La dinàmica dels fons especials: senderisme, excursionisme i viatge; món rural i bandolerisme , és el títol de la bona pràctica presentada per Eva Leucó , directora de la Biblioteca Antoni Pladevall de Taradell, a l'Escola d'Hivern de la Biblioteca Pública dins el mòdul “Gestionar eficaçment la col·lecció”.
L'Escola d'Hivern de la Biblioteca Pública és una proposta de formació per al personal de les biblioteques públiques de Catalunya organitzada per la Subdirecció General de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i coordinada per la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. La primera edició va tenir lloc l'any 2005, i des d'aleshores ha tingut una participació molt elevada, de més de 225 professionals cada any.
L'Escola d'Hivern s'inicia amb una conferència d'un professional de prestigi. Després d'aquesta jornada inaugural, la formació s'organitza en sis cursos monogràfics, de 16 hores cadascun, que es concentren en dos dies per tal de facilitar l'assistència. Tots els cursos tenen un bloc monogràfic de 8 hores o dos de 4 hores i un taller i una sessió de bones pràctiques, a més a més de la sessió d'inauguració (el 4 de febrer, de 10 a 14 hores). Els temes d'aquests cursos es trien en funció de les necessitats formatives que es creuen necessàries per al desenvolupament de nous serveis a les biblioteques i dels suggeriments de les avaluacions d'edicions anteriors.
Aquesta 7a edició porta com a lema general La Biblioteca davant dels canvis: reptes i oportunitats i es centra en buscar estratègies per tal d'afrontar millor les noves situacions en que es troben immerses les biblioteques: més demandes dels usuaris, recursos limitats, treure un millor rendiment dels materials i documents etc.