Serra Autonell, Rosa

Cercar
Taradell, 00/00/1929
Professió: Infermera/Empresària
Casa/Motiu: Can Prat
Edat de l'entrevista : 80
Data entrevista: 12/08/2010
Autors entrevista: Roser Riera i Sílvia Ors

Va néixer a Taradell l’any 1929. Tenia un germà dos anys i mig més gran que ella. El seu pare era contractista d’obres. Va arribar a tenir més de 50 homes llogats. Entre les obres que va fer destaca diferents torres de la zona de Les Pinediques, la de Sala d’Heures o la reforma del Campanar, quan hi van posar-hi el rellotge. A l’estiu també feia moltes reparacions a les cases dels estiuejants i ella l’ajudaven en tasques de comptabilitat. Per la Guerra el seu pare es va haver d’amagar i es va fer un refugi a sota casa seva. També van tenir un refugiat allotjant a casa seva. L’empresa del seu pare també feia pous i excavacions i per això tenia material perillós. Cada dia anaven a la Codina a buscar la llet i a l’hort hi collien molta verdura.

A l’escola va anar a Les Dominiques de Taradell i també un any a Barcelona, amb els Escolapis. Recorda la germana Rosa Sitjà i que totes eren nenes (els nens anaven a la Rectoria). Allà va aprendre a fer mecanografia.

Mestra al Gurri

Tot i que no havia estudiat per mestra, quan tenia 18 anys va anar a treballar a El Gurri. Hi anava cada dia a peu. S’hi va estar pocs mesos. Li van proposar des de l’Ajuntament, ja que la professora que hi havia estava de Baixa i necessitaven algú que la substituís. Tenia els nens i nenes de les cases de pagès de la zona. Eren una quinzena, de diferents edats. Van ser pocs mesos però en té un record molt agradable. A banda de fer classes, també feien excursions al riu Gurri. Allà collien crancs i pescaven peixos.  De l’escola en recorda un espai amb molts vidres i molt clar. Estava molt ben equipat i ja hi havia pissarra. Els més petits els feia llegir i en els alumnes més grans els feia fer divisions, taules, gramàtica, geografia, una mica de tot. I sempre en català. Si no creien, i com a càstig, els feien posar de cara a la paret. L’horari era matí i tarda i anava a dinar amb els masovers.

Infermerna

Li feia classes en Brugulat. Primer només havien de ser classes auxiliars però no li volien donar el títol tot hi haver estudiat. Gràcies a una amiga que tenia una tieta a l’Hospital Militar de València es va poder examinar i treure’s el títol. Va haver de fer dos cursos i a l’examen, per exemple, li van fer dir totes les eines i instruments, què eren. Amb el títol a la butxaca ja va poder exercir. Sobretot ho feia quan el pare de l’Hermina Algilaga, el practicant, volia fer vacances i li passava els pacients.

 

Autocars Prat

Es va casar amb en Lluís Prat, de Can Prat, i com que tenien molta feina, la tasca d’infermera la va anar deixant. Només feia coses puntuals, d’ATS, quan es va posar el dispensari. A partir de llavors va ajudar en el negoci familiar en tasques d’organitzar viatges i de recepcionista. També s’encarregava d’organitzar excursions i viatges a Barcelona i també a l’extranger, en els viatges de Mn. Baucells. El primer va ser a Roma i a partir de llavors es va forjar la tradició de fer-lo cada any. Com que s’havien que era infermera, molta gent de la que venia al viatge ho feia amb la condició que ells els punxés. L’empresa es deia Joan Prat i més tard, quan s’ho van quedar els dos germans va passar a dir-se Autocars Prat SA. Feien el trajecte cap a Balenyà i a Santa Eugènia i a Vic i també havia fet tasques d’anar a cobrar. Al principi, a més a més, també feien de ‘recaders’: paquets a la farmàcia o el peix i va ser quan va aprendre a conduir.

 

El Teatre

Feien teatre al Centre Catòlic amb un parell d’obres a l’any. Homes i dones havien d’anar per separat i per tant, quan havien de fer una obra que hi sortia un home, una de les dones s’havia de disfressar d’home. Pràcticament cada vespre anaven a assajar i les obres les representaven a diferents poblacions. Llogaven vestits d’època pel vestuari i fins i tot tenien una perruquera que els ajudava a arreglar i maquillar. Més tard ja van fer teatre homes i dones junts però ella va plegar. Amb en Lluís de Can Prat, el seu marit, es van conèixer quan aquest portava a la gent del teatre de poble en poble a fer les funcions.

En Centre Catòlic era un teatre petit però estava molt ben adequat. Hi havia els palcos que es llogaven i moltes famílies tenien el seu. A vegades també assajaven amb l’orquestra, que el dia de l’obra tocava en directe. Havien fet diverses obres de teatre però també sarsueles, ja que hi havia molta gent a Taradell que cantava. El Centre Catòlic també hi havia el bar o el cafè, molt concorregut ja que hi anava molta gent.

Les festes i altres activitats del poble

Per la festa major hi havia l’envelat. El seu home, en Lluís de Can Prat, se n’havia cuidat i portaven orquestres i sarsueles molt bones, amb gent coneguda que atreia molt . També feien el ball del Ram, en el qual els nois havien de portar un ram a les noies.

Havia format part de les Filles de Maria que per Setmana Santa sortien a cantar, especialment les nits del Dijous Sant, mentre que a la processó anaven vestides amb mantellina i portaven el ciri.

Passaven bona part del seu temps lliure a la Font Gran. Allà hi havia en Pep Cacauero que els hi venia cacauets i anissos i també anaven als aplecs de la sardanes dels pobles del voltant. 

Els recaders de Can Prat
Els recaders de Can Prat
Teatre al Centre Catòlic
Teatre al Centre Catòlic
Setmana Santa
Setmana Santa
L'escola del Gurri
L'escola del Gurri
El 'practicant'
El 'practicant'
Els palcos del Centre Catòlic
Els palcos del Centre Catòlic
Els estudis d'infermeria
Els estudis d'infermeria
Excursions i viatges amb Can Prat
Excursions i viatges amb Can Prat