Espai Ramon Blasi Blasi
En reconeixement a la tasca pel foment de la democràcia de qui fou alcalde de Taradell de 1936 a 1939
Placa, col·locada a La Plaça, a Ramon Blasi Blasi amb la col·laboració de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica i de la Direcció General de Memòria Democràtica, en reconeixement a la seva tasca compromesa a favor de la llibertat i la dignitat.
Ramon Blasi Blasi (1894-1939)
Ramon Blasi va néixer a Taradell el 4 de març de 1894 dedicat a la pagesia va entrar en política a partir de 1934. Aquest any serà regidor a l'oposició formant part de la comissió d'hisenda juntament amb Àngel Gurri i Jaume Ballester. També va proposar la retirada dels emblemes religiosos per aconseguir la laïcitat de la població. Aquesta proposta no serà aplicada pel consistori fins que va ser d'aplicació obligatòria. Des de l'opocició va donar suport a la Llei de Contractes de Conreu de 1934 per garantir i regularitzar la situació del camp català. Una llei que tampoc va rebre el surport de l'equip de govern.
A les eleccions municipals de 1936 és elegit alcalde Adolf Roca Tuneu, Jacint Sellés, Narcís Rovira i Ramon Blasi de regidors afiliats a Esquerra Republicana de Catalunya. Amb l'aixecament militar i l'inici de la Guerra, les milícies antifeixistes van prendre els ajuntaments. A l'octubre, en l'intent de la Generalitat de recuperar l'autoritat i el control de la situació arreu de Catalunya, Ramon Blasi serà nomenat alcalde, càrrec que mantindrà fins al final de la guerra.
El dos de febrer de 1939 les tropes franquistes entren a Taradell i s'inicia la repressió. Ramon Blasi és detingut i conduït a la presó de Vic i posteriorment a Barcelona a l'espera del consell de guerra. Se l'acusa de diverses causes i se li imposa pena de mort per adhesió a la rebel·lió militar amb responsabilitats polítiques. Ramon Blasi és executat el 26 de maig de 1939 al Camp de la Bota i enterrat al Fossar de la Pedrera de Montjuïc.
En l'acte es col·locà una placa d'homenatge a Ramon Blasi, alcalde de Taradell els últims anys de la seva vida. És un homenatge de reconeixement a la seva actuació municipal compromesa a favor de la llibertat i la dignitat. Al mateix temps es va fer també un record a totes les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra de Taradell.
L'acte va comptar amb la presència d'Eduard Puigventós López, doctor en Història Contemporània i màster en Història Comparada per la UAB; Josep Font Sentías responsable de la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya; Míriam Martínez (regidora de Memòria Democràtica); i Mercè Cabanas (alcaldessa de Taradell).
Aquesta intervenció va comptar amb la col·laboració del Memorial Democràtic del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.