Goigs de la Santa Creu del Castell
El tres de maig, l'Església commemora la troballa o Invenció de la Santa Creu perduda durant els primers temps del cristianisme i trobada per Santa Elena. Avui tenia lloc la benedicció del terme des de les creus termals. S'organitzaven processons que anaven de creu de terme a creu de terme, pels camps i entre els conreus. La creu de terme o peiró és una creu monumental, habitualment de pedra, que s'ubicava prop de l'entrada de poblacions o monestirs, o vora els camins.
Mn. Antoni Pladevall al seu article de la revista Taradell de juliol de 1955 ens parla de l'antiga església del Castell de Taradell i de la processó del tres de maig:
A una alçada de 803 metres al cimall d'una muntanyeta de penyes gegantines s'hi alçava el nostre Castell de Taradell. En la banda de tramuntana de la seva portalada principal i junt al Castell s'hi alçava una esglesieta dedicada a la Santa Creu. Aquesta església va deixar d'existir durant el segle XVI. Ja al segle XIV s'hi feia una solemne processó el dia 3 de maig, festivitat del la Invenció de la Santa Creu. Aquesta processó que va perdurar fins a finals del segle XIX es feia a un padró que recordava la capella.
A Taradell, per Sant Pere Regalat també s'anava a la Santa Creu en processó, una creu de terme situada prop de la darrera casa del poble anant cap a Goitallops, i es lligava a la creu una branca d'olivera beneïda.
Edicions d'aquests goigs
- Goigs a lloança de Santa Creu del Castell de Taradell (bisbat de Vic). Lletra de Mn J. Vilacis, prev – Música de Mn A. Ramírez, prev. Impremta vídua Guitart – Barcelona.
- Goigs a lloança de Santa Creu del Castell de Taradell (bisbat de Vic). Lletra de Mn J. Vilacis, prev – Música de Mn A. Ramírez, prev. Impremta vídua Guitart – Barcelona.. Col·lecció de oigs Santa Eulàlia nº 44 Barcelona 1963.