Arriba la festa dels Tonis de Taradell amb moltes novetats
Ja ho diu el seu himne: "Quan el fred i l'hivern ha arribat, tenim la festa de Sant Antoni Abat". Aquest cap de setmana Taradell es tornarà a convertir en un museu a l'aire lliure per veure desfilar carros i cavalls en el passant dels Tres Tombs. Enguany la festa, caracteritzada per la recuperació del patrimoni pagès i rural, s'ha adaptat a les necessitats del segle XXI i, des de la comissió, apunten que "els drets i la defensa dels animals són una prioritat". En aquest sentit s'han assessorat amb l'Associació de Defensa dels Èquids, amb la Protectora d'Animals i també amb l'Associació de Defensa dels Animals per tal d'adequar les activitats a les necessiats específiques de cada animal i vetllar pel seu benestar i seguretat. Durant el passant hi haurà punts d'aigua pels animals i diveros veterianris que miraran que els animals estiguins en condicions per sortir. Des de l'entitat també destaquen la importància de tenir un carro ben carregat, ja que d'aquesta manera l'animal no pateix. La majoria d'aquests animals estan en pastura durant l'any.
Novetats al passant
Hi haurà una vuintantena de carruatges i un centenar de genets que sortiran engalanats amb guarniments catalans. La majoria de carruatges provenen de l'Alzinar de La Roca, que la comissió dels Tonis ha restaurat en els darrers anys. La novetat principal del passant és que s'unificarà en una única sortida. Aquesta serà a l'aparcament de l'antiga Carpa, lloc en el qual es podrà veure com s'enganxa un carro, les últimes guarnicions i com es cuida l'animal abans de sortir.
Marcel Mauri, pregoner
El vicepresident i portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, serà l'encarregat de donar el tret de sortida oficial a la Festa dels Tonis de Taradell amb el pregó que realitzarà dissabte al vespre al Centre Cultural Costa i Font.
Qui serà el nou hereu?
Ignasi Casacuberta, Nil Espuña, Roger Parres o Xavier Coromina? Un d'ells serà l'hereu 2019 de Taradell i substituirà en el càrrec a Aleix Comas. Serà el dissetè hereu després d'Àngel Molist (2003), Felip Vallmitjana (2004), Eduard Morató (2005), Jordi Prat (2006), Oriol Morell (2007), Gerard Freixas (2008), Miquel Vivet (2009), Roger Muntadas (2010), Josep Masgrau (2011), Marc Sureda (2012), Sergi Tordera (2013), Joan Puig (2014), Albert Codina (2015), Bernat Pladevall (2016), Quico Jordà (2017) i Aleix Comas (2018).
Les fogueres i el tast del porc
Les fogueres de Sant Antoni serveixen per escalfar l'ambient i aprofitant el caliu de les brases coure el tall de botifarra, la cansalada i les llesques de pa, acompanyat per un rajolí de vi dels porrons repartits entre la gent. Aquest sopar popular denominat tast del porc s'organitza el dissabte al vespre i es venen un miler de tiquets. Enguany s'ha canviat el format i no s'ha passat casa per casa per vendre'ls.
Toni d'Honor
La figura institucional del Toni d'Honor es va crear l'any 2012 amb la intenció de fer un reconeixement a una persona, empresa, associació o institució que a través del seu treball difongui els elements patrimonials i culturals del territori català. Fins ara s'ha reconegut a Casa Tarradellas, Òmnium Cultural, el programa de TV3 Espai Terra, la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona, el Club Super 3, la revista Descobrir Catalunya i el programa de TV3 El Foraster. Enguany serà per La Fageda, una societat cooperativa que vetlla per la integració social donant més de 200 llocs de feina a persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals.
Convidat d'Honor
La figura institucional del Convidat d'Honor s'atorga a una persona que fomenta la cultura i els valors de la terra i/o estigui vinculat al món rural. El Convidat d'Honor d'enguany és Joan Moret, president de l'Associació de Criadors d'Eugues de Muntanya del Ripollès. Jan Grau o Santí Serra són d'altres persones que han recollit aquest guardó.
Abanderats
Rafael Faixedas i Carles Xuriguera, ex Teatre de Guerrilla, seran els abanderats de l'edició d'enguany que acompanyaran a l'hereu sortint al capdavant del passant dels Tres Tombs.
Altres activitats
Aquest any l'exposició temàtica porta per nom Passat, present i futur del cavall i està dedicada a la figura del cavall en l'àmbit rural. La inauguració serà dissabte a la tarda i compta amb un treball que han realitzat dotze alumnes de l'INS Taradell. Diumenge, i per segon any consecutiu, es podrà veure una exposició de tractors antics de Josep Vallmitjana i Ramon Ballús. Es farà al passeig Sant Genís. Diumenge a la tarda, i com a cloenda de la festa, s'organitzarà un acte solidari emmarcat dins dels actes de la plataforma Taradell amb La Marató en la qual hi col·laboraran diverses entitats del poble. Es farà al Centre Cultural Costa i Font.
Per altra banda, s'ha organtizat un concurs d'aparadors als comerços del poble amb temàtica relacionada amb la festa. Finalment, Ràdio Taradell també col·laborarà a la festa amb un programa especial, dissabte al matí. Serà a partir de les 10 del matí i en ell es parlarà de menjars de Sant Antoni amb Ignasi Aranda d'El 9 Montseny, amb Xavier Fuentes d'Equsos (defensa i ajuda del cavalls), amb Mònica Pladevall i Marco Hacho d'Inti Veterinàris, amb la Comissió dels Tonis, amb l'Associació de Defensa d'Equins (ADE), amb Alexandra Carré d'Avança Coaching, parlarem amb els candidats a hereu i amb Humanimalia, del Gurri Xic. Al migdia també es farà el sorteig dels premis de la campanya de Nadal de l'ABT. Divendres a la tarda, a la Biblioteca, també hi haurà una Hora del conte dedicada als Tonis i tot seguit es farà un taller a la sala del mig.