La Ruta de l'Aigua estrena nous plafons informatius que destaquen els valors històrics i patrimonials
El primer tram del recorregut, entre el molí del Colomer i la Mare de les Fonts, incorpora cinc punts d'interpretació que apropen el visitant al llegat cultural i natural del municipi
El primer tram de la Ruta de l'Aigua, que connecta el Molí del Colomer amb la Mare de les Fonts, incorpora nous plafons que enriqueixen l'experiència del recorregut i posen en valor el llegat arquitectònic i hidràulic del municipi. Aquesta actuació ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i complementa les millores realitzades durant l'hivern de 2024, quan es van instal·lar panells dedicats a la flora i la fauna del territori.
Els plafons són el resultat del treball de recerca del grup ARAEM de la Universitat Autònoma de Barcelona i ofereixen una visió global dels sistemes hidràulics de cadascun dels molins. A cada parada, el visitant pot conèixer millor les característiques i el funcionament d'aquestes infraestructures, i complementar la informació amb el llibre Els molins de la Riera de Taradell, editat per l'Ajuntament.
L'estudi va permetre identificar un molí fins ara desconegut: el Molí del Colomer, que es trobava als entorns de l'actual Can Just i que ja apareix documentat en arxius del segle XIII. Altres molins destacats que apareixen als panells són el Molí de l'Esquís, el Molí dels Capellans i el de Bellpuig. A la Mare de les Fonts, punt final del tram, s'hi ha col·locat un panell específic sobre els sistemes hidràulics com a síntesi del conjunt.
Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament reafirma la voluntat de divulgar i sensibilitzar sobre la importància ecològica, social i tecnològica d'aquest espai. “La recerca i la divulgació del patrimoni cultural és un repte per tal de preservar la memòria i veure com els espais han evolucionat al llarg dels anys” assenyala la regidora de Cultura, Patrimoni i Memòria Democràtica, Míriam Martínez Raurell.
La Ruta de l'Aigua és un exemple viu de com el territori es transforma amb el pas dels segles, i ofereix una manera didàctica i accessible d'apropar-se al patrimoni local. A més, enguany, gràcies a les pluges, la Riera de Taradell ha recuperat el seu cabal i torna a ser un element viu del paisatge.
