El Grup de Recerca Local presenta el documental sobre el mestre Aranda
El Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT) va repassar dissabte la feina realitzada durant el 2017 en un acte que també va servir per presentar el darrer documental elaborat pel grup: Anastasi Arnada. Un mestre de poble. A banda, però, es van veure dos vídeos més: un sobre el darrer projecte del GRLT, Avi, àvia! Canta'm una cançó amb diverses cançons i l'altre, amb fragments de les 16 entrevistes de vida realitzades en el darrer any.
Un dels moments més emocionants va ser la projecció del documental Anastasi Aranda. Un mestre de poble en el qual a través de la història de familiars, coneguts i exalumnes s'ha reconstruït la història d'un mestre que va deixar una gran empremta entre els taradellencs. Acompanyades d'imatges i de molta documentació, per fer el documental s'ha recuperat el testimoni d'Àngel Casademunt, Joan Coll, Joan Pressegué, Josep Riera, Candi Peipoch, Octavi Santigosa, Flora Aranda, Jaume Soler i Montserrat Coll, persones que el GRLT va entrevistar fa uns anys i que ja no són entre nosaltres, i també el de Sílvia Aranda, Lluís Autonell, Josep Autonell, Dolors Tarrats, Santi Rafalt, Anna Blancafort, Joan Jover, Corona Mas i Josep Ricart. Míriam Martínez, historiadora i membre del GRLT, va explicar que “la vida de l'Anastasi Aranda feia temps que la volíem explicar, però estava guardada en un calaix. Mentrestant, la figura del mestre anava creixent en les entrevistes que fèiem de vida als taradellencs”. Va afegir que “quan formes part del grup de recerca t'adones que la vida del poble la fan les persones, que ningú té un no a explicar-te un bocí de la seva història, i que te l'expliquen sense embuts i sense amagar res. A vegades et diuen això no ho havia explicat mai a ningú. I nosaltres ens emocionem” i va agrair a Jaume Serra el fet d'haver participat en el rodatge amb una moto com la que tenia el mestre Aranda, més conegut com el Sr. Anastasi.
Per altra banda, també es van poder veure les primeres cançons que s'han pogut recuperar a través del projecte Avi, àvia! Canta'm una cançó. En les primeres cançons que s'han gravat hi intervenen Magí Reig, Maria Carme García, Maria Gómez i Lluís Luque, Encarna Väzquez, Mercè Romeu, Carme Coma, Jaume Tió, Joan Grau i Rosa Lladó i Montse Alcubierre. Són avis dels alumnes de Tercer de l'Escola Sant Genís i Santa Agnès que col·laboren amb l'escola amb el projecte intergeneracional. A l'acte hi van assistir unes 130 persones.