Les herbes de la ratafia
Ruta pels entorns de la Vila per identificar les plantes per elaborar aquesta beguda
Recorregut
Amb la iniciativa de la Regidoria de Patrimoni, i amb l'ajuda del Parc de les Olors, es realitza cada any un recorregut en l'entorn del poble per aprendre a identificar les plantes autòctones que poden formar part d'aquesta beguda amb denominació geogràfica catalana. Reconèixer les plantes en diferents indrets de Taradell és un dels objectius perquè els usuaris de la ruta puguin elaborar una ratafia amb herbes pròpies del municipi. Se sol organitzar a l'inici d'estiu, pels vols de Sant Joan i Sant Pere, que és quan tenim la tradició i les condicions necessàries per recollir els primers fruits, les nous verdes, les flors i les altres herbes o plantes. En aquestes dates les nous estan verdes i les plantes en plena floració per poder elaborar la ratafia.
La ruta passa per diferents indrets de Taradell per tal d'escollir les plantes o herbes que tenen diferents propietats. El recorregut pot variar en funció de l'època de l'any i del cultiu.
L'origen de la ratafia es remunta a l'expressió llatina "rata fiat" que significa "així sigui", que s'utilitzava per tancar tractes. La "ratafia catalana" està registrada com a Denominació Geogràfica. La ratafia s'acostuma a prendre després dels àpats, normalment en les postres. El motiu és degut a les propietats digestives que brinda aquesta beguda tradicional.
Un cop recollides les plantes i herbes adequades, es maceren, normalment amb aiguardent, durant quaranta dies a sol i serena. La barreja es fa dins una garrafa de vidre ben tapada i s'ha de remenar de tant en tant. Un cop passat el temps, es filtra i s'afegeix, si cal, el xarop per aconseguir la graduació desitjada i la dolçor. La ratafia s'ha de deixar reposar uns dos mesos més en una garrafa de vidre o en una bota de roure.
A continuació es mostren algunes herbes i plantes que podeu trobar al llarg de la ruta i fer servir com a ingredients per fer la vostra ratafia, que pot variar depenent de la zona geogràfica on es recol·lectin les herbes. L'enumeració que trobareu tot seguit és tan sols una proposta i que pot variar en funció dels vostres gustos i de les plantes que trobeu, que poden variar segons la climatologia, etcètera.
Fruits i aromes
- Nous verdes.
- Pell de llimona seca.
- Pell de taronja seca.
- Gingebre.
Espècies
- Canyella.
- Matafaluga.
- Ginebrons.
- Cafè.
- Clavells.
- Nou moscada.
Herbes remeieres
- Fulles de tarongina.
- Fulles de marialluïsa.
- Flors de farigola.
- Romaní.
- Poniol.
- Barballó.
- Menta herbabona piperita.
- Espernellac.
- Til·la.
- Hisop.
- Fonoll.
- Camamilla.
- Llorer.
- Hipèric.
- Sàlvia.
Aquesta és una ruta que es fa pels voltants del municipi. Per gaudir d'un recorregut pel nucli urbà i descobrir més sobre les plantes autòctones que componen la ratafia, pots accedir al Cultura en Marxa anomenat "L'aroma de Taradell". És una ruta experimental per descobrir les propietats d'aquestes plantes que tenim a tocar de casa, vinculades a espais emblemàtics del nostre poble.