Es presenta el projecte Perfils a Can Costa
El passat dimarts, 9 de novembre, es va celebrar l'acte i presentació de la nova web del Projecte Perfils, que es va tenir lloc a Can Costa Centre Cultural de Taradell amb l'assistència de l'alumnat de 3r d'ESO de l'Institut de Taradell que el curs passat van participar del projecte.
Les paraules de benvinguda van ser a càrrec de Jordi Codinachs Riera, director de l'Institut de Taradell. Francesc Torras, tècnic d'Acollida i Convivència de la Mancomunitat la Plana, va explicar què és el projecte Perfils i la seva web. Lorda Crusellas, realitzadora de la web i de les entrevistes, va presentar els tres apartats que formen www.projecteperfils.cat:
- El projecte, on s'explica què és el projecte Perfils.
- El curs 2020-2021, amb els vídeos de les entrevistes de la darrera edició.
- Edicions anteriors, recopilació de tots els vídeos.
Tot seguit es va visualitzar el vídeo d'una entrevista significativa de l'any passat realitzada per l'Abril, la Blanca, la Clara, en Dídac i la Jana de l'Institut de Taradell. I a continuació els mateixos protagonistes van explicar què havia significat aquest projecte a nivell personal i després es va donar la paraula a la Lorena Pérez, la seva entrevistada.
Finalment, va ser el torn de les autoritats amb les intervencions de Ferran Teixidó Turner, president de la Mancomunitat La Plana, de Sanata Dembele, representant de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, de Mercè Cabanas Solà, alcaldessa de Taradell i Lluïsa Moret Sabidó, diputada i presidenta de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.
Tothom va remarcar la necessitat i conveniència que es facin aquests tipus de projectes i han animat a joves i adults a fer una mirada inclusiva de la seva societat.
El Projecte Perfils, és un projecte que neix de la necessitat que el jovent dels municipis mancomunats conegui el fenomen de la immigració de forma fidedigna. Per apropar aquest fet es desenvolupen dues metodologies complementàries, d'una banda, s'aborda el tema a les aules a través de xerrades i tallers sobre les causes i les conseqüències de les migracions, tant en els països emissors com en els receptors, així com sobre la dinàmica i la naturalesa dels prejudicis, estereotips i de la rumorologia, i d'altra banda, es fa un acostament a una persona que hagi tingut una experiència migratòria a través d'una entrevista que s'enregistra i s'edita.
La primera edició va fer-se el curs 2009-2010 i enguany s'està fent la dotzena. A causa de la COVID no es va poder celebrar el 10è aniversari del projecte, ja que l'edició d'aquell curs es van haver d'aturar quan just s'havien fet 6 entrevistes. Amb el projecte parat es decideix de fer la web per recollir-hi tota la feina feta fins al moment i en el futur.
Els i les participants d'aquest projecte provenen de l'Institut de Taradell, de l'Institut de Tona i de l'Escola Vedruna de Tona i depenent del centre educatiu són de 3r o 2n d'ESO. I són de les poblacions d'Aiguafreda, Balenyà, El Brull, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Seva, Taradell, Tona, Viladrau i altres. En aquesta edició 2021-2022, s'incorporen al projecte l'Institut Escola Mossèn Cinto Verdaguer de Folgueroles i l'Institut Escola Carles Capdevila de Balenyà.