Exposició de fotografies: 'La Plaça en imatges'

Diumenge, 17/12/2023

En el marc del projecte L'Arxiu Fotogràfic surt al carrer, aquest diumenge 17 de desembre en el marc de la fira de Santa Llúcia es podrà veure una mostra de fotografies antigues sobre La Plaça. 

Es tracta d'imatges que mostra l'evolució d'aquest mític espai taradellenc que al llarg dels segles ha canviat molt urbanísticament. L'exposició es complementa amb fotografies d'activitats que al llarg dels anys s'hi han fet com ballets, sardanes, la festa major, la festa dels Tonis, entre d'altres, així com algunes de les cases com pot ser Can Tuneu, Ca la Laia o Can Pallàs.

Expo fotografies La Plaça (6)

Una mica d'història

La Plaça, amb nom propi, és el major indicatiu de la importància que ha tingut aquest espai urbà, el més antic fora de la sagrera de Sant Genís i lloc des d'on es vertebraren els primeres carrers que van començar a donar forma a la vila. Molt abans que la Plaça es configurés com a tal, aquest lloc era un prat on es reunia el Consell de la baronia de Taradell format per prohoms de les parròquies de Taradell, Viladrau, Vilalleons, Santa Eugènia de Berga. Fins al 1677 s'hi prenien les decisions que afectaven el govern dels súbdits del castell, però si eren assumptes de la parròquia, les reunions es feien en l'espai del cementiri, situat just al costat de l'antiga església.

Expo fotografies La Plaça (4)

A la part de la tramuntana del prat i documentat des del 1192 hi havia el Mas Solà. S'esmenta en la Història de Taradell que els seus ocupants, segons testimoniatge d'un plet del segle XVIII, defensaven que era la primera i sola casa que donà origen al poble. En els segles XIII i XIV hi ha constància també de l'existència d'alguna altra casa però és a finals del segle XV quan cal situar l'origen de la Plaça com a tal. Tot i no haver estat mai una plaça porxada, segons documents del 1428 hi havia tres cases amb aquesta característica: la d'en Bou, la d'en Pere Ribes i la de can Solà.

Expo fotografies La Plaça (3)

La Plaça fins a la segona meitat del segle passat no tenia més paviment que el seu sòl natural de terra o de roca. L'any 1958 es va pavimentar i es va fixar el traçat de la calçada vers el carrer de la Vila; va ser una de les primeres vies públiques de la població que es va urbanitzar. Fins aleshores el seu sòl era de terra, excepte el paviment asfaltat de la carretera que passava pel centre de la plaça i que la dividia en dues parts. Just al costat de llevant de la carretera hi havia una font formada per una pedra prismàtica de base quadrada amb dues aixetes que pels anys quaranta s'havia vorejat amb quatre til·lers. 

 

Estudi sobre el nom de la Plaça

La Plaça és l'espai públic de Taradell que ha tingut més denominacions al llarg dels anys. L'actual es va aprovar en el ple municipal de 4 d'octubre de 1979, quan amb l'arribada dels ajuntaments democràtics es van retirar els noms imposats durant el franquisme. Tot i que el topònim expressa un nom genèric, ja havia estat anomenada simplement així en segles anteriors i, a més era el nom que tothom venia utilitzant popularment per fer-hi referència. En els segles XIII i XIV consta com a plaça o prat de Sant Genís, i en documentacions posteriors fins al s. XVI com a plaça del terme del Castell de Taradell o plaça del Consell de Terme. En altres documents antics s'hi fa referència aplicant-li el nom de plaça Pública, plaça de Sant Genís o plaça de Taradell. Un document de 1389 diu simplement que és la plaça on s'acostuma a convocar el consell del castell de Taradell.

Expo fotografies La Plaça (2)

El nom de plaça Major es troba en documents dels segles XVIII i de la primera meitat del XIX quan el castellà i les modes castellanes es van imposar. També consta amb aquest nom en alguns documents municipals signats en la segona meitat del segle XIX i la primera del XX en què ja s'havien donat altres noms a la plaça. També es parla de plaça de la Constitució, en un document del 1843 quan es diu que aquesta plaça s'hi farà una reunió festiva amb motiu de la coronació de la reina constitucional Isabel II. El llibre de l'Arxiu Parroquial del segle XIX l'anomena plaça de la Vila. En el manuscrit Història de Taradell de mossèn Saurina escrit l'any 1902 l'anomena Plaça Gran.

En la sessió de 26 d'abril de 1931 l'Ajuntament va aprovar canviar el nom de plaça de la Constitució pel de plaça de la República. També s'ha trobat com a plaça del Mercat, concretament en un llistat de contribucions de l'any 1935 referent a un venedor de peix. Acabada la Guerra Civil es va imposar una nova nomenclatura a molts carrers i places del poble. L'acta municipal de 16 d'aril de 1939 diu que la plaça Major es dirà plaça del 2 de febrer. També s'ha trobat en documentació de l'època el nom de plaça de l'Alliberament.

Informació extreta del llibre ‘Els carrers de Taradell' de Salvador Solagran

Expo fotografies La Plaça (10)

Expo fotografies La Plaça (7)

Expo fotografies La Plaça (1)