L’Ajuntament denuncia la sostracció de patrimoni històric al Molí dels Sors
L'Ajuntament de Taradell ha denunciat aquest matí als Mossos d'Esquadra la sostracció de quatre lloses de la resclosa del Molí del Sors, considerades patrimoni històric, que consistia en set blocs de pedra calcària de grans dimensions, bastant regulars i de forma rectangular, disposades transversalment al riu sobre una petita rasa de fonamentació i sostingudes per unes posts de fusta, de secció quadrada, encaixades en uns forats retallats a la pedra en posició vertical. Aquestes pedres de 750 quilos eren també objecte de l'estudi que dirigeix la catedràtica de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) Helena Kirchner, sobre el patrimoni del riu Gurri i de l'aigua al terme de Taradell.
La regidora de Cultura i Patrimoni, Míriam Martínez Raurell, va conèixer la desaparició dimecres passat, dia 21, i es van començar els passos per tal de retrobar les peces. El divendres, dia 23, els Mossos d'Esquadra van visitar l'emplaçament, entre els termes de Taradell i Seva, on s'evidenciava que els infractors havien actuat amb màquines pesants per poder extreure les grans pedres del mig del cabal del riu Gurri. Allò sorprenent és que els pals que aguantaven les lloses encara estan dempeus.
Aquesta resclosa forma part del sistema que feia funcionar el Molí Xic dels Sors i, per tant, es considera part de la mateixa unitat hidràulica, per la qual cosa poden estar datades del segle XVIII. La captació de l'aigua amb aquesta resclosa permetia conduir-la a través d'un canal fins a la bassa, amb una llargària d'uns 150 metres.
Arran de l'interès de l'Ajuntament per potenciar la Ruta de l'Aigua, es va signar el conveni amb la UAB. Precisament van ser els historiadors que porten a terme l'estudi els que van alertar de la desaparició de les quatre grans pedres. Es dóna la circumstància que el gener de l'any passat, a causa del temporal Glòria, van caure tres de les lloses d'aquest sistema hidràulic, molt semblants a les que ara s'han sostret. L'Ajuntament les va recuperar de la llera del riu per evitar que desapareguessin o anessin a parar a mans dels saquejadors. Aquestes peces estan custodiades en un espai municipal en espera que es pugui fer la restauració d'aquesta àrea.
Tot i trobar-se en un espai obert, aquestes lloses tenen un gran valor històric i monumental, de tal manera que la seva espoliació és considerada com un delicte de caràcter penal contra el patrimoni històric, amb penes que poden arribar fins als tres anys de presó. En aquests moments, la denúncia ja està sent investigada per la Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra.
Podeu consultar l'informe sobre els valors històrics, patrimonials i paisatgístics d'aquesta resclosa al peu d'aquest article.