Blog
Taradell Jove, amb la col·laboració del Servei de Joventut de La Mancomunitat La Plana, va celebrar la Castanyada amb la 4a edició del túnel del terror.
La Castanyada de Taradell Jove ha tornat a sorprendre amb el seu esperat túnel del terror, dinamitzat per un grup de joves amb ganes de fer viure una experiència única a tothom qui s'hi atreví. A partir de les trobades setmanals durant el mes d'octubre, el grup va dissenyar cada detall; els personatges, l'ambientació, la música, la decoració, etc. Creant un espai ple de sorpreses i emocions fortes amb personatges de diferents pel·lícules de terror com The Ring, Scream, Chucky o El exorcista, entre d'altres.
Als jardins de Can Granada, mentrestant, l'ambient era ben diferent amb castanyes torrades i música en directe, a càrrec dels joves del taller dels dimarts d'Experimentació Musical de Taradell Jove. Oferien una alternativa festiva per a qui volia gaudir d'una Castanyada més tranquil·la i refer-se de l'ensurt entre converses, rialles i l'escalfor del foc i les castanyes torrades.
En total, prop d'un centenar de persones van participar de l'activitat, fent d'aquesta Castanyada una celebració que va agradar a petits i grans, unint la tradició amb l'energia i la creativitat juvenil.
La matrícula per al curs 2024-2025 seguirà oberta fins a finals d'octubre
El Programa de Formació i i Inserció (PFI) en la modalitat de Pla de Transició al Treball (PTT) d'auxiliar d'activitats forestals és una formació de primer nivell de qualificació dins dels estudis de formació professional. La matrícula al PFI per al curs 2024-2025 seguirà oberta fins a finals d'octubre. S'adreça a joves d'entre 16 i 21 anys, sense el graduat de secundària, per tal que puguin continuar els seus estudis de formació professional, i al mateix temps, adquireixin competències transversals i professionals per poder començar a treballar.
Amb aquesta formació l'alumnat aprendrà tasques pràctiques com netejar i desbrossar zones forestals, recuperar el bosc de ribera i entorns, decorar amb elements naturals, o crear petits vivers de producció de planta autòctona. A més, tindrà l'oportunitat de realitzar 180 hores de pràctiques en centres de treball i brigades municipals dels pobles mancomunats, com Taradell.
Paral·lelament, el jovent adquirirà nocions sobre estratègies i eines matemàtiques, llengua i comunicació, i entorn social i territorial. També es promouran treballs en xarxa per reforçar vincles. Per primer cop, es compta amb la col·laboració de la Fundació Albir, l'escola de noves oportunitats educatives, que vol donar resposta al problema de l'abandonament escolar prematur i fomentar la inserció educativa i laboral de persones joves, principalment d'aquelles més vulnerables i que presenten més dificultats.
Per a més informació, podeu trucar a aquests telèfons de la Mancomunitat La Plana: 674 790 623 / 697 455 651 / 938 124 167.
Els i les joves faran servir el so i la tecnologia per crear nous continguts i propostes artístiques.
Comença el curs escolar i Taradell Jove programa un Taller d'Experimentació Musical, una nova activitat setmanal gratuïta per als joves a partir de 12 anys a càrrec de El Refugi i amb la col·laboració del Servei de Joventut de la Mancomunitat La Plana. Aquesta proposta ofereix una oportunitat única per descobrir i crear música a través de caixes de ritmes, sintetitzadors i altres instruments d'experimentació sonora com samplers i processadors d'efectes.
El taller es durà a terme cada dimarts de 17:00 a 18:00 h a l'equipament juvenil Taradell Jove, des de l'1 d'octubre fins al 26 de novembre, i s'adapta a tots els nivells sense necessitat de coneixements previs.
L'objectiu general del taller és proporcionar eines per a la recerca de sons propis i expressions artístiques d'avantguarda. Es busca fomentar l'escolta activa, la improvisació i la curiositat, així com promoure la creació de directes i l'experimentació. Es combinen sessions teòriques i pràctiques, sempre utilitzant la metodologia d'educació no formal i posant especial èmfasi en la cocreació de continguts de manera comunitària. El taller també té com a finalitat augmentar l'empatia, l'autoconfiança i potenciar el treball en equip entre les persones joves, a la vegada que esdevé un espai de trobada i socialització.
És una activitat completament gratuïta, amb places limitades. Les inscripcions estaran obertes fins al 26 de setembre al telèfon 600 347 165 de Taradell Jove o a través d'aquest enllaç.
Dona la teva opinió per crear un espai que respongui al que tu necessites
Des del passat mes de juny, Taradell Jove amb el suport de la Diputació de Barcelona, està treballant en la creació del primer Pla de Dinamització de l'equipament juvenil. Aquest pla té com a objectiu convertir l'espai en un punt de trobada que respongui a les necessitats i interessos dels joves del poble.
Durant el mes de juliol, ja hem dut a terme dues sessions grupals amb joves de diverses edats per recollir propostes sobre l'ús i les necessitats de l'equipament. Ara, volem continuar recollint més opinions per assegurar que aquest pla reflecteixi al màxim les necessitats de tothom.
Per això, si tens entre 12 i 29 anys, des d'ara i fins al 30 de setembre, et convidem a participar en una enquesta que hem elaborat a partir de les idees recollides en les sessions i del treball previ d'anàlisi del context juvenil a Taradell.
És la teva oportunitat per fer-te sentir i contribuir a crear un espai que sigui realment teu. Respon el qüestionari a través d'aquest enllaç.
Acompanyament integral a les transicions educatives i laborals de les persones joves
El Projecte Brúixola, amb la col·laboració dinàmica de Taradell Jove i el Servei de Joventut, el Servei Local d'Ocupació i Serveis Socials de la Mancomunitat La Plana, ofereix a les persones joves un acompanyament integral per les trajectòries educatives i laborals a les persones joves d'entre 16 i 29 anys. Aquesta iniciativa, nascuda fa 4 anys, té com a objectiu prevenir l'abandonament escolar prematur i construir trajectòries adaptades a cada persona.
Tan si la persona jove contacte amb Taradell Jove, com si ho fa a través de la tècnica d'ocupació o l'educadora de serveis socials perquè no sap què estudiar, com buscar feina o com realitzar un tràmit concret, serà atesa amb el format de “finestra única”. El treball en xarxa dels diferents agents implicats fa que rebi una resposta unificada utilitzant el mateix model d'orientació.
Els darrers dotze mesos s'han realitzat 75 orientacions individuals, ja sigui a través de les professionals de joventut de Taradell Jove, l'antiga casa de Can Granada, com a través de la tècnica d'ocupació. Tanmateix, aquestes mateixes professionals han portat a terme 5 sessions d'orientació a l'alumnat de 4t d'ESO de l'INS Taradell, una sessió sobre el mercat de treball amb l'alumnat de 1r de batxillerat i un taller grupal de recerca de feina a l'equipament juvenil Taradell Jove, arribant a un total d'aproximadament 170 alumnes de l'INS Taradell.
El bon funcionament d'aquest projecte resideix, en part, gràcies a la col·laboració estreta amb l'institut i el seu professorat i la constant coordinació entre les professionals de joventut, ocupació i serveis socials. La iniciativa posa de manifest la importància del treball multidisciplinari per prevenir l'abandonament escolar i per aquest motiu l'Ajuntament de Taradell seguirà apostant per la continuïtat del projecte Brúixola d'orientació.
L'aprenentatge millora la comunitat i el servei dona sentit a l'aprenentatge.
L'aprenentatge servei (ApS) és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo. S'aprenen continguts, competències, habilitats o valors portant a terme una tasca útil per la comunitat.
Des de Taradell Jove utilitzem aquesta metodologia en diferents projectes com el Fem-ho Jove, la col·laboració amb l'INS Taradell i el servei comunitari de l'alumnat de secundària o les activitats intergeneracionals que s'han portat a terme els últims anys. Sempre, i per petits que siguin, hem pogut observar canvis positius amb el jovent.
Per posar-vos algun exemple, m'agradaria recordar una noia que durant el Fem-ho Jove va desenvolupar una activitat amb el centre de dia de la residència Vilademany, i un mes i mig després ens trucava per dir-nos “Amb la dona gran que vaig estar ajudant li vaig prometre que l'aniria a veure a actuar amb la Coral Vilademany per la Festa Major, que em podeu dir a quina hora actuen?”. Que després de finalitzar les hores de servei comunitari de l'institut, vulguin continuar ensenyant català a persones nouvingudes, però ara com a voluntàries, o finalitzat el curs d'informàtica bàsica entre joves voluntaris i gent gran, t'arribi la notícia que continuen quedant un cop al mes per resoldre dubtes informàtics. I així, podria continuar una bona estona més.
Sens dubte, l'aprenentatge servei contribueix a activar la disposició a l'empatia, l'altruisme i la cura, sentir-nos part de la comunitat tot treballant pel bé comú i el fet de relacionar-nos amb altres persones ens permet aprendre coneixements i adquirir competències socials. Des de Taradell Jove donem valor i apostem per aquesta metodologia, ja que contribueix positivament a formar la identitat dels joves i els fa créixer.
Taradell Jove, amb el suport del Servei de Joventut de La Mancomunitat La Plana, impulsen durant l'estiu activitats per a joves de totes les edats a través del Fem-ho Jove i l'Estiu Jove.
Els matins de l'1 al 19 de juliol el projecte Fem-ho Jove ha acollit a un total de 32 nois i noies de 12 a 16 anys que de dilluns a divendres han contribuït en la millor del municipi a través de la metodologia aprenentatge servei. Entre les activitats portades a terme, cal destacar la visita al centre de dia de la residència Vilademany, on es van establir converses molt interessants entre el jovent i la gent gran tot portant a terme una manualitat, i la col·laboració en el projecte de millora dels refugis de cria de mussol comú, construint caixes niu i col·locant-les estratègicament a diferents finques de Taradell per afavorir la reproducció d'aquesta espècia i la biodiversitat del territori.
Les tardes de juliol a Taradell Jove també hi havia molt moviment. Més de 150 joves de totes les edats han participat a les nou propostes de la programació Estiu Jove. N'hi ha hagut per a tots els gustos, des de passejades amb cavall, disseny de joies de ceràmica, confecció de bosses de ganxet o el taller amb el Xocolater de Taradell, entre d'altres. Com a novetat d'enguany, el tret de sortida va ser un Bingo Musical organitzat pels mateixos nois i noies que va acabar amb un karaoke improvisat.
Valoració positiva de la visita a Can Granada, destacant les línies de treball actuals i futures de Taradell Jove.
Aquest dijous 20 de juny s'ha portat a terme la sessió del nou Pla Comarcal de Joventut 2024-2029 a la Sala de Plens del Consell Comarcal. Lídia Alonso, regidora de Joventut, Salut i Benestar Social de l'Ajuntament de Taradell ha participat en la sessió on s'ha donat a conèixer el plantejament del Pla, els eixos prioritzats i les accions vinculades a cada eix. La finalitat és que el Pla Comarcal respongui a les necessitats i expectatives dels i les joves d'Osona.
A la tarda, mentre el jovent portava a terme un Bingo Musical com a primera activitat de la programació Estiu Jove als jardins de Can Granada, la directora general de Joventut, Laia Girós, ha visitat Taradell Jove per conèixer l'equipament juvenil i el seu funcionament. A la visita també hi ha assistit la consellera delegada de Joventut i Igualtat Bet Contreras, la coordinadora territorial de la Demarcació de Barcelona Aina Surià, el referent tècnic d'Osona de Suport Integral al territori Xavi Ramos, la coordinadora de joventut de La Mancomunitat La Plana Ester Puig i la coordinadora del Servei Comarcal de Joventut Gemma Collell, acompanyats en tot moment per la regidora Lídia Alonso i el regidor i referent polític de joventut de la Mancomunitat La Plana Adrià Serrarols.
L'Ajuntament cerca dues persones joves per treballar com a peons a la Brigada Municipal
L'Ajuntament de Taradell impulsa, per segon estiu consecutiu, el programa "START al món laboral" per millorar l'ocupabilitat de les persones joves. S'ofereixen dos llocs de treball temporal i a temps parcial, durant els mesos de juliol i agost, a joves d'entre 18 i 25 anys. La convocatòria està oberta del 5 al 14 de juny (inclòs).
Les persones contractades proporcionaran suport a la brigada municipal en les diferents feines vinculades al manteniment i conservació del municipi, executant tasques de pintura, jardineria, manteniment d'instal·lacions municipals, suport en l'organització i realització d'esdeveniments socioculturals, gestió mediambiental, i similars.
El programa "START al món laboral" està descrit en el Pla Local de Joventut de Taradell i és una actuació més per afavorir l'emancipació dels i les joves i facilitar la seva transició al mercat laboral. A part de la contractació, el programa integra una sessió d'acollida i una sessió d'orientació desenvolupades des de Taradell Jove i el Servei d'Orientació de la Mancomunitat La Plana, amb la intenció que les persones joves afegeixin les competències adquirides durant aquests mesos al seu currículum.
Com em puc presentar a aquesta convocatòria?
Presentant una sol·licitud telemàtica del 5 al 14 de juny (inclòs) a través d'una sol·licitud genèrica de la seu electrònica de la web municipal o bé, presencialment a les oficines municipals, de dilluns a divendres de 9h a 1h, i els dilluns de 16h a 19h. Aquesta sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació següent:
- Fotocòpia del DNI o passaport vigent.
- Fotocòpia de la titulació exigida ESO.
- Acreditació del coneixement del nivell de català (nivell C1), de conformitat amb el que preveu l'Ordre VCP/491/2009, de 12 de novembre.
- Currículum de l'aspirant.
- Còpia dels mèrits aportats.
A continuació, podeu consultar les bases de la convocatòria. Per qualsevol dubte o pregunta, podeu contactar amb Taradell Jove al 600 347 165 o enviar un correu a taradelljove@taradell.cat.
Joves amb un gran potencial artístic i creatiu exposen les seves obres a l'interior de Taradell Jove
Dissabte 25 de maig Taradell Jove va inaugurar la mostra d'art Jove Fes T-ART, creant així un espai per visibilitzar l'expressió artística dels més joves. La mostra, que es pot visitar fins al 21 de juny, acull una vintena d'obres ben diferents entre elles; des d'un dibuix fet amb carbonet, amb un traç delicat i fi, fins a una escultura de fang vestida amb una perruca pròpia dels millors Carnavals. L'art és això, és expressió, és comunicació.
La diada del Fes T-ART va ser igual de variada i creativa. Si passejaves pels jardins de Can Granada, podies veure parades d'artesans, la gran majoria projectes de joves emprenedors, així com les joves Ariadna Lozano i Aina Argemí practicant Urban Sketching amb els seus blocs de dibuix. La performance de la Marta Plana, que va pintar un quadre en directe, la lectura d'un text filosòfic escrit per en Nil Cassany i el relat breu de la Júlia Santamaria, on un simple mitjó desaparellat passava a ser font de creativitat, no van deixar el públic indiferent.
Durant l'acte, hi van intervenir la tècnica de Joventut i la dinamitzadora Xell Boix i Laia Solé, la regidora de Joventut Lídia Alonso i l'alcaldessa de Taradell Mercè Cabanas. Totes elles van agrair la participació de les persones joves i elogiar el seu futur artístic. La jornada va acabar amb la visita guiada de l'exposició en mans de la fotògrafa i membre del grup motor Sílvia Pujols i la Dia Sañé, en representació de l'Escola d'Arts l'Arpa.