Taradell homenatja Francesc Viadiu i Vendrell i recorda les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra
A l'acte, es va col·locar una placa de recordatori al cementiri de Taradell
Aquest dissabte passat, 11 de novembre, des de la Regidoria de Memòria Democràtica es va organitzar l'acte d'homenatge a Francesc Viadiu i Vendrell amb la col·locació d'una placa en honor a la seva tasca compromesa a favor de la llibertat i la dignitat, i un reconeixement a totes les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra des de l'aixecament de 1936 fins a l'inici de la Democràcia.
L'any passat es va col·locar una placa per dignificar i recordar les 105 víctimes i desapareguts taradellencs, al peu del monument als Caiguts de Maimir ubicat al cementiri l'any 1978 amb la voluntat d'homenatjar totes les víctimes, fossin del bàndol que fossin, de la Guerra Civil i la postguerra.
A l'acte d'aquest any, s'ha tornat a retre homenatge a aquests noms que foren coberts pel silenci del franquisme; un silenci que es va guardar en el calaix dels records, però que amb la generació dels nets i netes ha aflorat. Aquesta generació vol persistir i recuperar la memòria per trencar el silenci i lloar aquells que volen recuperar la justícia.
Aquest missatge va quedar transmès amb les paraules de la regidora de Memòria Democràtica: "Aquest deure el tenim com a Ajuntament per tal d'abraçar la complexitat del passat més recent per restituir la memòria col·lectiva, tot sabent que les memòries són plurals. Per impulsar les polítiques de memòria es necessita valentia i perseverança, creiem que continuar amb el silenci és antidemocràtic. Continuarem perseverant en recuperar les memòries que ens ajuden a entendre el passat per encarar el futur."
L'acte va començar amb la benvinguda per part de la presentadora Laia Miralpeix i la presentació de les autoritats presents com l'exdiputat del Parlament de Catalunya Enric Cardús i el director del Memorial Democràtic Jordi Font, el director de l'Arxiu Comarcal del Solsonès Jordi Torner, que van intervenir durant el reconeixement i van explicar vivències de la vida de Viadiu en salvar moltes vides perseguides també durant la Segona Guerra Mundial. També es va comptar amb la presència de la diputada del Parlament de Catalunya Margarida Feliu, amb el membre de la sectorial d'esquerra de Memòria i Recuperació Manel Vázquez, l'editor Rafael Dalmau, l'escriptor Claude de Benet, l'historiador Joan Marc Passada, els regidors i regidores de l'Ajuntament de Taradell i l'alcaldessa, Mercè Cabanas.
Durant l'acte, Míriam Martínez va recordar a les víctimes de la Guerra Civil i postguerra tot recontant una vivència del 19 de juliol de l'any 1936 on va destacar la perseverança de Vidaiu en salvar persones i patrimoni. A més, va explicar el significat dels símbols de la placa que fan referència a la muntanya de Rocafort, per on van passar centenars de persones que fugien de la Gestapo i en algun cas quedaven atrapats pel torb. La simbologia de la placa, com va recordar la regidora de memòria Democràtica simbolitza "el blanc de la neu i el torb, en forma de pedres, unes pedres rodones per simbolitzar la ment republicana oberta a nous horitzons sense cap angle. Al bell mig un avet blau, un picea, que ens recorda la zona muntanyosa de Rocafort".
Jordi Torner, director de l'Arxiu Comarcal del Solsonès, va recordar un moment molt precís de la seva vida quan després de la guerra civil estava exiliat a Andorra i aquella nit havia de decidir si exiliar-se a Mèxic. Francesc Viadiu va escollir continuar la seva lluita per les llibertats i pel compromís de salvar moltes vides perseguides per la Gestapo durant la Segona Guerra Mundial. Jordi Font, director del Memorial Democràtic, va lloar la figura de Francesc Viadiu no només pel seu compromís amb la República sinó també per la seva implicació en la salvaguarda de la gent i el patrimoni. Rosa Viadiu, filla de Francesc Viadiu, va transmetre unes paraules d'agraïment als assistents de l'acte. Per acabar, Mercè Cabanas, l'alcaldessa de Taradell, va recordar una entrevista que li va fer de jove i va afegir: “es mereixia aquest altre homenatge de record del poble de Taradell que el va acollir en els seus darrers anys de vida”.
L'actuació va estar acompanyada per l'harmonia i el sentiment del duet Isaac Oliu i Fernandez al violí i Miquel Espadaler Fargas al violoncel. Al final de l'acte les famílies van deixar una rosa blanca a la placa del cementiri.
Aquest acte es va fer amb la col·laboració del Memorial Democràtic del Departament de Justícia de la Generalitat i la Diputació de Barcelona.