La Festa del carrer Sant Sebastià

La festa abans i ara

La xocolata, els jocs de cucanya, els ballets, les sardanes, els capgrossos que van comprar l'any 1976 la comissió de la Festa del carrer Sant Sebastià o el ball del ciri són els records que alguns dels veïns i veïnes del carrer expliquen en aquest emotiu reportatge sobre la festa del carrer Sant Sebastià  realitzat durant el 2015, on més enllà dels records, en destaca el sentiment d'una festa molt arrelada i que se sentien molt seva.

Xocolatada
Ballets per Sant Sebastià

Per a l'elaboració d'aquest documental hem comptat amb la col·laboració de 17 testimonis: Jordi Altimir, Genís Autonell, Joan Casassas, Mercè Casassas, Dolors Camprodon, Montserrat Costa, Frederic Jané, Teresa Martí, Dolors Morera, Mn. Antoni Pladevall, Pilar Roca, Salvador Solagran Jaume Serra, Vicenç Tió, Miquel Vivet, Josep Codina i Joan Tuneu, aquest dos darrers ja traspassats, però que des del Grup de Recerca Local de Taradell hem pogut recuperar el seu testimoni gràcies a les entrevista de vida que se'ls hi va fer l'any 2009.

Sardanes per Sant Sebastià
Jocs habilitat

Els entrevistats són gent que ha viscut en primera persona la festa, com a organitzadors, fills d'organitzadors, historiadors o gent que s'ha implicat en la festa, organitzant alguns dels actes, com els jocs o la recuperació del ball del ciri. A través d'aquests entrevistes es va entrellaçant la història de la festa d'aquest carrer.

Sant Sebastià

 

 

A banda d'aquests testimonis, el documental, de 49 minuts, es complementa amb diversos documents històrics com cartells, actes de govern de l'Ajuntament, fragments de la Revista ‘Taradell' així com diverses fotografies històriques, la majoria d'elles, cedides pels mateixos testimonis del reportatge de diversos anys. Entre elles, una pel·lícula gravada en Super 8 de Vicenç Tió. Tot i l'elaboració d'aquest documental, el projecte està obert a nous testimonis, fotografies i material que puguin ampliar la informació.

 

 

Sant Sebastià, màrtir romà conegut per les nombroses sagetes clavades al cos i que apareixen a totes les seves imatges, és honorat a Taradell en el vot del poble, en la protecció del gremi tèxtil i de paraires i en el patronatge del carrer que des de fa molts anys porta el seu nom. El vot del poble i la devoció a Sant Sebastià es va renovar l'any 1854 amb motiu de la pesta que va assolar la vila. El pedró aixecat a la plaça de les Eres rememora encara aquella penúria.

Des de principi del segle XX i segons les notes de les llibretes de l'orquestra Els Lluïsos, a Taradell ja se celebrava la festa del carrer Sant Sebastià. Paral·lament però hem de tenir en compte que, per aquelles dates, també se celebrava la Festa major d'hivern, si bé amb un caire més religiós i amb actes organitzats per la parròquia.

Processó de Sant Sebastià

Segons la Revista Taradell, la festa podria haver començat l'any 1925 quan es va posar, per primera vegada, el Sant a la casa número 17 del carrer. Una altra de les dates que podria ser l'inici de la festa és l'any 1930, quan es va celebrar l'adopció del nou nom: del carrer de Dalt va passar a ser el carrer Sant Sebastià. L'acord s'havia pres per autoritat municipal, dos dies abans del 20 de gener i en resposta a una petició presentada per 40 veïns, en la qual testimoniaven que la festa ja s'anava fent cada any.

Segons Taradell els impulsors van ser Marcel·lina Serra, la Corona Autonell, en Joan Morera, en JoanTió i la família Molas. No va ser però fins l'any 1934 que es va declarar, oficialment, el 20 de gener com a festa major d'hivern de Taradell, segons l'acord de govern del 12 de desembre del 1933, signat per l'alcalde Joan Bellpuig. Durant la Guerra Civil la festa del carrer Sant Sebastià es va deixar de fer. De fet, el 28 de setembre de 1936 es va canviar el nom del carrer pel de 19 de juliol. El 16 d'abril de 1939 va recuperar el nom de carrer Sant Sebastià. I amb ell, també la festa.

Carrer de Sant Sebastià, 17
Carrer de Sant Sebastià, 82
Carrer de Sant Sebastià, 86

Quan parlem del carrer Sant Sebastià habitualment parlem de trams: el de baix, el del mig i el de dalt. A tots tres hi ha una capelleta amb una imatge de Sant Sebastià. Les podem veure, respectivament, a les façanes de les cases número 17, 52 i entremig de les cases dels números 84 i 86. Durant molts anys la festa es va fer a tot el carrer tot i que de des de sempre el tram de baix, ha estat on s'ha viscut més. L'any 1956 però hi va haver una picabaralla entre els tres trams. Es van programar a la mateixa hora ballets, a un tram i sardanes, a l'altre. L'any següent es van fer dues sardanes a cada un dels tres trams.

Des de mitjans dels anys 80 festa va a càrrec de l'Ajuntament, que l'ha assumit com un acte més de la festa major d'hivern.

Cercavila gegants
Ballets per Sant Sebastià

Actualment la festa de Sant Sebastià o festa major d'hivern s'allarga durant uns tres o quatre dies i compta amb molta participació. El dia central segueix sent el 20 de gener, amb la xocolatada, la cercavila de gegants, el ball del ciri, els ballets, i un espectacle infantil a la tarda. Durant el cap de setmana següent també es realitzen diversos actes complementaris. 

Ball del ciri 2015
Repartint coca i xocolata

Malgrat tot, són les veïnes del carrer les que segueixen llevant-se cada 20 de gener molt d'hora per preparar la xocolata que es continua repartint davant del Sant. 

Records del carrer i de la festa

El Grup de Recerca Local de Taradell es proposa recollir els records i vivències dels taradellencs i de fer-los accessibles a tothom. En aquest espai web també hi tenen cabuda articles d'opinió i redaccions que taradellencs/es ens fan arribar sobre els temes que tractem.