Els oficis del bosc
Una ruta per conèixer els oficis relacionats amb el bosc
Durant el recorregut es van realitzar diferents explicacions i demostracions dels oficis i de vida al bosc. Es va fer una parada a La Codina, on es va mostrar com preparar feixos de bruc i els feixos de les tradicionals fogueres de Sant Antoni Abat.
S'aconsella roba còmoda per a caminar. Ruta circular de 7 km de dificultat moderada.
Viure al bosc
Treballar al bosc marcava el ritme de vida dels bosquerols. Les jornades al bosc eren llargues i es guiaven pel sol i es feien parades per descansar que aprofitaven per esmolar les eines. Generalment, els bosquerols portaven el menjar de casa excepte quan treballaven prop de casa que llavors eren les dones les encarregades. Les feines de bosc propicaiven que moltes vegades estiguessin llagues temporades fora de casa. En una època en que les famíles eren humils era molt normal trobar els més joves de la casa contribuint en l'economia familiar i per tant, fent d'aprenents de bosquerols.
Aprofitament dels arbres
Als boscos de Taradell trobem bàsicament pi, alzines, roures i castanyers. Cada arbre tenia la seva finalitat i aportava algun recurs.
Aprofitament dels arbustos
De tot el sotabosc se'n feia feixos per als forns de calç i d'obra.
Neteja del bosc i els seus usos
Neteja del bosc significa fer totes aquelles feines necessàries per mantenir-lo en bones condicions per tal que sigui rendible. De tot el que es treia de la neteja, s'aprofitava per fer-ne llenya i del que quedava se'n feia carbonet. Molt sovint també se'n feien feixos de diferents mides i contingut segons el seu destí com a combustible.
Anar a fer llenya
La gent més humil, per cuinar i escalfar-se havia d'anar a cercar la llenya al bosc. El bosc era una font de llenya per poder cuinar i escalfar-se a casa. Aquest fet també comportava que el bosc es mantingués net. De la llenya recollida se'n feien feixos que es transportaven cap a casa.
Extraccions al bosc
L'elaboració del carbó
L'ofici de carboner era un dels més durs que es podien fer ja que comportava passar llargues temporades al bosc. L'alzina era la més preuada però es podia fer carbó de qualsevol llenya. La temporada de carbonar començava a inicis de tardor i s'acabava a finals de primavera. Durant la tardor i l'hivern tallaven i preparaven la llenya i en arribar el bon temps, feien el carbó fins als volts de Sant Joan. El procés complet fins a obtenir carbó era el següent:
Les culleres i altres estris de boix
Es buscaven els boixos adequats i, amb l'única ajuda del ganivet, bosquerols i pastors elaboraven una gran diversitat d'objectes per a aquest menester. La fabricació d'estris amb boix era i és una petita indústria artesana que ha servit per complementar l'economia de molts bosquerols i pastors.
Els esclops
Aquest calçat de treball al camp, molt adient per moure's per llocs enfangats i pels corrals dels animals era el més utilitzat.En Jordi Coll de Taradell va ser un dels últims esclopaires de Catalunya.
Els pinyons
De la recollida de pinyes gairebé durava tot l'any. Per recollir les pinyes calia enfilar-se al pi i fer caure les pinyes. Hi havia pinyonaires com en Peret Pinyonaire de Taradell que s'ajudaven del ganxo i la perxa per passar d'un pi a l'altre sense baixar. Treure els pinyons era una feina que generalment feien els mateixos pinyonaires. El mètode més emparat era el de la construcció d'una sequera. La sequera era un jaç de foc per coure les pinyes. Algunes masies com la Vallmitjana de Taradell treien un rendiment important del pinyó, i per això tenien un forn per coure les pinyes. Es recollien els pinyocs i es guardaven en un magatzem .
Les tòfones i el ginebró
Aquest fong creix sota terra en simbiosi amb les arrels d'alguns arbres, especialment alzines i roures, però també amb d'altres com els castanyers, les nogueres, els pins pinyers o els avellaners. Les més apreciades són les negres, molt utilitzades en receptes culinàries, pel seu característic olor i sabor. Molts animals les detecten amb el seu olfacte i és per això que des de temps molt reculats, l'home ha ensinistrat porcs i gossos per obtenir aquest deliciós fruit, molt ben pagat al mercat. A la revista Taradell del mes de juny del 1969, en Jordi Minador pregunta a en Lluís Pressegué, tofonaire, quins procediments s'han fet i es fan servir per trobar tòfones. De tòfones se'n poden collir durant tot l'any, cada espècie té el seu moment. La tòfona negra, la més apreciada, es cull de Tots Sants fins a finals de febrer.
La temporada de ginebró comença a principis d'agost per les comarques baixes i s'acaba a finals d'any per les comarques altes. En Pere Pinyonaire s'havia dedicat a la recol·lecció del ginebró. En una temporada podia fer entre 1500 i 2000 quilos. Els ginebrons s'utilitzen per a medicament, per licors (com el que porta el nom de ginebra) i també en embotits.
Per trobar més informació es pot consultar el llibre “Tornar al bosc. Les feines dels bosquerols” i “Oficis i jornals del bosc”, ambdues obres de Josep Cot i Antoni Gimeno.
Ruta organitzada per la Regidoria de Patrimoni amb la col·laboració dels Tonis de Taradell i L'Alzinar i guiada per Antoni Gimeno.