La seva obra
Des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font s'està treballant per recopilar l'extensa obra d'Antoni Pladevall, que consta de més de 500 títols entre llibres, monografies i articles en revistes. També ha realitzat pròlegs i ha dirigit diverses obres i col·leccions.
És autor de molts treballs sobre la història comarcal i local d'Osona publicats a la revista Ausa del Patronat d'Estudis Osonencs, a la revista Taradell i a totes les publicacions periòdiques o ocasionals de la comarca d'Osona.
Entre la seva obra destaca Els monestirs catalans (1968) amb la col·laboració fotogràfica de Francesc Català Roca; Osona i el Ripollès (1981), volum 1 de la Gran Geografia Comarcal de Catalunya i moltes altres parts de la mateixa obra, de la que va ser assessor general; ha publicat molts articles a la Gran Enciclopèdia Catalana, de la que va ser assessor d'Història Eclesiàstica, així com estudis monogràfics dels monestirs de Santa Maria de l'Estany (1978), Sant Llorenç del Munt (1980), Sant Pau del Camp (1974), Sant Llorenç del Munt (1980) Sant Sebastià dels Gorgs (1982), de la col·lecció Artestudi; monografies de Lluçà (1969), del Far (1980), del Coll (1974), La Gleva (1988) i de moltes poblacions com Vidrà, Centelles, Tona, Balenyà- Hostalets, Taradell, Santa Eugènia de Berga, Castellterçol, El Brull, Seva i ha col·laborat en altres monografies col·lectives sobre Sant Martí de Tous, Santa Maria d'Oló, Manlleu, Gurb, Santa Eulàlia de Riuprimer etc. Té altres llibres notables d'història comarcal com Mont-rodon (2001), Sant Pere Casserres o la presència de Cluny a Catalunya (2009), biografies del General Moragues, de Bac de Roda, de Gerbert o Silvestre II, i altres llibres i treballs d'història, temes relacionats amb el romànic i època medieval.
En el camp de la religió ha escrit també La història de l'Església a Catalunya (edit. Claret 1989, 2ª ed.), els Orígens de l'Església a Catalunya de l'època romana (Discurs d'entrada a la Real Acadèmia de Bones Lletres, 1994). I molts treballs sobre els orígens dels monestirs benedictins i canonicals. Redactor i assessor del Diccionari d'Història de l'Església a Catalunya, també ha col·laborat en la revista Foc Nou i sovint en el Full Diocesà i ha fet molts altres estudis sobre temes eclesiàstics.
Una altra faceta de la seva actuació és la de donar conferències en cercles d' estudiosos, poblacions, pregons de Festes Majors, inauguracions de cursos, trobades o congressos d'historiadors, efemèrides diverses, cercles culturals de gent gran, etc.
També ha publicat molts articles en revistes, moltes d'elles amb motiu de les festes majors de diversos pobles.
La seva bibliografia (fins a l'any 2000) es pot consultar en el llibre La Història arrelada al territori. Homenatge a Antoni Pladevall i Font (2000) i a Església i pais. Tres testimonis (1995).