Història

T'expliquem com va néixer Ràdio Taradell: la primera etapa a partir del 1952 i la segona a partir del 1983.

Un ràdio pionera

La història de Ràdio Taradell es remunta molt més enllà del 23 d'abril del 1983. Tres dècades abans, en ple franquisme i quan es perseguia el català, es va viure la primera experiència radiofònica al municipi. Era en un petit estudi, amb un sol micròfon i dos tocadiscos, instal·lat a un local de la rectoria. Des d'allà, Ràdio Taradell es va convertir en la primera emissora de tot el país que va tenir un espai en català. Era el religiós La veu de la parròquia i s'emetia els diumenges al migdia, després de la retransmissió de l'ofici. Tal com recollia el diari Avui el maig del 1976, va ser “el primer programa en català del qual tenim notícies”. Només abans havia nascut Ràdio Girona, que vehiculava el català a través d'un programa de sardanes.

Fina Roma i Jordi Recoder, dos dels locutors dels inicis de Ràdio Taradell als anys 50.
Fina Roma i Jordi Recoder, dos dels locutors dels inicis de Ràdio Taradell als anys 50.

Les emissores de poble, com la de Taradell, van ser clau perquè, a la ràdio, el català no s'hagués de buscar en emissions esporàdiques a la BBC de Londres, a Ràdio París o a Moscou. Tot i això, aquest petit miratge va durar ben poc: va començar el diumenge 23 de novembre del 1952 i es va allargar fins al diumenge 28 d'agost del 1955. Amb l'argument d'una reestructuració de les freqüències, Franco es va encarregar de silenciar qualsevol mitjà que fos un perill pels canals del règim, en aquest cas per l'ús del català.

Aquesta persecució en uns temps complicats i de censura fa que ni l'Ajuntament, ni la mateix parròquia de Sant Genís, ni el Bisbat de Vic tinguin cap document que certifiqui l'existència de l'emissora. La primera referència sobre Ràdio Taradell la trobem a la revista Taradell el novembre de 1952. En aquell número es va anunciar que els empresaris Domènec Vilaró, Lluís Vivet i Josep Pladevall havien instal·lat l'emissora en unes dependències annexes a l'església. En concret, l'estudi estava a una sala sobre la sagristia i l'antena es va col·locar al campanar. Aquí va començar tot, sota la benedicció de Mn. Esteve Farrés com a rector i Mn. Jaume Mugosa com a regent.

El mitjà es va batejar amb el nom de Ràdio Taradell, però sovint es denominava com a Emissora Parroquial. Va ser una experiència curta, però que alguns dels seus locutors encara recorden amb molta intensitat. És el cas de Fina Roma i Jordi Recoder, els protagonistes de l'única foto que es conserva d'aquella època. Tenien menys de 20 anys i eren els responsables d'un programa de disc sol·licitat que es feia els diumenges al migdia.

La programació religiosa era l'altra pota destacada de l'emissora. Cada diumenge al matí i en festius destacats, es retransmetia en directe la missa i les festivitats de la parròquia. Aquest era el compromís que van agafar els promotors de Ràdio Taradell a canvi de poder-se instal·lar a la rectoria. Tot i això, el programa religiós per excel·lència, perquè a més es podia fer en català, era La veu de la parròquia, que els Joves d'Acció Catòlica van impulsar l'estiu del 1953. 

En aquest espai, es llegia l'evangeli en forma de guió radiofònic, es feia un comentari sobre aquesta lectura, un noticiari i, amb el temps, s'hi va afegir el que van batejar com un guió extraordinari, amb títols com El mal humor d'en Victorià, Martiri de P. Solà, El Papa dels infants o L'advocada contra els llamps. A més d'un guió acurat, treballaven amb detall els efectes de so. 

Com explicava la revista Taradell l'abril del 1954, “sabem perfectament que la Religiosa Emissió Radiofònica que tots els diumenges i dies festius, a la una del migdia, retransmetem per mitjà de l'emissora local, les nostres Joventuts d'Acció Catòlica, sota l'encertada direcció del Sr. Vicari, M. Ildefons Espina, és escoltada amb interès i satisfacció, per la majoria dels taradellencs, i que té molts radioients, també, de fora parròquia”.

Anunci La veu de la parròquia
Anunci de La veu de la parròquia

La Ràdio Taradell de l'època també era una font de cultura molt important. Joan Casanovas portava un programa que es deia Amenitats. Com explica Josep Baucells en un article a la revista local, un dels atractius d'aquest espai era un personatge que es deia En Cesc de la Vilanova, “un prototipus d'ingenuïtat i popularitat que a mans del seu creador feia de contrapès català a la llengua castellana amb què havien d'emetre's els programes”. Hi recitava peces literàries i Baucells en destaca La doncella de Loarre, del prolífic Rafael Pérez i Perez.

A més d'Amenitats, Ràdio Taradell emetia obres literàries amb la intervenció de veus i personatges que encarnaven els actors de la Companyia d'Art Teatral. Van adaptar a guions radiofònics obres teatrals, contes i novel·les. Per exemple, havien fet Els Pastorets per Nadal o La Passió en temps de quaresma. De les altres emissions, es recorden Romeu i Julieta, El disc de la mort o la sarsuela A la ciutat de Lleida

I, com passa ara, l'emissora també promovia activitats al poble. Per exemple, en el marc de la festa major, el setembre del 1953, va contractar la companyia del Teatre Romea de Barcelona, amb famosos locutors de Ràdio Barcelona, per representar Lo que nunca muere.

La música, la religió, la cultura i els esports, amb un programa que feia Genís Autonell, van ser els principals eixos de l'emissora, que bàsicament funcionava els caps de setmana i, en especial, els diumenges. Era, molt probablement, el dia de màxima audiència i no només a Taradell. L'emissora tenia una potència força important i, com ara, arribava a bona part dels municipis d'Osona. Llavors, cobria un radi de 30 quilòmetres. Així, es podia escoltar a Vic, Manlleu, Sant Pere de Torelló, Prats de Lluçanès, Sant Hilari Sacalm o Aiguafreda.

El ressò era tan important que, fins i tot, comerços de Vic i ajuntaments de la zona s'hi volien anunciar quan era festa major. Les falques de publicitat eren una de les vies de finançament de l'emissora, però no l'única. També rebia aportacions de 130 socis, que pagaven 20 pessetes al mes i, a més, tenien dret a sol·licitar una cançó cada diumenge al migdia i tenien descomptes en els anuncis. Per la resta d'oients, el disc sol·licitat costava un duro per cada petició.

Però aquests anys de bona ràdio, malauradament, van tenir data de caducitat. Per ordre de l'autoritat governativa, Ràdio Taradell va haver de tancar les seves emissions a finals d'agost del 1955. Dos dels puntals de l'emissora, Recoder i Vilaró, van ser testimonis directes de l'ordre de tancament que va llegir un dels delegats de Franco desplaçat a Taradell. Van tallar el corrent elèctric i van precintar els aparells. Segons Josep Baucells, l'emissor i la majoria dels discos es van entregar a Mn. Eusebi Miralpeix, que ho va instal·lar al poble d'Osor, a la Selva.

La nova Ràdio Taradell

La història de Ràdio Taradell es va reprendre 28 anys després, ara com a emissora municipal. Es va inaugurar la diada de Sant Jordi del 1983 i, des de llavors, ha funcionat de manera ininterrompuda. Una història que ha passat pel 102.3 FM, pel 102.6, pel 107.7, pel 106.7 i pel retorn altre cop al 107.7. A tot això, cal afegir-hi l'emissió per internet a través de la pàgina des del 2003.

1983

El 5 de març, comença les emissions en proves a través del 102.3 FM i, finalment, el 23 d'abril, Sant Jordi, a la 1 del migdia, s'inaugura oficialment.

Primer logotip de Ràdio Taradell.
Primer logotip de Ràdio Taradell.

L'alcalde, Joan Reig, situa la ràdio com “un mitjà d'expressió de la identitat del poble català i al servei de la pròpia realitat, la general del país i la peculiar de Taradell”. També hi participen Josep Autonell i Esteve Vilarrasa, en nom de l'emissora, i Ramon Reig, un altre dels impulsors de l'emissora, situada a la tercera planta de la Torre del Tint.

Carta que es va enviar a les entitats per donar-los a conèixer el nou mitjà.
Carta que es va enviar a les entitats per donar-los a conèixer el nou mitjà.

Els estudis tenen dues sales, separades per un gran vidre. En una, s'hi instal·la l'emissor (de 20 watts de potència), la taula de mescles i els aparells reproductors, i, en l'altra, una taula amb els micròfons per tertúlies i entrevistes. L'antena se situa a la teulada de l'edifici.

El dia de la inauguració dels primers estudis.
El dia de la inauguració dels primers estudis.
Esteve Vilarrasa, Pep Sañé i Santi Cunill el dia de la inauguració.
Esteve Vilarrasa, Pep Sañé i Santi Cunill el dia de la inauguració.
Així era l\'estudi a la Torre del Tint.
Així era l'estudi a la Torre del Tint.

Ràdio Municipal de Taradell emet només els dissabtes, de 2/4 d'11 del matí a 11 de la nit, i els diumenge, de 9 del matí a 3 de la tarda. Al novembre, la programació s'amplia a 36 hores setmanals.

És un any intens. Destaca el gran servei que ofereix l'emissora durant el tràgic incendi forestal de l'estiu del 1983. La seva tasca informativa i de comunicació és molt apreciada.

En un àmbit ben diferent, Ràdio Taradell retransmet un Barça-Madrid de la Copa del Rei, en el marc d'una campanya per fomentar el català de la Comissió de Normalització del Català de Taradell.

1984

Mica en mica, la programació va creixent i s'arriba a les 40 hores setmanals. A més, es tira endavant una iniciativa pionera a Osona: les emissores municipals es reuneixen sota el nom de Xarxa d'Emissores Municipals d'Osona. Ràdio Taradell, Ràdio Pista dels Hostalets de Balenyà, Ràdio Manlleu, Ràdio Ona Juvenil de Torelló i Ràdio Voltregà fan un programa conjunt amb motiu de les eleccions catalanes del 29 d'abril de 1984. Més endavant, emetrien, setmanalment, L'informatiu en xarxa.

A l'abril, es canvia de freqüència i comença a emetre pel 102.6.

1985

Les emissions de Ràdio Municipal de Taradell van cada cop a més. A la tardor, comença a emetre cada dia a partir de les 8 del matí, en connexió amb RAC 105.

Esteve Vilarrasa i Josep Autonell van ser els primers directors de la ràdio. El 1986, Pep Sañé agafa el relleu.

1986

Ràdio Taradell va fent camí i, més enllà de les emissions, comença a organitzar actes per al poble. L'estiu d'aquell any, organitza un concert amb el grup La polla records. Un concert que queda en el record de molta gent i és que, aquell dia, molts comerços tanquen abans d'hora i el poble queda desert per la mala fama d'aquest grup. Al final, però, cap incident i un gran èxit de públic.

D'aquella temporada, també destaca el ràdio visual teatre, amb el muntatge Civilitzats, que es va poder veure a la Casa de la Cultura de La Caixa i escoltar per la ràdio.

1987

Els estudis de Ràdio Taradell a la segona planta de la Casa de la Vila.
Els estudis de Ràdio Taradell a la segona planta de la Casa de la Vila.

Primer trasllat dels estudis de Ràdio Taradell, que s'instal·len al segon pis de la Casa de la Vila. Compten amb un locutori i dos estudis (un de gravació i un altre d'emissió). Les antenes passen de la Torre del Tint al Col·legi Les Pinediques, aconseguint més cobertura. A més, per enviar el senyal s'instal·la també un sistema de radioenllaç.

La Ràdio sempre ha estat oberta al poble. En aquest cas, col·laborant amb l’Agrupació Sardanista.
La Ràdio sempre ha estat oberta al poble. En aquest cas, col·laborant amb l'Agrupació Sardanista.

D'altra banda, amb la regulació de freqüències assignades a les emissores municipals, s'atorga el 107.7 FM a Ràdio Taradell.

El maig d'aquell any, neix el projecte de Ràdio Televisió Taradell, però queda desestimat mesos més tard.

1988

Ràdio Taradell rep la primera denúncia per part d'una emissora privada de la comarca. El motiu són les connexions que Ràdio Taradell fa amb RAC 105.

Tot i això, el 1988 és, sobretot, el punt de partida d'un dels programes més característics i escoltats de Ràdio Taradell i de la ràdio osonenca, impulsat per David Bigas i Toni Reig, amb la col·laboració de Maria Mora. El 6 de gener, comença El concurs de Reis, que es basa en un taulell de la guerra de vaixells en què les caselles estan plenes de regals, cedits pels establiments, empreses, entitats i institucions del poble. N'hi ha uns 60 en el seu primer any. Ara, ja se superen els 200.

David Bigas, Maria Mora i Toni Reig, reunits de nou 30 anys després de posar en marxa ‘El concurs de Reis’.
David Bigas, Maria Mora i Toni Reig, reunits de nou 30 anys després de posar en marxa ‘El concurs de Reis'. 

A més, a l'abril d'aquell any, surt el primer número del butlletí mensual de Ràdio Taradell. Una iniciativa que s'estronca cinc números més tard per diversos motius; el principal, econòmic.

El butlletí mensual de Ràdio Taradell, publicat el 1989.
El butlletí mensual de Ràdio Taradell, publicat el 1989.

1989

Ràdio Taradell estrena nou logotip, dissenyat per la taradellenca Laura Autonell.

Segon logotip de Ràdio Taradell.
Segon logotip de Ràdio Taradell.

Coincidint amb les festes de Nadal, es posa en marxa el sistema de megafonia a la plaça de les Eres connectat amb Ràdio Taradell. En paral·lel, es fa una programació especial per Cap d'Any. Hi participen els col·laboradors de l'emissora i les tres escoles del poble.

Col·laboradors de l\'emissora l\'any 89.
Col·laboradors de l'emissora l'any 89.

1990

Per celebrar el setè aniversari de Ràdio Taradell, s'organitza un quo vadis pel poble amb molta participació. Al setembre, 600 persones assisteixen a un concert organitzat per l'emissora al camp de futbol de La Raureda. Hi participen els locals Eradeltint i els bascos Mc Gomez, Korroscada i Tijuana in blue.

Article sobre Ràdio Taradell a \'El 9 Nou\'.
Article sobre Ràdio Taradell a 'El 9 Nou'.

Aquell mateix any, al desembre, i per iniciativa d'una colla de col·laboradors, es fa una excursió per patinar a Puigcerdà. És la primera de vàries sortides per unir i conèixer més tot el personal. Més endavant, es va a la Fira de Santa Llúcia de Barcelona o al Tibidabo.

Montse Raurell.
Montse Raurell.

El 1990 també és un any trist. El 2 de desembre, ens deixa, després d'una llarga malaltia, una bona companya: Montse Raurell, amb només 20 anys. La Montse col·laborava en diversos programes, a banda de L'informatiu.

1991

Ràdio Taradell celebra el vuitè aniversari i ho fa amb un correfoc pels carrers del poble i les instal·lacions de la Casa de la Vila es comencen a quedar petites.

L'estiu d'aquell any, també es crea un equip de futbol sala entre col·laboradors de la ràdio i es juga una lligueta entre emissores municipals de la comarca.

I, al desembre, Ràdio Taradell, a partir d'una idea del programa Incògnita zero, organitza el primer Congrés de Paraciències al pavelló El Pujoló. Hi participen personalitats destacades sobre el món de les ciències ocultes i hi assisteixen unes 2.000 persones.

És un any destacat perquè la Generalitat legalitza Ràdio Taradell. És la primera de la comarca que rep aquesta certificació.

1992

Ràdio Taradell fa una bona celebració d'aniversari. 900 persones assisteixen a un concert a la Carpa de Taradell, amb Stressing i el grup taradellenc Parking, que acabava de treure un disc. Anys més tard, l'any 2008, Ràdio Taradell torna a reunir el grup Parking coincidint amb el 25è aniversari de l'emissora.

Cartell del concert de Parking l\'any 2008.
Cartell del concert de Parking l'any 2008.

1993

El gener d'aquell any, Ràdio Taradell participa amb un carro al passant dels tres tombs. Un grup de col·laboradors munten una gramola gegant dalt d'un carro, que, a més, és premiat.

La gramola amb què Ràdio Taradell participa al passant dels tres tombs.
La gramola amb què Ràdio Taradell participa al passant dels tres tombs.

Un mesos després, a l'abril, celebra el desè aniversari, amb un correfoc amb molta participació.

D'altra banda, l'emissora comença a connectar amb Flash FM, ja que RAC 105 ja arriba amb potència a la comarca i es busca una alternativa que encara no se sintonitzés a Osona. Pel que fa a la programació pròpia, s'amplia des de les 9 del matí fins a les 12 de la nit. Fins llavors, només es feien programes propis durant tot el dia els caps de setmana.

Aquell any, també es canvia de lloc l'antena i el centre emissor, situat a l'interior de l'escola Les Pinediques. Pel perill que suposava tenir una antena d'aquestes dimensions es trasllada al nou emplaçament al costat dels dipòsits d'aigua de Goitallops, i s'aprofita la torre dels repetidors de telefonia per a la instal·lació de l'antena.

foto14.jpg

Centre emissor.
Centre emissor.

I, després d'uns quants anys, Maria Mora deixa el càrrec de directora.

1994

Després d'onze anys emetent ininterrompudament, Ràdio Taradell canvia l'emissor. El substitueix per un de més potent i modern.

D'aquell any, però, destaca sobretot la participació de l'emissora al Festival de la Infància de Vic. S'hi munta un petit estudi de ràdio, on tothom pot passar a tenir la seva primera experiència en el món de la ràdio. L'estand resulta un gran èxit i un dels que rep més visitants. És important subratllar la feina que hi fan Miquel Noguer i David Bigas.

David Bigas al Festival de la Infància.
David Bigas al Festival de la Infància.
Miquel Noguer a l\'estand de Ràdio Taradell al Saló de la Infància.
Miquel Noguer a l'estand de Ràdio Taradell al Saló de la Infància.

1995

Aquell any, torna a agafar embranzida L'informatiu de Ràdio Taradell, que es torna a emetre.

Des de llavors, han passat per l'emissora molts professionals que, després, s'han incorporat a altres mitjans de manera professional. A banda d'Albert Om, en són una mostra Núria Oriol a Catalunya Ràdio; Cristina Macias a TV3; Mercè Cabanas a Televisió Espanyola; Víctor Palomar i Laia Miralpeix a el grup d'El 9 Nou; Mireia Garolera a RAC105 i RAC1; Marc Güell a RAC 1 i TV3; Miquel Noguer a El País; Joan Morcillo a TVO; Josep M. Sebastià a Flaixbac i M80; Isabel Campos i David de Dios a Ràdio Vic i Canal Taronja; Ernest Codina a Flaix FM, RAC105 i Catalunya Ràdio, o Víctor Cortés a Flaix FM, Europa FM i Los 40.

Cristina Macias, Miquel Noguer i Núria Oriol fent \'L\'informatiu\'.
Cristina Macias, Miquel Noguer i Núria Oriol fent 'L'informatiu'.

Aquell any, l'emissora comença a emetre programació pròpia les 24 hores, gràcies a un sistema de vídeo per emetre durant les nits. A més, es canvia la taula de mescles.

I, amb les ganes de millorar i d'ensenyar a fer una ràdio millor, es comença un curset, impartit per Isabel Campos, que té molt bona acollida entre el personal de l'emissora. Una dotzena de col·laboradors s'hi apunten.

Primer curset de ràdio, dirigit per Isabel Campos.
Primer curset de ràdio, dirigit per Isabel Campos.

El mes d'abril, Ràdio Taradell celebra el 12è aniversari i ho fa amb l'enlairament d'un globus aerostàtic i, seguidament, una festa a la Carpa, amb la col·laboració dels Geganters de Taradell.

A finals d'any, l'emissora torna al Saló de la Infància i Joventut de Vic.

1996

És un any dolent per l'emissora, ja que comencen els problemes d'interferències amb Ràdio Roda. També aquell any Pere Sala deixa la direcció de l'emissora i Anna Aguilera es posa al capdavant de la ràdio.

1997

Arran del problemes d'interferències i de vàries avaries, es canvia l'emissor. Se substitueix per un de 200 watts. La intenció és resoldre el problema, perquè Ràdio Taradell es pugui sentir bé al poble, però no s'aconsegueix i continuen els problemes.

1998

Coincidint amb l'aniversari, comença una nova iniciativa: els Premis de Ràdio Taradell, que neixen per premiar els millors programes que s'emeten durant la temporada en diferents àmbits: musical, cultural, informatiu, així com també els millors locutors.

Primers premis de Ràdio Taradell.
Primers premis de Ràdio Taradell.

En quant a la programació, es fa ràdio en directe des del Mercat Medieval durant la festa major d'estiu i, al setembre, es deixa d'emetre programació pròpia durant les nits i tornen les connexions amb Ràdio Flashback.

Ràdio en directe des del Mercat Medieval de festa major.
Ràdio en directe des del Mercat Medieval de festa major.

Els problemes d'interferències amb Ràdio Roda continuen. Després de notificar-ho a les entitats pertinents, s'aprova fer un canvi de freqüència i es passa a emetre pel 106.7 FM a partir del 7 d'octubre. És una freqüència neta i, així, s'acaben els problemes que havien durat tres anys.

1999

El 1999 és un any de remuntada després d'uns anys difícils econòmicament i pels problemes d'inferferències. Tot i això, no tot són flors i violes. Aquell any, un llamp que va caure a l'emissor provoca que l'emissora hagi de tancar uns mesos.

2000

Ràdio Taradell està d'enhorabona perquè, coincidint amb la festa major d'hivern, inaugura les noves instal·lacions al Centre Cultural Costa i Font. Triplica l'espai de l'anterior seu i, d'aquesta manera, es posa fi a un problema d'espai que feia anys que durava.

Inauguració dels nous estudis el 20 de gener del 2000.
Inauguració dels nous estudis el 20 de gener del 2000.

El nou local consta d'un despatx, una sala de discografia, una sala de preparació de programes, un magatzem, un locutori i dos estudis tècnics. Uns mesos més tard, el canvi s'acompanya amb l'estrena d'una nova taula de so. Es passa a una moderna Soundcraff.

Sala de discografia.
Sala de discografia.
Estudi principal de Ràdio Taradell.
Estudi principal de Ràdio Taradell.

Aprofitant totes aquestes millores, una trentena de locutors participen en un curset de ràdio impartit per Isabel Campos.

Aquell any, Ràdio Taradell comença a connectar amb RAC1, aprofitant que a la comarca no arriba bé i amb l'afegit que a la franja del matí comença el programa L'hora del pati, conduït per Albert Om.

El 2000, Anna Aguilera deixa la direcció de l'emissora i assumeix el càrrec David Bigas.

2001

Ràdio Taradell celebra l'aniversari amb La gran patinada, una cursa de patinets, aprofitant el boom dels patinets, i també amb una festa dance a la Carpa.

Col·laboradors de l\'emissora durant la temporada 2000-01.
Col·laboradors de l'emissora durant la temporada 2000-01.

Aquell any també es posen en marxa dos programes que s'han mantingut durant molts anys: El tren del migdia (després, L'andana), que ha tingut com a conductors Josep M. Sebastià, Àngel Molist, Marc Güell i Sílvia Moreno, i la llista d'èxits Els 30 exitats, que han presentat Carme Orra, David Fajula o Ester Torrents.

Part de l\'equip d\'\'El tren del migdia\'.
Part de l'equip d''El tren del migdia'.

Finalment, la ràdio s'automatitza, amb el programa GDS, que permet emetre les 24 hores del dia programació pròpia, sense connectar amb cap altra emissora. Només es fan connexions amb els butlletins de Catalunya Informació.

Estudis de Ràdio Taradell a finals del 2001.
Estudis de Ràdio Taradell a finals del 2001.

2002

Del 4 al 5 de maig, Ràdio Taradell organitza una marató radiofònica de 24 hores, amb la participació de molts locutors de l'emissora. El programa comença el dissabte a les 6 de la tarda i s'allarga fins l'endemà a la mateixa hora. Paral·lelament, s'organitzen concerts amb Redsit, The Remaining Lap i Directo a la K-beza, una marató d'aeròbic i ball country.

Víctor Cortés, un dels locutors del \'Què hi posarem?\'.
Víctor Cortés, un dels locutors del 'Què hi posarem?'.

Aquell any, també comença el programa de disc sol·licitat Què hi posarem?, de 7 a 8 del vespre, que dura unes quantes temporades.

2003

L'emissora és escollida per fer el pregó del Carnaval de Taradell. Per a l'ocasió, un grup de col·laboradors munten una comparsa i es disfressen de micròfons.

Ràdio Taradell, pregoners del Carnaval del 2003.
Ràdio Taradell, pregoners del Carnaval del 2003.

És un any important, perquè l'emissora arriba al vintè aniversari. Es celebra la tradicional festa amb la participació de 800 persones, però l'acte central és un dinar amb els col·laboradors i excol·laboradors de l'emissora. N'hi assisteixen 60.

Celebració del 20è aniversari de Ràdio Taradell.
Celebració del 20è aniversari de Ràdio Taradell.

El 4 de maig, s'organitza un concert de rock, amb Mimmisikous, Skampats i com a grup estrella Dr. Calypso. Coincidint amb l'aniversari, s'estrena logotip, dissenyat per Víctor Bosch.

Nou logotip de Ràdio Taradell, coincidint amb el 20è aniversari.
Nou logotip de Ràdio Taradell, coincidint amb el 20è aniversari.

D'altra banda, es fa un pas important de cara al món. Al maig, entra en funcionament la pàgina web oficial de l'emissora, que permet escoltar la ràdio per internet. A nivell d'antena, al setembre, es comença l'emissió amb sistema RDS d'identificació d'emissora.

Pel que fa a la programació, comencen les retransmissions dels partits de futbol de la UD Taradell, que han anat a càrrec d'Àngel Molist, Laia Miralpeix, Joan Puig o Oriol Vall-llovera. Arriba a ser un dels programes amb més audiència de la ràdio.

Retransmissió d\'un partit de futbol, amb Laia Miralpeix i Miquel Àngel Caro.
Retransmissió d'un partit de futbol, amb Laia Miralpeix i Miquel Àngel Caro.

És un any intens i, per tancar-lo, Ràdio Taradell organitza una revetlla de Cap d'Any a la Carpa de Can Costa, amb gairebé 300 persones.

2004

Des de sempre, Ràdio Taradell ha tingut vocació de servei públic, però cada cop s'hi bolca més. El gener, es retransmet en directe, per primer cop, el ple municipal de Taradell.

L'emissora també fa una petita remodelació, amb l'aïllament acústic del locutori i els sostres dels dos estudis tècnics. A més, s'adquireix un programa per a la producció dels blocs de la radiofórmula. Això evita programar la música cançó per cançó.

Pel que fa als actes d'aniversari, Ràdio Taradell porta Els Pets al pavelló d'El Pujoló, on presenten el disc Agost. 

Concert d\'Els Pets a Taradell.
Concert d'Els Pets a Taradell.

2005

Ràdio Taradell arriba al 22è aniversari, que celebra amb una cercavila amb la Queta, la mascota de la campanya de la Generalitat Dóna corda al català i que va apadrinar Albert Om. La llengua, justament, és l'eix d'una taula rodona, moderada per Roser Riera i Marc Güell, que compta amb personalitats com Najat El Hachmi, Antoni Pladevall o Lluís Solà. L'emissora també comença la tradició de sortir al carrer per l'aniversari i emet des de la plaça de les Eres.

Cercavila amb la Queta.
Cercavila amb la Queta.

El novembre, també comença una iniciativa inèdita a Catalunya. Ràdio Taradell, juntament amb Ràdio Ona de Torelló, retransmet el Ral·li de Viladrau, amb la participació de la revista Scratch, de Sabadell. Aquest programa li val un premi a Ràdio Taradell. Aconsegueix una menció de qualitat en la categoria de Millor Proposta d'Innovació dels 6ns Premis de Ràdio Associació de Catalunya.

Recollida del premi per la retransmissió del Ral·li de Viladrau.
Recollida del premi per la retransmissió del Ral·li de Viladrau.

2006

Coincidint amb El concurs de Reis, Ràdio Taradell comença un altre concurs: un de dibuix, impulsat pel programa El galliner.

Aquell any també es comença a col·laborar amb els Tonis, fent ràdio en directe durant el cap de setmana de la festa i retransmetent el passant dels tres tombs.

A l'estiu, també retransmet, juntament amb Ràdio Voltregà, el 38è Ral·li Osona.

I és sonada l'estrena d'un programa de sexe, Què kardes!.

2007

Any d'eleccions municipal. Com sempre en aquestes cites, Ràdio Taradell s'hi centra plenament, amb un programa especial el 27 de maig, per conèixer els resultats minut a minut i entrevistar els protagonistes. A més, s'organitza un debat electoral amb els sis candidats.

Coincidint amb Sant Jordi, Ràdio Taradell estrena el programa de contes Hi havia una vegada..., narrats per nens del poble.

Primers nens i nenes que van participar al programa de contes \'Hi havia una vegada...\'.
Primers nens i nenes que van participar al programa de contes 'Hi havia una vegada...'.

I, aquell mateix mes, Ràdio Taradell i l'Agrupació Sardanista de Taradell porten l'espectacle sobre l'evolució de la sardana Trencats i seguits, que és tot un èxit.

La programació de Ràdio Taradell va creixent, al mateix ritme que ho fa el programa Freqüència tropical, capitanejat per Omar Castillo. Aquest espai amb marcat accent llatí s'emet per altres emissores dels Estats Units, l'Amèrica Llatina i l'estat espanyol. També té versió televisiva a Canal Català Osona, conduït pel mateix Castillo i Adriana Barba.

Omar Castillo i Adriana Barba, presentadors de \'Frecuencia tropical\' a TVO.
Omar Castillo i Adriana Barba, presentadors de 'Frecuencia tropical' a TVO.

En clau esportiva, es retransmet per primer cop un partit d'hoquei. És el matx entre el CP Taradell i el CP Mollet, just una setmana després que l'equip taradellenc aconseguís l'ascens a la Primera Divisió. I, a juny, es retransmet el 39è Ral·li Osona.

Aquell any, també es participa a la Fira de Santa Llúcia, amb una programació especial en directe, i s'organitza un Concurs de crits, recuperant una antiga activitat de la festa major.

Participació a la Fira de Santa Llúcia.
Participació a la Fira de Santa Llúcia.

Ràdio Taradell també instal·la un nou programa informàtic, el Dalet, per l'emissió dels blocs musicals i per reforçar la realització dels programes.

2008

Col·laboradors de l\'emissora l\'any 2008.
Col·laboradors de l'emissora l'any 2008.

És l'any del 25è aniversari de Ràdio Taradell. Per aquest motiu, l'emissora és convidada pels Tonis per ser l'abanderada del passant dels tres tombs.

Ràdio Taradell, abanderada a la Festa dels Tonis.
Ràdio Taradell, abanderada a la Festa dels Tonis.

L'efemèride, però, se celebra durant el mes d'abril, amb una exposició que recull El passat i el present de la ràdio i amb un dinar que reuneix un centenar col·laboradors i excol·laboradors de l'emissora. A més, es publica un llibre, 25 anys sonant sense parar, que repassa la història de l'emissora i recull el testimoni de molts col·laboradors. L'escriuen Laia Miralpeix i Marc Güell, i el presenta Albert Om.

Presentació del llibre dels 25 anys de Ràdio Taradell.
Presentació del llibre dels 25 anys de Ràdio Taradell.

La celebració també compta amb la posada en escena, per part de Gottic, de l'obra de teatre La guilla, escrita per l'excol·laborador de la ràdio Antoni Casassas.

Aquell any, Ràdio Taradell també es guardonada. Rep una menció de qualitat al Millor Programa de Ràdio Local per Hi havia una vegada..., el programa de contes narrats per nens del poble. 

2009

Ràdio Taradell continua sonant sense parar i, un any més, surt al carrer i fa nombrosos programes especials, ja sigui pels Tonis o per festa major.

Ràdio des del carrer.

Ràdio des del carrer.
Ràdio des del carrer.

2010

Del 2010, destaca l'estrena del programa Fem memòria, que entrevista avis del poble. Hores i hores d'entrevistes que conformen un arxiu sobre Taradell de gran valor.

Jaume Caralt, entrevistat a Ràdio Taradell.
Jaume Caralt, entrevistat a Ràdio Taradell.

A més, com ja és una tradició els darrers anys, aprofita la calor de la festa major d'estiu per instal·lar els seus estudis al Mercat del Segle XVII.

Ràdio en directe des del Mercat del Segle XVII.
Ràdio en directe des del Mercat del Segle XVII.

2011

Ràdio Taradell continua bolcant-se plenament en les activitats culturals i festives del municipi. Com sempre, comença l'any sortint al carrer pels Tonis.

Quim Pujadas i Josep Preseguer, durant la retransmissió dels Tonis.
Quim Pujadas i Josep Preseguer, durant la retransmissió dels Tonis.
Montserrat Barrachina, al programa especial dels Tonis.
Montserrat Barrachina, al programa especial dels Tonis.

Aquell any, Ràdio Taradell assumeix l'organització del Carnaval i li dóna un nou aire: jurat, premis a les millors carrosses i un pregoner de luxe. La rua i la festa a la Carpa són tot un èxit.

Ramon Solerdelcoll, primer Rei Carnestoltes, i Raquel Mateos, primera pregonera del Carnaval organitzat per Ràdio Taradell.
Ramon Solerdelcoll, primer Rei Carnestoltes, i Raquel Mateos, primera pregonera del Carnaval organitzat per Ràdio Taradell.

El 2011, comença una nova iniciativa. L'escola Les Pinediques, amb l'impuls de Marta Ramírez i Jordi Roca, impulsen el programa L'esquitx. L'enregistren a l'escola els alumnes i s'emet per Ràdio Taradell.

Alumnes de Les Pinediques fent \'L\'esquitx\'.
Alumnes de Les Pinediques fent 'L'esquitx'.

Joves locutors també són els responsables de retransmetre en directe la primera edició del Toca-sons Canalla durant la festa major d'estiu, quan la ràdio també surt al carrer.

Retransmissió del Toca-canalla.
Retransmissió del Toca-canalla.

Amb la voluntat de servei públic, Ràdio Taradell fa un seguiment ampli de la campanya electoral de les municipals. El 22 de maig, fa una programació especial durant tot el dia i, dos dies abans, organitza una debat electoral a la sala gran del Centre Cultural Costa i Font amb els cinc candidats.

Els candidats a les eleccions municipals del 2011.
Els candidats a les eleccions municipals del 2011.

A finals d'any, la ràdio en fa una de sonada: elabora un calendari eròtic del 2012 amb els col·laboradors de l'emissora. Fins i tot, la revista Interviú se'n fa ressò.

El calendari eròtic de Ràdio Taradell.
El calendari eròtic de Ràdio Taradell.

2012

El 2012 arrenca també amb una efemèride important. El concurs de Reis arriba a la 25a edició i, un any més, compta amb més de 100 regals, cedits pels establiments, empreses, entitats i institucions del poble i dels voltants, per repartir entre els oients. El programa reuneix els seus impulsors: Maria Mora, Toni Reig i David Bigas.

Ràdio Taradell continua amb l'organització de la festa de Carnaval. Aquest any, a més, comença un concurs d'aparadors dels comerços de l'Agrupació de Botiguers de Taradell, coincidint amb el Carnestoltes.

Al mes de juny, Ràdio Taradell comença a encarar el 30è aniversari i porta l'Escolania de Montserrat en concert i en un espai immillorable: l'Església de Sant Genís. Els escolans i el públic queden meravellats.

Concert de l\'Escolania de Montserrat a Taradell.
Concert de l'Escolania de Montserrat a Taradell.

I, al desembre, a iniciativa del programa Obrint la ment, s'organitza una fira sobre espiritualitat i teràpies alternatives que té molt bona acollida.

Més de 600 persones van passar per la primera edició de la fira Obrint la ment.
Més de 600 persones van passar per la primera edició de la fira Obrint la ment.

2013

Logotip dels 30 anys de Ràdio Taradell.
Logotip dels 30 anys de Ràdio Taradell.

És l'any del 30è aniversari de Ràdio Taradell i arrenca amb força. Després d'El concurs de Reis i de la programació especial amb motiu dels Tonis, organitza el Carnaval per tercer any i és tot un èxit.

Estudis de Ràdio Taradell.
Estudis de Ràdio Taradell.

El 30è aniversari el commemora amb un pas tecnològic important: la renovació d'aquesta pàgina web i l'estrena d'una aplicació pròpia per a telèfons intel·ligents i tauletes, que dura uns anys. A més, fa millores tècniques als estudis, amb l'estrena d'una nova taula de so a l'estudi 1 i també dels programes d'emissió.

Els col·laboradors de l\'emissora, al Carnaval.
Els col·laboradors de l'emissora, al Carnaval.

Els 30 anys se celebren amb un sopar amb col·laboradors i excol·laboradors en una vetllada plena d'anècdotes i bons moments que compta amb un pastís d'aniversari sorprenent. També s'organitza un concert amb els grups osonencs Power Burkas, Les Tietes Queques i Oques Grasses, un dels fenomens del moment.

Sopar del 30è aniversari de Ràdio Taradell.
Sopar del 30è aniversari de Ràdio Taradell.

 

 

Cartell del concert dels 30 anys de Ràdio Taradell.
Cartell del concert dels 30 anys de Ràdio Taradell.

 

 

Aquest 2013, Ràdio Taradell també s'adhereix a La Xarxa, que engloba la Federació de Ràdios Locals, de la qual l'emissora taradellenca ja en formava part. Amb aquesta adhesió, comença a emetre els butlletins informatius de La Xarxa i emet també programes d'altres emissores locals de Catalunya distribuïts a través d'aquesta plataforma. A més, Ràdio Taradell es converteix en la corresponsalia de La Xarxa (antiga Com Ràdio) a Taradell.

la-xarxa.jpg
Logotip de La Xarxa.

Un any més, l'emissora surt al carrer per diverses ocasions com els Tonis, Sant Jordi, la festa major d'estiu o la "shopping night" de l'Agrupació de Botiguers.

També organitza, juntament amb el Parc d'Esports, la jornada Mou-T: un torneig de pàdel i futbol aigua, amb molt bona acollida.

 

 

A principis de desembre, per segon any, organitza la segona edició de la fira d'espiritualitat i teràpies alternatives Obrint la ment, que té molt èxit de públic.

2014

El 2014, Ràdio Taradell continua amb una programació cada cop més consolidada i de més qualitat, potenciant la proximitat amb programes especials com el dedicat als Tonis o El concurs de Reis.

En paral·lel, per quart any, assumeix l'organització del Carnaval i, com a novetat, dues setmanes abans, organitza un mercat de disfresses i andròmines de segona mà, sota el nom de Mercat dels gitanos.

El Rei i el Reietó Carnestoltes.
El Rei i el Reietó Carnestoltes.

L'emissora també fa diversos programes especials. Un d'ells és amb motiu de la consulta del 9-N, en què la ràdio va traslladar els seus estudis al centre de votació instal·lat a l'Institut.

Francesc Homs, entrevistat a \'L\'hora del xumet\'.
Francesc Homs, entrevistat a 'L'hora del xumet'.

 

 

2015

El 2015 és un any intens per a l'emissora. A banda de l'organització del Carnaval o de la tercera edició de la fira Obrint la ment, es bolca en un any electoral. Per les eleccions municipals, assumeix l'organització del debat amb els caps de llista (Lluís Verdaguer, de CiU; Salvador Clot, d'ERC, i Jacint Casadevall, de SI) i fa un programa especial per seguir els resultats. També el 27 de setembre fa una programació especial per les històriques eleccions al Parlament de Catalunya.

Debat del 2015.
Debat electoral de les municipals del 2015.
Programa especial de les eleccions al Parlament.
Programa especial de les eleccions al Parlament.

Pel que fa al Carnaval, es converteix en un dels més participatius dels últims anys i compta amb un pregoner d'excepció: l'humorista Pep Plaza, que porta a Taradell una llista llarga de personatges.

Pep Plaza, pregoner del Carnaval del 2015.
Pep Plaza, pregoner del Carnaval del 2015.

 

 

Els Tonis i la festa major són altres cites a on no falta l'emissora, que estrena un nou concurs: S'acaba el temps, que premia els guanyadors amb 500 euros i productes d'El Xocolater de Taradell.

Esther Mendoza i Xavier Artigas, responsables del concurs \'S\'acaba el temps\'.
Esther Mendoza i Xavier Artigas, responsables del concurs 'S'acaba el temps'.

Dins dels actes de celebració del 32è aniversari, Ràdio Taradell va portar Els Pets, que van actuar a Can Costa.

2016

La 29a edició del Concurs de Reis de Ràdio Taradell i els Tonis marquen el tret de sortida del 2016. De seguida, arriba el Carnaval. L'emissora consolida l'organització de la festa, que té en Peyu com a pregoner i l'Aida Aumatell com a reina Carnestoltes, amb la participació d'una quinzena de carrosses i comparses.

En Peyu, amb la Reina Carnestoltes.
En Peyu, amb la Reina Carnestoltes.

Pel que fa als programes de l'emissora, la tertúlia esportiva Mitja part arriba als 400 programes a principis del 2016. El Barça és el principal argument que cada dilluns reuneix Oriol Vall-llovera, Jordi Marsal, Guillem Rovira, Aleix Castell i Josep Fonseca als estudis de Ràdio Taradell.

Programa 400 del \'Mitja part\'.
Programa 400 del 'Mitja part'.

També es consolida a la graella de Ràdio Taradell Instinews. Es tracta d'un magazín trimestral en anglès realitzat pels alumnes de segon d'ESO de l'Institut que inclou diferents formats com entrevistes a exalumnes, a professors, reportatges dels pobles on viuen els alumnes, enquestes, un informatiu amb les notícies més destacades del centre educatiu o, fins i tot, seccions de música, llibres o cinema, entre d'altres seccions. El programa va rebre una menció de qualitat en la categoria d'innovació dels Premis Ràdio Associació de Catalunya 2015.

Alumnes de l\'institut enregistrant l\'\'Instinews\'.
Alumnes de l'institut enregistrant l''Instinews'.
\'Instinews\', als Premis Ràdio Associació.
'Instinews', als Premis Ràdio Associació.

Ràdio Taradell també participa en l'organització de la tercera edició de les jornades esportives Mou-T, juntament amb la UD Taradell i el Club Parc d'Esports. El bubble football en va ser la principal novetat.

El 2016, l'emissora també fa un homenatge a Josep Garcia, conductor del programa de sardanes El cant de la tenora. Una de les sorpreses la protagonitza la Cobla Lluïsos, que homenatja Garcia amb l'enregistrament de la sardana Nois alegres, de Francesc Mas i Ros. Garcia va morir uns mesos després.

Homenatge a Josep Garcia.
Homenatge a Josep Garcia.

El concurs S'acaba el temps s'obre a alumnes de quart d'ESO d'Osona i el Moianès. L'institut de Calldetenes va ser el guanyador de la tercera temporada. Es van enfrontar a l'institut del Voltreganès.

Un any més, Ràdio Taradell va sortir dels estudis sempre que va ser necessari i, a principis d'abril, va fer un programa des de la Fundació Vilademany pels seus 20 anys.

2017

El 2017 arrenca amb la 30a edició del Concurs de Reis, que va repartir gairebé 200 regals. Per celebrar-ho, en aquesta edició no hi havia cap aigua en el taulell de regals.

30a edició dels Concurs de Reis.
30a edició dels Concurs de Reis.

13 carrosses i 6 comparses van participar en la rua de Carnaval, organitzada un any més per Ràdio Taradell. El periodista de RAC1 Xavier Pérez Esquerdo en va ser el pregoner.

Xavier Pérez Esquerdo, pregoner del 2017.
Xavier Pérez Esquerdo, pregoner del 2017.

L'Institut Escola de Castellterçol es va emportar els 500 euros del premi del concurs S'acaba el temps. Es va imposar davant l'Institut de Calldetenes en una gran final que es va fer a la sala gran de Can Costa davant de 600 persones. En aquesta edició, el concurs es va emetre per set emissores de la comarca d'Osona i del Moianès: Ràdio Taradell, Ràdio Manlleu, Ràdio Moià, Ràdio Ona Torelló, Ràdio Pista Hostalets, Ràdio Roda i Ràdio Voltregà.

Final de la quarta temporada del programa \'S\'acaba el temps\'.
Final de la quarta temporada del programa 'S'acaba el temps'.

Coincidint amb el referèndum de l'1 d'octubre, Ràdio Taradell va fer una programació especial. D'entrada es va sumar a la coordinadora d'entitats Taradell pel Sí, liderada per l'ANC Taradell, i va emetre un programa especial el dissabte 23 de setembre des de davant de l'església, on es van fer diverses activitats de la campanya. A més, el dia del referèndum va fer un seguiment especial des de les 5 de la matinada. Davant l'actuació de l'Estat, Ràdio Taradell ha sortit en defensa de la democràcia i la llibertat d'expressió. I es va sumar a l'aturada general del 3 d'octubre.

Programa especial amb motiu del referèndum.
Programa especial amb motiu del referèndum.
Programa especial dies abans del referèndum.
Programa especial dies abans del referèndum.

De la programació també destaca que Jordi Roca, després de més de vint temporades, posa punt final al programa El cargol de fuck!, en què s'allunyava dels ritmes comercials.

Jordi Roca fent ràdio.
Jordi Roca fent ràdio.

 

2018

Com ja és tradició, El concurs de Reis, els Tonis i Carnaval marquen l'inici de l'any. És l'any del 35è aniversari, que vam celebrar amb els col·laboradors a principis de juliol. 

Sopar del 35è aniversari de Ràdio Taradell.
Sopar del 35è aniversari de Ràdio Taradell.

El 2018 també comença amb un canvi de freqüència, després de gairebé 20 anys al 106.7. Es retorna al 107.7 en un pas més cap a la regularització de l'emissora.

Última actualització del logotip de l\'emissora amb el nou dial.
Última actualització del logotip de l'emissora amb el nou dial.

Pel que fa a la programació, es continua consolidant. Un dels nous col·laboradors de l'emissora és el popular Richard.

Equip Richard
L'equip del programa d'en Richard.

El 17 de novembre, Ràdio Taradell col·labora en l'organització d'actes per a La Marató de TV3, amb un concert de Rusty'n'fuzzy, The Pubber i Four Olds Dogs.

2019

És any d'eleccions i Ràdio Taradell s'hi bolca de manera intensa. Laia Miralpeix i Marc Güell condueixen una sèrie de programes les setmanes prèvies als comicis, amb entrevistes als principals protagonistes. Juntament amb EL 9 TV, s'organitza el cara a cara entre els dos candidats a l'alcaldia de Taradell, Mercè Cabanas i Santi Estragués.

 

 

A més, el dia de les eleccions es fa una programació especial.

Programa especial amb motiu de les eleccions.
Programa especial amb motiu de les eleccions.

El 18 d'octubre del 2019, Ràdio Taradell també dóna suport a la vaga general convocada després de fer-se pública la sentència del procés.

 

 

Pel que fa al Carnaval, se celebra una gran festa amb el Frincadó matiner de RAC105, conduït per l'excol·laborador de Ràdio Taradell Ernest Codina i el veí taradellencs Aniol Florensa.

La notícia més trista de l'any ens va arribar al 5 d'agost, amb la mort del col·laborador més veterà de la ràdio: Lluís Vilarrasa.

Lluís Vilarrasa.
Lluís Vilarrasa.

Aquell any, Ràdio Taradell continua renovant la seva pàgina web i queda integrada dins del disseny municipal. També es fa una aposta cada cop més intensa per les xarxes socials: Facebook, Twitter, Instagram i Telegram, amb un canal informatiu de Taradell.

La programació continua creixent i, aquella temporada, es comencen a retransmetre els partits del CP Taradell després que el primer equip entrés a la màxima competició estatal de l'hoquei, l'OK Lliga. Aleix Castells i Roger Isern assumeixen les trasnmissions en directe des de qualsevol punt d'Espanya. Al cap d'uns mesos, s'adquireix una nova unitat mòbil.

Aleix Castells i Roger Isern hoquei _ Ràdio Taradell
Roger Isern i Aleix Castells, responsables de les retransmissions d'hoquei.

2020

L'any 2020 és un any marcat per la pandèmia mundial del coronavirus. Abans que comencin els confinaments, Ràdio Taradell celebra la seva desena edició del Carnaval com a entitat organitzadora. Per això, els mateixos organitzadors s'encarreguen de fer el pregó en una nit en què torna a triomfar la colla taradellenca Els troneres amb la millor carrosa. Aquest 2020 també es dona un nou aire al Carnaval infantil, amb rua inclosa.

Paula Miralpeix, reietona Carnestoltes del 2020.
Paula Miralpeix, reietona Carnestoltes del 2020.
Els Troneres van tornar a guanyar l\'edició 2020 del Carnaval de Taradell
Els Troneres van tornar a guanyar l'edició 2020 del Carnaval de Taradell.

El 2020 és l'any dels programes especials. Ràdio Taradell explota més que mai la seva vocació de servei públic. Durant el primer confinament, Laia Miralpeix, Marc Güell i Joan Puig posen en antena T'escoltem, un programa que s'emet els dissabtes a la tarda per actualitzar la incidència de la Covid-19 al poble, amb l'objectiu d'acompanyar i informar els taradellencs i taradellenques. Es dona veu a tot el poble per arribar a tothom. Per exemple, es fa un programa des de la Residència Vilademany per festa major.

Un dels especials \'T\'escoltem\', en aquest cas des de la Residència Vilademany.
Un dels especials 'T'escoltem', en aquest cas des de la Residència Vilademany.

Gerard Preseguer també se suma al projecte i emet el programa, en vídeo, a través de Youtube i Facebook.

 

 

Diverses entitats recorren a Ràdio Taradell durant el 2020 per fer les seves activitats. Per exemple, l'Agrupació Sardanista transforma l'Aplec en un programa radiofònic o l'Associació de Botiguers dona el tret de sortida a la campanya de Nadal. També l'Escola de Música hi fa diversos programes. A més, durant els mesos del confinament, es vehicula a través de la ràdio la iniciativa Música per la Llibertat, de l'ANC, i l'11 de Setembre es fa un programa especial amb motiu de la Diada.

Un Aplec de la Sardana diferent.
Un Aplec de la Sardana diferent.
Entrevista al president de l\'ABT per donar el tret de sortida a la campanya de Nadal.
Entrevista al president de l'ABT per donar el tret de sortida a la campanya de Nadal.
L\'Escola de Música celebra Santa Cecília a través d\'un Kahoot a través de Ràdio Taradell.
L'Escola de Música celebra Santa Cecília a través d'un Kahoot a través de Ràdio Taradell.

Any de programes especials. Per les festes de Nadal, Ester Torrents, Marta Ramírez i Cristian Parras piloten des de Ràdio Taradell Cançons positives, que s'emet per altres emissores de la comarca d'Osona i el Moianès el dia de Nadal. L'emeten les ràdios de Manlleu, Torelló, Sant Hipòlit de Voltregà, Vic, Roda i Castellterçol.

Cristian Parras, Marta Ramírez i Ester Torrents, responsables de \'Cançons positives\'.
Cristian Parras, Marta Ramírez i Ester Torrents, responsables de 'Cançons positives'.

Aquest 2020, Ràdio Taradell també fa més connexions que mai fora dels seus estudis, gràcies a una nova unitat mòbil, adquirida a principis d'any gràcies a l'Ajuntament.

Mitja part
Programa especial del 'Mitja part' a Can Costa.

 

 

 

En situació de pandèmia, Ràdio Taradell es posa a disposició del poble i també col·labora amb la festa major. Per exemple, recupera el Concurs de Crits i Xiulets i assumeix la barra de la revetlla de festa major el dia 24 d'agost.

Crits i xiulets
Primera edició del Concurs de Crits i Xiulets, organitzat per la Ràdio.

El 2020 també és un any de pèrdues. Mor als 39 anys el col·laborador de l'emissora durant molt temps David Orra.

David Orra.
David Orra.

Aquest 2020, també ens deixa Josep Miret, que havia col·laborat en nombroses tertúlies.

Josep Miret en una tertúlia a Ràdio Taradell.
Josep Miret en una tertúlia a Ràdio Taradell.

2021

El 2021 arrenca marcat per la crisi del coronavirus. Tot i això, Ràdio Taradell manté en antena la 34a edició d'El Concurs de Reis. A més, la nit abans, es fa un programa especial per emetre el discurs de Ses Majestats que, aquest cop, no el poden fer des del balcó de la Casa de la Vila.

Reis de Taradell 2021.
La intervenció dels Reis va ser a través de la Ràdio.

El Carnaval no es pot fer en una situació de normalitat, però s'ha impulsat un Concurs de Balcons, Finestres i Aparadors, juntament amb l'Ajuntament, l'escola d'arts L'Arpa i l'ABT.

Jurat del Concurs de Balcons, Finestres i Aparadors.
Jurat del Concurs de Balcons, Finestres i Aparadors.

Pel que fa a la Festa dels Tonis, Ràdio Taradell participa en un programa especial de quatre hores que s'emet en streaming i també per la ràdio.

El dia 8 de març també s'emet a través de la ràdio el manifest del Dia de la Dona, llegit per la pubilla, Mireia Montaña.

El 9 d'abril és una dia trist per la família de Ràdio Taradell, ja que mor l'excol·laborador Ramon Solerdelcoll, que durant molts anys va estar al capdavant del programa musical Te'n recordes?.

Ramon Solerdelcoll, locutor Ràdio Taradell
Ramon Solerdecoll, fent el programa 'Te'n recordes?'

Les entitats i escoles de Taradell continuen recorrent a la ràdio per les seves activitats en un any encara de pandèmia. Coincidint amb Sant Jordi, alumnes voluntaris de l'Escola Sant Genís i Santa Agnès enregistren diversos poemes relacionats amb aquesta diada. L'emissora també dóna veu als autors locals del 2021.

 

 

El maig del 21 també resulta un any important, ja que Ràdio Taradell obté la concessió definitiva per part del Govern. 38 anys després de començar les seves emissions, l'emissora rep el permís definitiu.

I, el mateix mes, la Ràdio recupera la Caminada de Lluna Plena, que fa uns anys havia organitzat el CAU. Malgrat la pluja, és tot un èxit amb un total de 241 participants que recorren uns 9 quilòmetres. El que s'ha de suspendre és el concert posterior de Boys Damm, que finalment poden actuar uns mesos després, per festa major, en una revetlla organitzada per la Ràdio amb aquest concert i el segon Concurs de Crits i Xiulets. Per festa major, Ràdio Taradell també organitza, juntament amb la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, un vermut literari i musical amb els contes picants d'Albert Estengre i les versions del duet osonenc Dandys.

Caminada de lluna plena 2021
241 participants a la Caminada de Lluna Plena.
Concert Boys Damm–3
Concert de versions de Boys Damm per festa major.
Festa Major 2021 (103)
Bon ambient al Vermut literari i musical.

A finals de juny, la tertúlia esportiva Mitja part fa un especial des de la sala gran de Can Costa i la Ràdio tanca la temporada retrobant els seus col·laboradors en un sopar a Can Costa, seguint totes les mesures per la pandèmia. Coincidint amb la trobada es fa un reconeixement a David Bigas, que ha estat director de la ràdio durant 20 anys. Marc Güell li agafa el relleu.

Final temporada 2020 21 14
Reconeixement a David Bigas, que ha estat 20 anys al capdavant de la Ràdio.

Al setembre, arrenca la nova temporada. Com ens guanyem les garrofes?, amb els oficis i les feines de la gent de Taradell com a protagonistes, és la principal novetat.

Els últims mesos de l'any, la Ràdio també rep diverses visites com els alumnes del taller d'acollida o la proposta ''Fem-ho Jove'' es tanca amb un programa de ràdio. Un any més, continuen l'Instinews i L'esquitx.

Per les festes de Nadal, es fa la segona edició de l'especial Cançons positives i, per primer cop, Ràdio Taradell participa en el programa especial de Cap d'Any de La Xarxa, amb una intervenció de Bet Ricart i Rubén Morcillo.

Cap Any Bet Ruben
Bet Ricart i Rubén Morcillo.

2022

Com és tradició, l'any arrenca amb la 35a edició del Concurs de Reis. Arran de la pandèmia, com el 2021, el dia de la cavalcada, la Ràdio també emet el missatge del Reis de l'Orient.

Per la Festa dels Tonis, la Ràdio es torna a bolcar amb diversos programes especials, fins i tot amb la retransmissió del passant a través de Youtube.