La Ruta de l'Aigua

Visitant el patrimoni hidràulic i natural de Taradell

La ruta de l'aigua és un recorregut natural i cultural al llarg dels paisatges de ribera que transcorre al voltant de la riera de Taradell, un afluent del riu Gurri. Es tracta d'un curs fluvial amb pendent poc pronunciat amb un cabal de règim mediterrani. Al llarg de la ruta es pot descobrir un entorn natural que conserva la vegetació de ribera i trobar elements històrics que tenen una estreta relació amb el patrimoni hidràulic de la Riera: molins, preses, fonts…

Àudiodescripció del panell informatiu per a persones amb diversitat funcional

Fauna i Flora

Al llarg del recorregut de la Ruta de l'Aigua de Taradell hi trobem sis panells informatius que ens introdueixen a la rica fauna i vegetació que caracteritza aquest indret. Al llarg de la ruta et pots fer una idea del paisatge característic del terme. El terreny de la part baixa del municipi que compon la ruta està situat al llevant de la Plana de Vic. El paisatge típic de la terra agrícola de la Plana ausetana es caracteritza per estar format per un gran mosaic de conreus de cereals de secà amb bosquets petits i marges. Aquests últims tenen un paper essencial com a nexe ecològic i ofereixen beneficis tant per a l'entorn com per a la biodiversitat. Els límits entre ecosistemes són àrees d'alta riquesa biològica, ja que aixopluguen la diversitat d'espècies de tots dos hàbitats. Aquest fet contribueix a la conservació de la diversitat vegetal, alhora que serveix com a reservori de fauna útil i com a refugi per a la fauna silvestre, incrementant així la diversitat animal. A més, ajuden a prevenir l'erosió, la pèrdua de nutrients i afavoreixen la presència de pol·linitzadors.

Història i evolució dels molins

Taradell es documenta l'any 881 com un dels castells primerencs a partir de la conquesta d'Osona menada pel comte Guifré I, “El Pelós”. A partir d'aquest moment, conèixer cada cop millor com era el nostre poble i el seu entorn avui fa més de 1000 anys. Entre les coses que ens avui poden sobtar es compten nombrosos molins que utilitzaven la força motriu de l'aigua per tal de moldre el blat i fer-ne farina. Així, quan en un pergamí de l'any 1294 es fa referència a Taradell “amb els seus molins i canals i aqüeductes i rescloses i basses i recs i ribes”, ja feia temps que els nostres rius i rieres tenien aquests ginys. Una part d'aquests molins són els inclosos en la Ruta de l'Aigua de Taradell, un recorregut que us aproparà a uns paisatges ben diferents dels actuals i que, durant més de mil anys, van contribuir a fer el Taradell d'avui.

El tram de la riera de Taradell que discorre entre l'actual nucli urbà i la confluència amb el riu Gurri presenta els vestigis d'un grup de molins hidràulics que tenen el seu origen a l'edat mitjana. Llavors foren, o bé abandonats, o bé dotats d'altres usos, o bé, en algun cas, van desaparèixer sense deixar gairebé rastre. Els molins de la Riera de Taradell, de dalt a baix, són el del Colomer, el Molí de Més a Prop (abans d'Amunt), els dos Molins d'Esquius o de l'Esquís (abans del Mig), el Molí dels Capellans (abans de Madriguera i de Rovira), el Molí del Molist, el Molí de Foguera o de Falguera, i el Molí de Bellpuig.