El Grup de Recerca participarà al II Simposi Internacional 'Focs Festius a la Mediterrània' a Reus

El segon Simposi Internacional Focs festius a la Mediterrània pretén donar a conèixer i posar en valor el ric patrimoni immaterial existent al voltant del foc arreu de la mediterrània. 
Dimecres, 24/05/2017

Reus serà el marc del II Simposi Internacional de Focs Festius a la Mediterrània entre els dies 26 i 28 de maig. Una trobada científica que el 2016 es va celebrar a Vic i que enguany, fruit de la Capitalitat Cultural, té lloc a Reus amb la Carrutxa. A través de les ponències d'una trentena d'experts dels Països Catalans i de punts com ara Itàlia o Andalusia, s'abordaran alguns exemples d'aquesta presència a diversos indrets i diferents èpoques de l'any. Entre aquestes ponències destaca la que farà el Grup de Recerca Local de Taradell divendres a la tarda. En ella parlarà de La tradició de les atxes de barballó a Taradell ja que el mes de gener van presentar un documental sobre aquesta tradició.

Concurs instagram atxes

L'any passat, coincidint amb el 50 aniversari de la Flama del Canigó i que la ciutat de Vic era la Capital de la Cultura Catalana es va organitzar el Primer Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània. Durant la trobada, experts d'arreu dels Països Catalans van poder explicar les seves investigacions al voltant dels focs de Sant Joan. En finalitzar, Carrutxa va agafar el relleu en l'organització de l'esdeveniment. L'objectiu de l'activitat és que es converteixi en un espai on es posi en valor aquestes pràctiques festives. El simposi per tant donarà a conèixer alguns dels focs festius d'aquesta època de l'any de Catalunya, el País Valencià i de les Balears. Així mateix, també hi haurà ponències que explicaran com aquest element de la festa també es pot trobar en altres punts de la Mediterrània, com per exemple a Andalusia, Itàlia o Occitània (França). Si bé el simposi està centrat en els focs d'hivern, tambçe s'ha reservat una part del programa per parlar d'altres focs que es viuen durant la resta de l'any i sobre els quals no es va poder parlar durant el simposi anterior.

 

 

 

PROGRAMACIÓ

Divendres 26 de maig

16h: Recepció dels participants i acreditacions

17h: Conferència inaugural, a càrrec de Josefina Roma, «Festes d'hivern, el triomf de la vida» 18h: Acte institucional d'inauguració del II Simposi de Focs Festius de la Mediterrània.

18.30h-18.45: Descans

18.45h-21h: Presentació de les comunicacions sobre el foc a les festes d'hivern, tractarem les diverses manifestacions de foc del dia de reis —amb les atxes de Tona, Tarradell o Villores, les falles de la Riera i els fallis de Petrer—, la recuperació de la Fia-Faia o el ball carnavalesc del Tio Tio, de la Catalunya Nord.

22.30h: Vetllada de música tradicional catalana i occitana amb Eths quate de Comenge amb l'espectacle «Sasons de huèc - Temporades de foc» i Corrandes són Corrandes amb l'espectacle «Aquesta nit fan les falles” a la Sala Santa Llúcia.

 

Dissabte 27 de maig

09.30h: Acreditacions

10h: Conferència de Ricard Català «La festa de les Falles: d'un festeig marginal a una festa patrimonial»

10.45h: Conferència de Javier Armenteros, «Las lumbres de San Anton en Jaén»

11.30h-12h: Descans

12h: Presentació de les comunicacions que tracten la festa de Sant Antoni, la principal festa en el cicle hivernal. En aquest àmbit comptarem amb comunicacions que ens parlen de la festa en llocs tan diferents com Mallorca, Forcall, Ascó, Gràcia, el Matarranya o Novoli, a Itàlia.

14h: Dinar obert a tothom prèvia inscripció.

16.30h: Finalització de les comunicacions entorn de Sant Antoni amb una presentació musical de les Tonades de Sant Antoni al nord del País Valencià

17h: Conferència de Bernat Menetrier, «Eras hèstas deth solstice d'estiu en Aran e Comenge»

17.45h- 18h: Descans

A partir de les 18h, a la plaça del Mercadal, mostra de diferents fogueres festives del Mediterrani. 18h: Presentació de les comunicacions que aborden els focs festius del cicle estival, amb Sant Joan i la Flama del Canigó com una data assenyalada, amb aportacions de la festa a Barcelona i Luishon (Occitània), la Cremada del Dimoni a Badalona i els Fanalets de Sant Jaume a Lleida.

21h: Cercavila des de l'Auditori Santa Llúcia fins a la plaça de Sant Pere amb el grup “Els Ganxets, Grallers del Baix Camp”, i encesa de la Teiera com a símbol de foc festiu reusenc.

21.30h: Cercavila des de la plaça de Sant Pere fins la plaça del Mercadal amb tonades de Sant Antoni del Principat amb el grup Bufalodre (mitja cobla) i mostra d'enceses d'atxes d'espígol de la Riera de Gaià i Vandellòs.

22h: Arribada a la plaça del Mercadal, encesa de fogueres amb acompanyament musical i sopar popular. Actuaran diferents formacions musicals representatives de les tocates populars que acompanyen les enceses de les fogueres.

 

Diumenge 28 de maig

10.30h: Presentació del manual de bones pràctiques en les falles després de ser designades Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

11h: Presentació del Calendari de falles elaborat per la Universitat de Lleida amb ajut d'Eth Ostau Comengés.

11.30h: Presentació de les actes del I Simposi de Focs a la Mediterrània en l'edició de Vic l'any 2016

12.30h: Conclusions i relleu

 

Activitats complementàries

Els dies previs al Simposi hi haurà un seguit d'activitats de diversos formats per tal d'apropar els focs festius i les seves diverses representacions al conjunt de la població.

El divendres 12 de maig a 2/4 de 8 del vespre, inauguració el II Simposi de Focs Festius de la Mediterrània a la Sala Santa Llúcia amb la inauguració de l'exposició «Falles i fogueres. Focs festius als Països Catalans» a càrrec de Salvador Palomar.

El dimarts 16 de maig a les 7 de la tarda al Museu de la plaça de la Llibertat, inauguració l'exposició «Sant Antoni, festa major d'hivern» a càrrec de Pep Fornés, director del Museu Enològic de Barcelona.

El divendres 19 de maig a 2/4 de 8 del vespre, al Centre Cívic del Barri Gaudí, conferència «Fogueres de Sant Joan a Reus» i passi de fotografies de fogueres locals de Sant Joan a càrrec de Salvador Palomar i Ferran Sugranyes.

El dimecres 24 de maig a 2/4 de 8 del vespre, a l'Arxiu Municipal de Reus, conferència «El foc a la festa: entre la necessitat i el simbolisme» a càrrec d'Ezequiel Gort.

El dissabte 27 a la tarda, a la Sala del Castell, projeccions audiovisuals sobre focs festius dels Països Catalans i d'arreu de la Mediterrània.

Documents relacionats