Dos nous recursos educatius per millorar la recollida selectiva
L'Àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat La Plana, gràcies a una subvenció d'Ecoembes, ha creat dos nous recursos educatius per sensibilitzar sobre la importància de fer una bona recollida selectiva dels residus.
Els dos recursos creats són, per una banda, un conte de gran format destinat a infants i, per l'altra, un joc de classificació de deixalles per a tots els públics. Tots dos formen part del material educatiu que ja disposa la Mancomunitat La Plana i es poden deixar en préstec als centres educatius i a altres col·lectius dels municipis mancomunats, entre els quals hi ha Taradell.
El conte de gran format Quina llauna! és una proposta didàctica destinada a educació infantil per introduir el concepte de classificació i prevenció de residus. El conte, il·lustrat en set làmines de mida A2, explica d'una manera gràfica i molt amena què vol dir reciclar a partir de la història d'una protagonista una mica especial, una llauna de conserva que es troba trista i abandonada a terra en un parc i té la sort de conèixer una bicicleta que li canvia la vida. Les aventures de la llauna la porten a conèixer altres deixalles i a fer molts amics, a descobrir que hi ha diverses papereres i a adonar-se que és molt important separar les deixalles per fraccions, perquè els residus puguin esdevenir nous recursos.
El conte s'acompanya d'una activitat pràctica i lúdica per aprendre a llençar cada deixalla al cubell corresponent. El joc de classificació de residus es tracta d'un material destinat a la població en general per reforçar els coneixements sobre la recollida selectiva de deixalles. Consisteix en un conjunt de 126 imants que representen residus diversos i cinc suports fèrrics, un per a cada fracció de residus. L'orgànica està representada per un cubell marró, els materials reciclables per una bossa de color blau, el rebuig per una bossa de color gris, el vidre per un contenidor verd, i la deixalleria amb una caseta de color vermell. El joc té un funcionament molt senzill, i consisteix a classificar cada residu al seu lloc, és a dir, cada imant sobre el suport adient. Un cop classificades les deixalles, el joc dona peu a reflexionar sobre com es recicla cada material o sobre la prevenció de residus.