Presentació del llibre Femer fa graner
Des de fa uns anys, un dels primers actes de la Festa dels Tonis és la presentació d'un llibre relacionat amb la pagesia a l'Espai Joan del Colomer de la Biblioteca. Enguany degut a les obres de remodelació i ampliació de l'equipament no ha estat possible i la presentació s'ha fet coincidir amb els Actes d'homenatge a l'escloper Jordi Coll, desaparegut el passat mes d'abril.
La presentació del llibre Femer fa graner: feines i eines de pagès a la Plana de Vic del segle XX va anar a càrrec del sr. Ramon Fontdevila i Subirana, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i va comptar amb l'assistència del sr. Lluís Verdaguer, alcalde de Taradell, i del sr. Josep Preseguer, president de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i membre del Grup de Recerca Local Fent memòria.
L'autor del llibre , Jacint Torrents i Buxó, és llicenciat en antropologia cultural per la UAB , professor de la Facultat d'Educació de la Universitat de Vic i actualment prepara la tesi doctoral sobre tecnologia agrícola.
El llibre Femer fa graner , és resultat d'una recerca de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya que duu a terme el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i és el volum 19 de la col·lecció Temes d'Etnologia de Catalunya.
"La monografia explica els canvis en la tecnologia agrícola a la Plana de Vic durant el segle XX i és el resultat de la recerca feta a aprtir de l'utillatge agrícola conservat al mas Colomer i a l'Alzinar de la Roca de Taradell , i al mas Soler de Santa Eulàlia de Riuprimer . Un ric patrimoni material que ha servit per iniciar la descripció de les feines de l'any agrícola i que ha estat el punt de partida per analitzar l'evolució de les pràctiques agrícoles a partir dels canvis en la maquinària, les llavors, els adobs, els cicles de conreus... en definitiva la progressiva transformació d'un sistema de base orgànica en un sistema de base industrial. Importants canvis tecnològics que han significat la pèrdua de sabers agrícoles i una profunda transformació en l'imaginari pagès."
Un capítol del llibre està dedicat al mas Colomer i a les ressenyes biogràfiques que apareixen al final hi podem llegir una petita biografia de tres taradellencs que han aportat valuosa informació per a l'elaboració d'aquesta monografia: Pere Cantal, Josep Codina i Joan Lleopart.
Abans de la presentació del llibre el Grup de Recerca Local Fent Memòria va presentar el DVd Recordant a Jordi Coll i Lola Hosta, acompanyada per alumnes i professors de l'Escola de Música de Taradell, va recitar alguns poemes del llibre Versos de sobre rostoll de Joan LLeopart.
Trobareu aquesta monografia a la secció especialitzada en el món rural Espai Joan del Colomer de la Biblioteca Municipal.