El bull blanc i la somalla de Can Codina, finalistes del segon concurs ''Fet a Osona''

Aquest divendres, ha començat la fase de votació popular que s'allargarà fins el 23 de febrer

Dissabte, 08/02/2025

El concurs "Fet a Osona: Aliments excel·lents" entra a la seva fase final amb el procés de votació popular i, des d'aquest divendres i fins al 23 de febrer, la tria dels aliments excel·lents d'Osona i el Lluçanès està en mans del públic. Entre els productes finalistes hi ha el bull blanc, en la categoria d'embotits cuits, i la somalla, en embotits curats, de Can Codina de Taradell.

Després del procés de selecció a càrrec d'un jurat expert, a través d'un tast a cegues, els 14 productes seleccionats han passat a la fase final per formar part de la cistella de Fet a Osona, Aliments excel·lents, el distintiu que reconeix la qualitat, el saber fer i l'autenticitat dels productes de la comarca. Els finalistes es reparteixen entre set categories: llonganissa, embotits cuits, embotits curats, formatges, fleca i pastisseria no dolça, productes vegetals i begudes.

Els guanyadors es decidiran a través de la votació popular, que estarà oberta a la web fetaosona.cat fins al 23 de febrer. Totes les persones que emetin el seu vot podran entrar al sorteig d'una cistella amb els productes guanyadors. La proclamació final dels guanyadors tindrà lloc durant els actes de celebració del Dijous Llarder a la plaça Major de Vic.

Pel que fa al bull blanc de la Carnisseria Codina, fet amb carn del cap, ronyó, ventre, llengua i papada de porc, es pasten els ingredients i s'emboteixen amb tripa natural, sense gluten ni lactosa. La cocció a foc lent manté el sabor autèntic i la melositat que el caracteritzen. En aquest cas, Can Codina competeix amb el bull blanc de Colom Vila, de Manlleu.

La somalla de Can Codina també té com a rival la de Colom Vila. En el cas de la taradellenca, amb una curació d'entre 20 i 30 dies, elaborada amb retall magre de porc, panxeta, sal i pebre, aquesta somalla presenta una textura suau i un sabor autèntic.

Una aposta per la qualitat i la promoció del territori

"Fet a Osona: Aliments excel·lents" té l'objectiu de posar en valor els productes del territori, afavorint la seva promoció i competitivitat al mercat. Després de la primera fase de presentació de propostes i validació de compliment dels criteris per part de l'equip tècnic, els productes que van passar a la segona fase van ser avaluats per un jurat d'experts del sector agroalimentari i gastronòmic.

Els productes guanyadors rebran un reconeixement oficial i un acompanyament en innovació per part de Creacció, que els permetrà millorar els seus processos i potenciar la competitivitat dels seus productes al mercat. A més, formaran part de la cistella promocional d'Osona i el Lluçanès, amb visibilitat en diverses activitats de la comarca durant el període de temps mencionat.

La iniciativa està organitzada pel Consell Comarcal d'Osona, a través d'Osona Turisme i Creacció, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

L'èxit de la primera edició

La primera edició, celebrada entre 2021 i 2024, va escollir productes emblemàtics com la botifarra d'ou de Carnisseria Codina, el Jove de Cabra de Formatges Riudavets, la Ratafia Bosch Reserva de Ratafia Bosch, el Pa de 7 llavors de Mas Corcó Pagesos Forners, el Pa de pessic del Bruguer Pastisseria i el Caldo silvestre d'Infusions Sambucus, acompanyats de la IGP Llonganissa de Vic.

Aquests productes han estat protagonistes de diverses iniciatives de promoció, com la parada del mercat setmanal de la plaça Major de Vic, que des d'aquest any s'ha ampliat amb altres productes del projecte Fet a Osona i ja ha prorrogat la seva estada al mercat fins al mes de març.