60 anys de la Festa de la Vellesa
Aquest diumenge, la Festa de la Vellesa de Taradell arriba als 60 anys. A les 11 del matí, a l'Església, es farà la rebuda i concentració dels avis homenatjats, acompanyats dels seus padrins, del consorci municipal, del Patronat, de la pubilla i l'hereu, i de les altres autoritats i convidats. A 2/4 d'11 del matí, es farà una missa amb l'acompanyament del Cor Parroquial, en la qual l'avi i l'àvia més grans assistents a la festa faran l'ofrena del pa i el vi. Al final de la missa i sota la direcció de Ramon Valls, el Cor Parroquial cantarà La campana del vespre i La Corominola. Tot seguit, es farà una breu actuació de l'escola El Gurri en representació de totes les escoles de la vila. A la 1 del migdia, als jardins de davant de l'Església, es farà el vermut popular amenitzat per la Txaranga Toca-sons. A les 2 del migdia, es farà el dinar de la festa, al Centre Cultural Costa i Font. Després de l'àpat es posarà l'insígnia del Patronat a tots els homenatjats assistents per primera vegada a la festa i també un recordatori a Ramon Bosch i Boixader, expresident del Patronat. També hi haurà el torn de parlaments, encapçalats per l'alcalde, Lluís Verdaguer, i finalment es farà una petita representació del pròleg d'Els Pastorets escrits per Frederic Soler Pitarra per part dels actors de Gottic: Eva Molet, Francisco Molet, Marina Cuní i Mireia Montaña, acompanyats per l'Esbart Dansaire Sant Genís.
Patronat local de la Vellesa de Taradell. Reportatge elaborat per Gerard Pressegué dins el programa L'Andana de Ràdio Taradell
La Festa de l'Homenatge a la Vellesa va ser impulsada per Carles Pagès que juntament amb mossèn Mugosa van organitzar el Patronat, i des d'aleshores, aquesta celebració s'ha mantingut al llarg de 60 anys.
A dos quarts de deu del matí l'orquestra feia la cercavila anunciant la festa. A les deu ja eren davant de l'ajuntament, moltes vegades acompanyada per la quitxalla i per algun avi. Allà es reunien les autoritats municipals, el Patronat, la comissió organitzadora, els nens i nenes de les escoles amb els seus avis acompanyats per els seus respectius padrins, que solien ser els néts o algun familiar. Aquesta desfilada cap a l'església es va fer fins l'any 1989. Des de llavors, l'orquestra continua fet la cercavila, però el lloc de trobada és davant de l'església. A l'entrada de l'església es dóna un clavell vermell a cadascun dels avis; als homes se'ls posa un al trau de l'americana i a les dones se'ls en lliura un a la mà. L'avi i l'avia de més edat són situats al presbiteri, presidint la festa. La resta estan situats als bancs segons l'edat. Fins a finals dels anys cinquanta o primers dels seixanta, els homes se situaven al cantó esquerre o de l'Evangeli i les dones al cantó dret de L'Epístola. El dia de la festa aquesta norma es trencava i els avis i àvies podien estar junts a la cerimònia. Els primers anys era perceptiu que les dones entressin a l'església amb la seva respectiva mantellina blanca que, en cas de no tenir-ne, la Comissió els la procurava donar. El cap dels anys les dones van començar de prescindir de la mantellina. Acabada la missa i just a la sortida, es feia la fotografia dels homenatjats. Als primers anys aquesta fotografia es podia considerar l'oficial. Això era així perquè el grup d'homenatjats era força reduït. Actualment, és impossible fer una fotografia del grup, però són molts avis que volen conservar un record de la festa i es fan una foto amb els seus padrins, ja que són molts els qui disposen de una càmera.
Després de les fotos, la comitiva amb l'orquestra al davant es dirigia cap al centre Catòlic, on, amb el local ple de gom a gom, se celebra l'acte central de l'homenatja. Els avis tenien els seus seients reservats. A dalt l'escenari hi havia el Patronat i membres de la comissió sense faltar-hi un representant de la Guàrdia Civil. El president de la comissió, l'alcalde del municipi i el representant de la Caixa feien als seus parlaments. Després hi havia actuacions diverses: quitxalla que recitava poesia, grups d'aficionats al cant, col·laboracions d'entitats del poble, també alguna actuació d'artistes vinguts de fora i, el que mai no ha fallat, l'actuació dels alumnes representants de cadascuna de les escoles del poble. Des de l'incendi del Centre Catòlic tots aquests actes, més abreujats, tenen lloc al presbiteri de l'església. Normalment consisteixen en l'actuació del cor Parroquial, un parlament a càrrec del Batlle i l'actuació d'una escola en representació de totes. Al principi es feia el lliurament d'una petita quantitat en metàl·lic de 200 pessetes, als primers anys fins arribar a les 1.000 a cadascun dels homenatjats. Aquest obsequi dels diners es va fer fins l'any 1990.A partir de llavors es va donar un record.