Àlex Crivillé, esquitxat pels papers de Panamà

Dimarts, 05/04/2016

L'osonenc Àlex Crivillé, resident ara a Taradell, també apareix als famosos papers de Panamà, segons ha publicat aquest dimarts al migdia El Confidencial. El pilot campió del món hauria cobrat els seus drets d'imatge a través d'una societat offshore durant sis anys, després de guanyar el mundial de 500cc l'any 1999, la categoria mare del motociclisme. Segons aquesta informació, el despatx d'advocats Mossack Fonseca va registrar a les Illes Verges Britàniques la societat Pro Best Invest S.A. Tot plegat constaria en els més d'11 milions de documents dels papers de Panamà, que revelen els contracte amb què Crivillé va fer servir una xarxa d'empreses en paradisos fiscals.

En aquell moment, l'any 2000, l'excampió del món de motociclisme residia legalment a Suïssa. La firma del contracte amb Pro Best hauria servit perquè els cedís els seus drets d'imatge que després es pagaven a Crivillé. Segons El Confidencial, l'assessor de l'osonenc ha assegura que pagava els corresponents impostos a Suïssa.

160405_crivillé-2-300x180.jpgL'últim intermediari seria una societat holandesa, Racinvest, a qui Crivillé hauria cedit els drets d'imatge i marca que tenia la seva empresa a Espanya, un pas necessari ja que Holanda tenia un tracte fiscal més favorable amb les Illes Verges Britàniques, on els gestionava la citada Pro Best Invest. “És un entramat legal, però sí, podem parlar d'enginyeria fiscal”, hauria reconegut l'assessor de Crivillé.

La societat es va tancar, segons els documents de Mossack Fonseca, el 2006, quatre anys després que Crivillé tornés a Catalunya per retirar-se definitivament. L'assessor del pilot assegura que Crivillé està al corrent de la seva tributació amb la Hisenda espanyola.

A més d'explotar els drets de les seves marques a la Unió Europea, Pro Best Invest podia gestionar els drets d'imatge del pilot a tot el món, excepte els Estats Units i Canadà.

El contracte, de prop de 30 folis, detalla el preu dels drets de Crivillé. La societat li hauria pagat 72.000 euros anuals com a quantitat fixa i un 85% dels beneficis obtinguts per sobre d'aquesta xifra.