Mocadera
L'ofici de mocadera consistia en manipular i trossejar la carn resultant de la matança del porc. Tallaven, trinxaven i embotien per fer diversos productes que després servirien per menjar al llarg de l'any.
Aquestes dones estaven acostumades a anar a diferents cases que llogaven els seus serveis per al dia de la matança. Aquest esdeveniment, importantíssim en el món de pagès fins fa pocs anys, consistia en el sacrifici i mort del porc que s'havia estat engreixant durant la resta de l'any. Solia fer-se cap al desembre, en temps de fred, quan el porc estava ben gras.
La tasca de les mocaderes era dura perquè, encara que rebien l'ajuda de les dones de la casa, tenien una gran feinada a realitzar el més ràpid possible per evitar que la carn es fes malbé.
Per fer-ho es necessitaven bones eines de tall, diferents gibrells i olles per anar posant-hi la carn.
Els hi calia també sal i pebre, bons conservants, especialment per a pernils i embotits.
Amb l'absència de neveres, talls com la costella es podien conservar en oli o llard, que també s'obtenia de la matança.
La Concepció Bou va fer de mocadera i l'any 2009 ens va explicar en què consistia aquesta feina.