Comunicat de l'Ajuntament respecte a la plaga de la papallona del boix
Aquest final d'estiu hem rebut amb sorpresa una invasió de papallones en molts indrets del municipi. Aquestes papallones, anomenades defoliadores del boix, són la fase adulta d'una eruga que es menja la fulla del boix, una planta molt coneguda a les nostres terres, i que és present en molts dels nostres boscos, i també en tanques de parcs i jardins.
Aquesta eruga, procedent del continent asiàtic, ha envaït Europa des de l'any 2007, i concretament la península ibèrica l'any 2014. I a la comarca de La Garrotxa, des de fa uns tres anys que ataca els boixos amb una agressivitat fora del què considerem normal. És una plaga que afecta al boix asiàtic, i que ha arribat a Europa per atacar amb força els nostres boixos, amb 3 generacions de papallones a l'any, que mengen les fulles dels boixos fins deixar-los totalment pelats. Quan el boix rebrota, la plaga torna a menjar la planta fins que causa, moltes vegades, la mort del boix.
No es coneix que l'insecte tingui cap efecte perjudicial en la salut de les persones.
Principalment dins del poble i sobretot a les urbanitzacions, milers de papallones s'han acumulat vora els llums de les cases, les faroles de l'enllumenat públic i en vores de bosc, causant molèsties i sobretot perplexitat davant uns núvols de milers de papallones que entren a les cases i es posen a tots els racons. I en els llocs on hi ha boixos, les teranyines provocades per les erugues no deixen pràcticament passar a una persona que camini entre la vegetació.
La papallona té 2-3 generacions a l'any, i els adults (fase voladora), viuen uns 10 dies. Les erugues passaran l'hivern amagades en un capoll penjades a la planta, i s'activaran quan arribi el bon temps. No sabem si el fred rigorós de l'hivern en farà baixar la població.
Des de l'Ajuntament de Taradell, igual que les administracions locals del voltant, la Generalitat i la Diputació, estem seguint amb atenció l'evolució de la plaga. Encara que a vegades sembli difícil d'entendre, una fumigació massiva amb productes químics molt agressius sovint causaria molt mal a d'altres espècies i a l'ecosistema, i l'efecte és relatiu sobre aquesta plaga tan resistent. Cal veure com evoluciona amb 2-3 anys i prendre les millors solucions que els tècnics, que estan estudiant amb detall aquest insecte, ens recomanin.
Qui tingui un boix (o pocs), aïllats al jardí, els pot tractar amb productes insecticides que els recomanaran i serviran a les agro botigues de la comarca. Però si teniu tanques amb molta quantitat de boixos o el bosc molt a prop, s'ha d'esperar a veure com evoluciona la plaga en les properes temporades i les solucions més òptimes que aniran sortint, ja que precipitar-se amb fumigacions excessives pot ser perjudicial.
Des de l'Ajuntament anirem seguint i informant de l'evolució d'un insecte invasor que ha arribat sense permís, però per quedar-se, i mentre quedin boixos, hi haurà papallones. Esperem però que es pugui arribar a un equilibri, doncs la natura és sàvia i ja pren mesures per a equilibrar aquestes situacions.