia està abordant i analitzant actualment. Serà el 7 de novembre a les 6 de la tarda.

Joan Torrents JuncàLa tercera guerra carlina serà el tema de la següent conferència —el 21 de novembre a les 6 de la tarda— que guiarà Joan Torrents Juncà, historiador, sobre “La Tercera Guerra Carlina (1872-1875): context, desenvolupament i fets des d'una mirada local”. La conferència oferirà una visió general del context històric que va envoltar l'esclat de la darrera carlinada per, tot seguit, explicar-ne, a grans trets, el seu desenvolupament Catalunya. Igualment, per tal de brindar una major proximitat, també es pretén exposar com es va viure el conflicte a Osona, i més concretament, a Taradell.

Victòria CombaliaVictòria Combalia, doctora en història de l'art, ens parlarà de l'art de Pablo Picasso i de Joan Miró emfatitzant les seves afinitats i diferències, el 12 de desembre a les 6 de la tarda. “Picasso-Miró: mirades creuades” reflexionarà sobre la relació entre ells, que encara que el primer, més gran, exercís de mentor del segon, aviat es van situar com a iguals i amb una gran admiració mútua. El cubisme de Picasso va influir en el primer Miró, i entre 1927 i 1936 les formes sinuoses de Miró influiran a Picasso. El relat de les seves vides també serà explicat, amb la seva participació en el Pavelló espanyol de la República.

Amb aquest cicle de conferències volem visibilitzar la importància del coneixement i donar l'oportunitat d'escoltar i aprendre de reconeguts especialistes en les diverses matèries que s'oferiran. Per assistir-hi, envieu un correu electrònic a reserves@taradell.cat.