El Gurri
L'any 2010 l'Escola d'El Gurri va celebrar el 75è aniversari. Amb motiu d'aquesta efemèride es va proposar al Grup de Recerca Local de Taradell la realització d'un documental històric. Es va entrevistar a set exalumnes, quatre professores i un historiador: Antoni Pladevall i Arumí, Jaume Vila, Montse Pladevall, Genís Pladevall, Conxita Vila,Caterina Pladevall, Ramon Muntal, Maria Rosa Serra, Maria Rosa Bellpuig, Enriqueta Forcada, Maria del Rocío Gutiérrez i Mn. Josep Baucells. El documental es complementa amb fotografies antigues de l'escola cedides pels mateixos alumnes, professora i la mateixa escola.
L'Escola
L'audiovisual, de poc més d'un quart d'hora de durada, recull el testimoni d'aquells nens/es que vivien a les masies de la zona de Mont-rodon i que tenien dificultats per anar a l'escola a Taradell. Per aquest motiu les famílies amb el suport Joan Bellpuig, alcalde de Taradell, i de la Junta Local de Primera Ensenyança, van iniciar els tràmits per obrir una escola al barri de Mont-rodon. Va ser a la tardor de l'any 1935 quan l'escola El Gurri va obrir les seves portes i amb la col·laboració de Josep Genís i Arumí, s'inaugura en un local de la masia del Gurri Xic, on hi van començar una cinquantena d'alumnes.
Fins el moment, les cases de pagès tenien professors particulars, en una època on la comunicació era molt difícil ja que no existia l'actual carretera que uneix el barri de Mont-rodon amb Taradell.
Maria Baró va ser la primer mestra, però era interina i va marxar-ne tres mesos després. La va substituir Dolors Caralt. Amb ella com a professora, l'any 1939 es fa un contracte per llogar la casa de la mestra, situada al pis de dalt d'on hi havia l'escola. El material per a les classes el va cedir l'Ajuntament i la majoria d'alumnes ho recorden com una etapa molt familiar. A banda d'estudiar també feien excursions, teatre i altres activitats que ressaltaven la relació entre les mestra i els alumnes.
A partir de l'any 1950 es comença a parlar de la construcció d'un nou edifici en uns terrenys cedits pel mateix propietari d'El Gurri Xic. La idea de fer una urbanització al barri de Mont-rodon també va ser una empenta important perquè s'acabés construint el nou edifici. Aquest es va inaugurar l'any 1963, en unes dates on també es va construir l'actual carretera que uneix Mont-rodon amb Taradell i el baixador del tren. Enriqueta Forcada va ser una de les mestres que ha estat més temps a l'escola. Hi va arribar l'any 1969 i durant 30 anys va estar al capdavant del centre. Va substituir a Assumpció Dodas.
En el documental també es parla de l'ensenyament en època franquista, de l'aprenentatge en català, i de com l'escola va esdevenir el centre dinamitzador del barri, un espai on més enllà dels horaris escolars, s'hi trobaven els alumnes i exalumnes per fer-hi activitats culturals, com per exemple, la revista Mont-rodon.
L'any 1986 es va ampliar l'escola amb l'ajuda dels mateixos pares dels alumnes del centre que hi van posar la mà d'obra. Des de llavors i fins a l'actualitat, el centre ha patit alts i baixos en funció del nombre d'alumnes inscrits, manteniment sempre la base d'escola rural.