Emotiu homenatge a un centenar de dones que van treballar al tèxtil
Un reconeixement a aquestes dones i una exposició sobre les treballadores del tèxtil, principals actes del 8-M a Taradell.
Taradell continua immers en els actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona. El més emotiu va ser dissabte passat amb un homenatge a les dones treballadores del tèxtil a Taradell a Can Costa, on es van reconèixer unes 110 dones tant del poble com de municipis dels voltants.
L'acte el va obrir Núria Arau, regidora d'Igualtat, que va destacar que era "una obligació i deure moral fer un reconeixement i aquest homenatge" i va donar les gràcies "per obrir el camí per les generacions que continuen treballant per aconseguir una societat sense discriminació ni bretxa salarial". Tot seguit es va donar pas a una xerrada d'Assumpta Montellà, autora del llibre El silenci dels telers. Montellà es va fixar en el paper de la dona a la fàbrica tèxtil.
L'alcaldessa, Mercè Cabanas, va destacar que des de l'Ajuntament es volia recordar l'esforç i dedicació de centenars de dones que van treballar a les fàbriques i que s'anirà donant visibilitat en diferents actes al llarg de l'any. I va recordar que Taradell va tenir durant el segle XX fins a cinc fàbriques tèxtils (Bonaventura Costa i Font, Comercial Sert El Tint, El Vapor (més coneguda com a Serra i Balet), Ca l'Iglesias i Canal Autonell).
Durant l'acte, conduït per Isabel Campos, també hi va haver un petit vídeo amb fotos antigues, realitzat per l'Arxiu Fotogràfic, i al final de l'acte es va anar cridant a cada homenatjada i se'ls va entregar una rèplica d'una llançadora i una rosa vermella.
Exposició sobre les treballadores del tèxtil
En aquest reconeixement, també es va inaugurar l'exposició Xinxes, puces i fabricantes. Les treballadores del tèxtil al Ter. És una mostra sobre la vida de les treballadores del tèxtil al Ter, que procedeix del Museu del Ter, amb textos i imatges de Manlleu i colònies dels voltants, però amb una història general i comuna del tèxtil. Així, l'exposició es pot adaptar a cada territori on hi hagi hagut indústria tèxtil.
L'exposició, que es pot veure fins al 24 de març al vestíbul de Can Costa, posa en valor i dona visibilitat al treball de les dones a les fàbriques tèxtils i vol reivindicar la memòria del miler i miler de dones (i nenes) que van ser un dels motors de la història industrial del Ter a canvi d'un sou sempre inferior al dels homes. Al llarg de l'exposició es tracten temàtiques diverses, com ara el transport que utilitzaven per anar a treballar a la fàbrica, la discriminació dels sous vers els homes, però també la vida de la dona fora de la fàbrica. En acabar la jornada laboral, les dones també s'encarregaven de les tasques de la casa.
Els actes del 8-M continuen. Aquest dissabte, es tancaran amb el cinefòrum que organitza Som Dones amb la projecció de la pel·lícula Adam a Can Costa. Serà a dos quarts de 6 de la tarda.