Mor Josep Ricart i Maimir, escultor taradellenc
L'escultor Josep Ricart i Maimir ha mort aquest diumenge als 94 anys a Barcelona, on residia actualment. Nascut el 1925 a Can Mirambell ha estat un escultor de referència per la seva obra amb empremta social, que parla de la injustícia, la fam, el dolor i la pobresa. Les seves obres transmeten un missatge molt humà, emmarcat en l'estil del simbolisme i un cert expressionisme d'inspiració centreeuropea.
A Taradell, ens deixa un llegat de moltes obres, escultures i/o monòlits. En destaca especialment el monument de l'Atlàntida, construït el 1978 com a homenatge al poema de Jacint Verdaguer. Però també són obra seva, el monòlit a Francesc Camprodon (1967), el monument a Exaltació a la vida i la pau (1976), el monument a Pau Casals (1977), el monument a la Pagesia (1978), el monument a Tots els Caiguts (1978), el monument a Joan Vilacís (1982), el monument al Metge Rural (1983), el monument a l'Expedició a l'Everest (1985), al Gos Caçador (1997), a Antoni Sors (1994), a la T de Taradell (2000) o l'escultura a Sant Antoni Maria Claret (2001). Alguna d'elles, les va realitzar de manera desinteressada i altruista per a la seva estimada Santa Llúcia. Entre aquestes, ens deixa les imatges de la Capella Santa Llúcia. I a l'església de Sant Genís, les del Roser i Santa Maria de la Cabeza. I, com no, tots recordem les plaques dels carrers, que també són obra seva.
La seva vocació artística va aparèixer de ben petit i com recordava ell mateix, en gran part gràcies al mestre Anastasi Aranda. Als 12 anys ja va entrar a treballar al taller d'escultura del mestre Pere Martí de Vic. Més tard, va anar a estudiar a l'escola de belles arts de Sant Jordi a Barcelona, on el 1952 obtindrà el títol oficial de professor de dibuix. Durant 20 anys va ser professor de la facultat de Belles Arts de Barcelona, feina que compaginava amb el seu taller.
Fora de Taradell, també té obra reconeguda. Amb una de les quals, l'Home del Mar situada a Torrevella, va aconseguir el Premi Nacional l'any 1972. Deu anys abans, el 1962, fou premiat amb el Premi Nacional d'Art religiós. També és autor del monument al Doctor Trueta (1978), a la rambla del Poblenou, i del grup d'escultures de la Cooperativa d'Habitatges Montseny, les dues a Barcelona; del monument a l'Estatut de Catalunya (1982), que es pot veure a l'entrada del Parador de Turisme de les Masies de Roda, o el que va fer a Tona per commemorar l'efemèride de Tona Ciutat Pubilla.
L'any 2018, les administradores de la Capella de Santa Llúcia van homenatjar l'escultor taradellenc amb un acte, dirigit per Xavier Albert, que va acabar descobrint una placa de reconeixement a la façana de Can Mirambell.
Míriam Martínez Raurell
Regidora de Cultura i Patrimoni