FOTOS. Laia Miralpeix fa ple absolut amb la presentació del llibre sobre Can Costa i Font
Més de 200 persones han assistit a la presentació del llibre Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura.
El mateix dia que ha fet vint anys de la inauguració del Centre Cultural Costa i Font de Taradell, la Biblioteca ha acollit aquest dilluns a la tarda la presentació del llibre Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura, de Laia Miralpeix, que recull la història d'aquesta instal·lació, des que era una fàbrica tèxtil fins a la seva reconversió en un equipament cultural. Per això, en la presentació, també hi han participat l'exalcalde Josep Munmany, que va ser el responsable de la transformació de Can Costa, i l'exresponsable de Cooperació Local de la Diputació de Barcelona, Jordi Labòria, que va concedir ajuts a l'Ajuntament per tirar endavant la reforma. A més de l'autora, també hi han participat l'alcaldessa, Mercè Cabanas, i la directora de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, Eva Leucó. Una presentació que ha reunit més de 200 persones.
Precisament, Laia Miralpeix ha tingut paraules d'agraïment per tots ells i ha explicat el procés de recerca que han fet juntament amb Leucó i Munmany. Per exemple, una excursió a La Pobla de Lillet, al Berguedà, on hi ha els orígens de l'empresari Bonaventura Costa i Font o com s'ho van fer per posar-se en contacte amb la seva família. La periodista ha explicat que gràcies a "las páginas blancas" van poder-hi contactar i això també ha fet que una representació de la família fos a la presentació. Maria Victòria Costa Mahrer ha protagonitzat un dels moments més emotius quan ha dit que "els meus pares i germans estarien encantats" per la transformació de la fàbrica. Laia Miralpeix també ha agraït el suport i la col·laboració de la família del constructor Josep Pallàs, de Salvador Solagran, dels dos equips de govern que ha tingut Taradell els últims mesos i del personal tècnic de l'Ajuntament.
L'alcaldessa Cabanas, en la seva intervenció, ha reivindicat el paper que van tenir les dones en la fàbrica tèxtil, "on tantes dones van treballar", i com això ha estat clau pel paper que han jugat en la cultura del poble. "Tenim dones jubilades amb paga i això és important perquè ara es poden dedicar a la cultura". I, com a exemple, ha posat el nombrós públic femení que omple algunes activitats de la Biblioteca.
Pel que fa a Labòria ha recordat que la compra de Can Costa va costar 76 milions de pessetes, però ha posat en valor que "aquest patrimoni industrial no es pot trobar a massa llocs del món" i que "sense el tèxtil ara no hi hauria cultura". Per això, l'exdiputat ha sentenciat que "això és una història d'èxit". En aquest sentit, l'exalcalde Munmany ha admès que "quan vam començar a idear aquest centre no sabíem com acabaria i ha acabat molt bé".
A més, el llibre fa un paral·lelisme amb una altra fàbrica que hi havia a Barcelona, també de Costa i Font. Recull el testimoni de la transformació de les dues fàbriques que portaven el seu nom i que en el seu moment van ser un important motor industrial de Taradell i Barcelona. Curiosament, totes dues s'han convertit en motors associatius i culturals. A més, la coincidència ha fet que s'hi hagin ubicat dues biblioteques: la Biblioteca Antoni Pladevall i Font a Taradell i la Camp de l'Arpa – Caterina Albert a Barcelona.
Costa i Font. De cultura industrial a fàbriques de cultura és el primer volum de la col·lecció El Dipòsit ,que neix amb la voluntat de difondre els treballs que es puguin realitzar des de la Biblioteca, el Grup de Recerca Local i l'Arxiu Fotogràfic.