Bigas Brugalla, Roser

Cercar
Taradell, 10/09/1928 - (†) Taradell, 15/09/2019
Professió: Ordidora
Casa/Motiu: La Roser de les Torres
Edat de l'entrevista : 88
Data entrevista: 09/05/2018
Autors entrevista: Rosa Codina i Laia Miralpeix

Les Torres

Coneguda com la Roser de les Torres, Roser Bigas Brugalla va néixer a Taradell el 10 de setembre de 1928. Filla de Josep Bigas i Carolina Brugalla vivia en una casa que s’encarregava de vigilar les torres, unes cases situades a l’actual Avinguda de Goitallops, quatre dels quals eren iguals, després hi havia la torre Sant Genís (on hi havia hagut un hospital), la Masia (antiga Can Figueres) i Can Vidal. A la part de darrera hi havia coberts que feien servir com a garatges. El seu pare, a més a més, treballava a la fàbrica d’El Tint i la seva mare feia de minyona en diverses cases d’aquestes, habitades per estiuejants i sobretot a Can Vidal, que n’era la cuinera i els hi feia de tot per menjar. Vivien a la casa dels guardes i sempre van tenir aigua calenta i s’escalfaven a través d’una petita xemeneia, que més endavant van ampliar. Era una època en la qual no hi havia neveres i agafaven galledes amb aigua ben fresca per refredar els aliments o begudes. Allà s’hi van estar durant 40 anys.

El teatre

La seva afició pel teatre va començar de ben petita i feien tota classe de funcions amb en Joan Casanovas, que era l’ànima del teatre a Taradell.. Ho feien al Centre Catòlic, nois i noies junts, i fins i tot havien anat a fer ‘bolos’ fora de Taradell. Els assajos eren molt senzills, amb molts riures. A l’escenari mateix es repartien els paper i així començaven els assajos. Els vestits els llogaven i se n’encarregava en Casanovas que també feia d’apuntador, de director i se’n carregava de tot el que necessitaven. L’escenari del Centre Catòlic era ovalat i gran, amb tres obertures per entrar i sortir els actors i actrius durant l’obra. Allà també s’hi havia recitat poesia i a davant del cafè del ‘Centro’ era el lloc de trobada per ballar sardanes en uns temps en els quals hi anava molta gent.

La poesia de la Roser

A banda de fer teatre, a la Roser sempre li havia agradat escriure, una afició que des de ben petita va començar a cultivar i que va anar augmentant al llarg de la seva vida. Molta gent li ha demanat algun escrit per algú que es casava o per alguna festa, així com és habitual veure les seves poesies dedicades en alguna part o festa del poble com per exemple Santa Llúcia.

Les festes del poble

Les festes majors de la seva infància, la Roser les recorda com molt animades: el ball, el teatre, els jocs. Era una festa molt maca. Hi havia poques atraccions i en els àpats es menjava més. Per Tot Sants en recorda el Jubileo, una festa que es feia a l’església i en la qual s’obrien i es tancaven les portes per poder-lo fer. Llavors es resaven sis estrofen d’una oració i voltaven la porta després de resar sis parenostres. Aquestes oracions servien per fer indulgència.

Per la Puríssima era festa gran i havien d’anar molt ben vestides i amb guants blancs en una processó amb una mare de Déu molt maca que portaven quatre homes. Com a la Puríssima, per la festa del Sagrat Cor o Ascensió també hi havia una processó però, en aquest cas, els carrers estaven molt ben engalanats.

El 24 a la nit tothom anava a la missa del Gall que comptava amb més d’un capellà i per Reis no els passaven gaires coses. Anaven a rebre’ls amb atxes de barballó que feien molta olor i els Reis arribaven amb cavalls, burros... Per Sant Sebastià es feia la xocolatada, missa, sardanes, el ball del ciri, etc. Hi a totes les activitats hi anava molta gent. També havia ballat ballets i per la festa major d’estiu, el tercer dia, era tradició anar a la font. Per Setmana Santa també feien una processó, anaven a beneir el ram amb llorer (no hi havia tantes palmes com ara) i també es feien les caramelles amb canalla que agafava una cistella i passaven casa per casa a cantar i llavors recollien ous que posaven en aquesta cistella.

De la fàbrica de Ca l’Iglesias a El Tint

Abans d’anar a treballar a la fàbrica havia anat a aprendre de cosir amb la Maria de Can Barfull però no li agradava. Malgrat això es va treure El corte.

Va treballar a Ca l’Iglesias fent d’ordidora. També havia cosit però poc. A Ca l’Iglesias feien catifes, tovalloles i cobrellits pels matalassos. Era un lloc molt petit i l’encarregat era el pare de la Maria Pagès, el Sr. Carles Pagès. Explica que allà s’hi treballava molt bé però es cobrava poc i per això, poc més tard, va anar a El Tint. Allà, les robes que no es venien al cap d’un determinat temps, les podien comprar les mateixes treballadores. Va comprar coses molt maques a un bon preu i llavors en feien llençols o altre tipus de material per les cases.

L’oci

La diversió dels diumenges a la tarda era anar amunt i avall per la carretera de Balenyà. No hi havia diners i també anaven a sardanes, alguna vegada a teatre però sobretot a passeig. Al Maricel hi feien ball però no li agradava ballar. A Falange, que hi feien cine, només hi anaven quan podien entrar gratis.

Es va casar amb en Josep Bassas, en Manya, i va tenir dues noies. Té tres nets i quatre besnets.

El teatre
El teatre
La roba d'El Tint
La roba d'El Tint
L'escenari del Centre Catòlic
L'escenari del Centre Catòlic
El 'jubileu' per Tots Sants
El 'jubileu' per Tots Sants
La festa de la Immaculada
La festa de la Immaculada
Una poesia de Roser Bigas
Una poesia de Roser Bigas