Patrimoni Cultural

Trobats a La Roca dos fòssils d'un sireni de fa 40 milions d'anys

Les restes, localitzades a la vora de l'Hostalet del Bou, corresponen a una mandíbula i una costella de sireni

Dimecres, 12/06/2024

Arran de la troballa de la la taradallenca Laia Romaní, el gener de 2024, d'unes restes fòssils d'un sireni a la zona de l'Hostalet del Bou, la setmana passada es va procedir a l'extracció de les mateixes per a la seva preservació. Aquesta troballa va ser comunicada a l'Ajuntament, que va fer les gestions pertinents per fer una primera inspecció amb l'arqueòleg territorial, Albert Pratdesaba i el paleontòleg del servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontòlogic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jaume Miquel Oró, acompanyats per la regidora de Patrimoni, Míriam Martínez.

La restes trobades, extretes amb una excavació d'urgència, consisteixen en una costella i una mandíbula d'un animal pertanyent a l'ordre dels sirenis que va viure al mar tropical de l'Eocè, a l'actual Catalunya Central, ara fa entre 48 i 37 milions d'anys.

Estat inicial de la mandíbula.
Estat inicial de la costella.
La mandíbula ja extreta, al laboratori.

La intervenció va tenir un caràcter d'urgència pel lloc on es trobava, ja que és un indret on hi poden passar per sobre vehicles i persones, per la qual cosa la degradació podria arribar a ser evident, raó per la qual es van realitzar els tràmits corresponents. 

Intervencio extraccio arqueologica

Per l'interès científic i patrimonial de la troballa, ja que encara conserva tres molars, des de la Generalitat de Catalunya es va considerar que calia iniciar aquesta intervenció, a càrrec del mateix Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura. L'extracció va ser dirigida pel paleontòleg Lluís Checa Soler de l'empresa CatArqueòlegs, SL.