Emotiu homenatge a Josep Miret
La presentació del llibre Desenterrar l'oblit, que ell mateix havia coordinat, va servir per homenatjar-lo, amb la participació de diverses entitats.
Fa un any va sortir a la llum el llibre Desenterrar l'oblit. Memòries més enllà de la dignificació de la fossa comuna de Cervera, que estava coordinat per dos taradellencs: Josep Miret i Rosa Papell, juntament amb Jordi Oliva i Paquita Burón. Enmig de la pandèmia, la presentació a Taradell es va posposar fins aquest dissabte i es va fer a la Biblioteca en un acte que també va servir per homenatjar a Josep Miret, que va morir el mes de març del 2020.
Desenterrar l'oblit és un recull de textos que "intenten donar testimoni de l'experiència de dignificació de la fossa militar del cementiri de Cervera, des del seu estudi històric i el recull nominal dels enterrats fins a la memòria de les trobades anuals de familiars, passant per l'acord municipal de la Paeria de Cervera d'intervenció, la prospecció arqueològica, l'arquitectura de l'espai i l'acte de dignificació", va destacar en el seu parlament Jordi Oliva.
La taradellenca Rosa Papell, com a representant de les famílies que tenen soldats enterrats a la fossa comuna del cementiri de Cervera, va parlar dels altres dos companys de trajecte en l'elaboració del llibre: Paquita Burón i Josep Miret, destacant les primeres trobades a Cervera després que dos tiets seus moríssin a la guerra. El seu interès per la recerca i amb la col·laboració tant d'Oliva com de Miret, la família Papell va poder saber on era enterrat un d'aquests familiars.
Acte seguit, la regidora de Cultura i Patrimoni de Taradell, Míriam Martínez, va parlar de la relació de Josep Miret amb Taradell, des que hi va arribar l'any 1994 i com durant 26 anys "va compartir moments, passejades, converses i vivències amb entitats, associacions i ampes". Va explicar que "ell mateix es definia com a guardador de mena, buscador, conservador, amuntegador, acaparador, remenador i també col·leccionista de noms i cognoms de soldats, llistes interminables amb noms que anava anotant al seu costat". I el va recordar com "un incansable de la recerca i un apassionat per la memòria històrica. Sempre estava a punt per fer una excursió al cementiri, als arxius o a qualsevol punt per obtenir informació".
L'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, molt emocionada, en va recordar el seu rigor "i feina ben feta" i també "el compromís amb el poble".
Eva Leucó, directora de la Biblioteca, va dir que Miret era "una persona activa, compromesa i implicada en tot el que feia referència a Taradell". Per aquest motiu es va projectar un vídeo amb la intenció de donar veu a les diferents entitats, associacions i a persones amb qui ell havia col·laborat en diferents moments de la seva vida. Entre les entitats on havia col·laborat hi ha Ràdio Taradell.
Per acabar l'acte, que va estar amenitzat amb la música del Duet Amalgama, Cabanas va lliurar un ram de flors a la família Burón i a la família Miret i també un retrat de Josep Miret elaborat per l'artista taradellenca Rita Sañé.