Taradell aprova un programa per al control i la gestió ètica de les colònies felines
Un pas endavant en la protecció dels animals abandonats i la convivència al municipi
El “Programa de control i gestió ètica de les colònies felines del municipi de Taradell 2025” es va aprovar en el ple municipal celebrat dilluns 28 d'abril. Amb aquesta mesura, l'Ajuntament dona resposta a les obligacions legals en matèria de benestar animal i estableix un marc d'actuació clar per gestionar les colònies de gats urbans. El regidor de convivència i pagesia Josep Casals va remarcar la “necessària col·laboració ciutadana per fer una gestió correcta dels animals de companyia” i va agrair “el gran esforç de les voluntàries de Veu Animal”
Segons el Decret legislatiu 2/2008, és competència dels ajuntaments recollir i controlar els animals de companyia abandonats o perduts, així com els animals salvatges urbans. A més, la Llei 7/2023 reforça l'obligació d'identificar i esterilitzar els gats comunitaris i regula el funcionament dels programes de gestió de colònies felines.
Actualment, Taradell compta amb 16 colònies de gats localitzades, de les quals 11 ja es troben controlades sota el protocol CERR (Captura, Esterilització, Registre i Retorn). Les altres estan en diferents fases d'actuació o valoració. També es disposa de 8 punts d'alimentació autoritzats i la gatera municipal a Can Llebre, on actualment viuen 64 gats i que ha servit d'exemple d'altres municipis.
Quan es detecta una nova colònia, es rep l'avís a través d'una instància i es fa una avaluació de la situació: nombre d'animals, condicions sanitàries, presència d'alimentadors no autoritzats, i la ubicació. A partir d'aquí, s'actua segons el cas: es captura l'animal, s'esterilitza, s'identifica amb microxip, es dona d'alta al cens municipal (ANICOM) a nom de l'Ajuntament i es marca amb un petit tall a l'orella (dret en femelles, esquerre en mascles) amb autorització del DARPA.
Segons el caràcter dels animals i el context de la colònia (proximitat a zones sensibles, conflictes veïnals, etc.), es decideix si es retorna al punt d'origen, es trasllada la colònia a un altre indret amb permís de Biodiversitat o si cal reubicar l'animal a la gatera, on pot ser adoptat.
Tot aquest procés és gestionat per l'associació animalista Veu Animal, amb qui l'Ajuntament té un conveni de col·laboració. Les esterilitzacions es duen a terme amb el suport de la clínica Pratdesaba. El cost total del programa per a l'Ajuntament és superior als 24.000 € anuals, dels quals només 1.760 € estan subvencionats per la Generalitat de Catalunya.
Finalment, tot i que la Llei obliga l'Ajuntament a fer-se càrrec de les colònies, cal la responsabilitat de tothom per evitar que se'n descontroli cap ni n'apareguin de noves. No es poden alimentar animals sense autorització, i si es veuen gats sense marca a l'orella, cal avisar via instància. També és important recordar que els propietaris són responsables dels seus animals: si durant una captura es detecta un gat amb propietari, però sense xip, es procedirà a identificar-lo i esterilitzar-lo, i el cost anirà a càrrec del titular.
