L'exposició del dietari de guerra de Pere Codina a les V Jornades de Memòria Democràtica
Emmarcat dins les V Jornades de Memòria Democràtica d'Osona aquest divendres 5 de novembre tindrà lloc la inauguració del dietari de guerra d'en Pere Codina. L'exposició recull una selecció de diferents pàgines del dietari “Un sueño verdadero. Diario de guerra de Pedro Codina”, on l'autor ens explica i il·lustra, a través dels seus escrits i dibuixos, les seves vivències al front republicà de la Guerra Civil, des del moment que va ser cridat a files com a inscrita a la Caixa de Reclutes de Barcelona, el 28 d'octubre de 1937, fins el gener de 1939.
Aquest dietari té una extensió d'unes dues-centes pàgines redactades i acolorides amb dibuixos, que ens mostren les seves vicissituds a partir de les notes que va prendre en ple conflicte. No serà fins la seva arribada a Taradell, l'any 1939, quan posa en net els diversos textos que ha anat escrivint. Escrit en primera persona i en castellà, intercala reflexions i pensaments del que està vivint i, sobretot, plasma la seva aversió a la violència que generen els conflictes bèl·lics, des d'una mirada d'una persona d'ordre, catòlica i republicana però sempre fugint de la violència.
Pere Codina, conegut com en Perico de Can Marxant va ser carreter tota la vida. Amb l'esclat de la Guerra civil, és cridat a files un any abans de la seva lleva. Per un error administratiu no rep l'avís i es empresonat al castell de Montjuïc d'octubre a desembre de 1937. Durant aquest període i el temps que va estar al front va escriure centenars de cartes i notes als seus familiars.
Aquesta exposició recull la mirada d'un soldat al front i el seu dia a dia, així com el seu enyorament a la seva família, al poble i a la vida que va deixar enrere després del cop d'estat del general Franco el 1936. A través dels seus escrits us podreu fer una idea de com es va viure al front i els pensaments i reflexions que susciten, en una persona com ell, un conflicte bèl·lic.
Les Jornades de Memòria d'enguany, sota el lema Repressió, resistència i clandestinitat, 1936-1975, inclouen també l'Acte institucional d'anul·lació dels judicis sumaríssims de Taradell. Els actes seran en format presencial, i es faran a Can Costa el divendres 19 i el dissabte 20 de novembre. Per assistir-hi cal formalitzar la inscripció, que és gratuïta.
Emplacem a tothom a participar en aquestes jornades sobre memòria històrica per prendre consciència i entendre el nostre passat col·lectiu, que ens ha d'ajudar a superar també els reptes i conflictes del present.