L’Estat català que volem (ERC)
El passat dia 3 d'abril va fer 35 anys de les primeres eleccions municipals des de la recuperació de la democràcia. Els taradellencs vàrem poder tornar a escollir de forma democràtica els nostres representants, 45 anys després de les darreres eleccions municipals celebrades a Catalunya. Aquestes eleccions es van celebrar el 14 de gener de 1934, abans de la Guerra Civil. A banda dels resultats, varen tenir una importància cabdal pel fet de ser les primeres amb legislació pròpia (regulades per l'Estatut de Catalunya de 1932, "l'Estatut de Núria") i les primeres en què les dones van poder votar en igualtat de condicions que els homes. En aquestes eleccions, Ramon Blasi i Blasi va formar part del consistori de Taradell i el 15 d'octubre de 1936 en fou designat alcalde, càrrec que va exercir fins al final de la Guerra Civil. Podem destacar que dins del seu mandat, el 25 de gener de 1938, la corporació acordà sol·licitar a la Conselleria de Cultura de la Generalitat la creació de dues escoles unitàries que fossin servides, respectivament, per un mestre i una mestra. Es preveia que l'escola unitària s'instal·laria a la planta baixa de la Casa Consistorial.
Aquells aires nous de democràcia incipient es van veure estroncats per l'avançament de les tropes franquistes, acabant amb un funest desenllaç. El 26 de maig del 1939 l'alcalde de Taradell, Ramon Blasi, fou afusellat al Camp de la Bota i enterrat al Fossar de la Pedrera de Montjuïc.
De la mateixa manera, les eleccions municipals del 3 d'abril de 1979 van suposar una alenada d'aire fresc i nou als governs locals. El poble va celebrar aquelles eleccions amb il·lusió i esperança, sent conscients que aquella llibertat guanyada ens ajudaria a assolir una societat més justa. Volem fer un reconeixement a totes les persones que han format part del consistori en aquests 35 anys, alcaldes i regidors, els quals han ajudat a transformar i a modernitzar el nostre poble fins a assolir la nostra qualitat de vida actual.
Avui com ahir, el municipalisme està amenaçat. La "Ley 27/2013, de 27 de diciembre de 2013, de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local" que ha aprovat el govern de l'estat espanyol buida de competències els nostres ajuntaments i vol recentralitzar l'administració.
Avui com ahir, som molt conscients del valor tan preciós de la nostra llibertat, encara no plena, i de l'alt preu que han hagut de pagar algun dels nostres per defensar-la. Com deia el nostre poeta Estellés: “Allò que val és la consciència de no ser res sinó s'és poble”.