Jordi Baucells publica el llibre 'Els bolets de les Masies de Roda'
Editat per l'Ajuntament de Les Masies de Roda és una "mirada científica i cultural a la diversitat micològica del municipi".
Cada any, per Sant Jordi, l'Ajuntament de Les Masies de Roda edita un llibre de coneixement local relacionat amb el municipi. Enguany l'ha escrit Jordi Baucells i porta per nom Els bolets de les Masies de Roda. Una mirada científica i cultural a la diversitat micològica del municipi.
En aquest volum, Baucells mostra un alt contingut en imatges i recull informació rigorosa sobre els bolets a Les Masies de Roda i, per tant, d'Osona. El llibre destaca pel seu interès i pel seu valor científic, per les dades que conté, fruit d'anys d'estudi i dedicació al món dels bolets. La tasca de recopilació, síntesi i selecció d'imatges pròpies, així com una edició acurada, el fan un llibre molt interessant a nivell comarcal. En destaquen també les receptes que conviden a descobrir nous plats i també de tradicionals on el bolet n'és el protagonista. En la introducció del llibre, Baucells explica que "el món dels fongs, i amb més detall el dels bolets, és un món amplíssim, de centenars i milers d'espècies diferents, moltes d'elles força díficils d'identificar i conèixer". Afegeix que "aquest immens grup d'éssers vius és tan ampli, que comprèn floridures verdes de les taronges del grup dels Penicillium i similars, fins als bolets d'esca de faig (Fomes fomentarius), que l'home primitiu utilitzava per fer foc, passant pels llevats i ferments de la cervesa o els fongs responsables des processos biològics que es donen en l'eleboració de la majoria de formatges".
L'autor del llibre explica que es tracta d'una obra que "ajunta cultura, natura i una mica d'oci, així com conceptes de cuina i restauració dels nostrs bolets" i afegeix que "és un llibre ampli i rigurós, amb imatges suggerents i ben fetes que permeten aprendre i gaudir d'aquest món a tots els ciutadans i ciutadanes del municipi i també pretén ser una obra a l'abast d'estudiants, joves i aprenents, de la resta de la comarca i fins i tot d'arreu de Catalunya".
Conclou dient que "aquest llibre pretén assolir diversos objectius. Primer situar el municipi de les Masies de Roda, Osona i la Plana de Vic, com un territori micòfil on la gent té molta afició a collir bolets. I en aquest entorn, ajudar a la gent a conèixer més aspectes d'aquest interessant grup d'éssers vius: més espècies, característiques de la seva biologia, on es poden trobar, la seva comestibilitat o la seva freqüència, quan surten, etc. També donar informació bàsica d'un conjunt de més de 100 espècies de bolets comuns o que es poden trobar amb relativa facilitat en el municipi i el seu entorn, sempre que es donin les condicions meterològiques adequades i introduir finalment conceptes de cuina de diferents espècies, tècniques de conservació d'algunes d'elles i recomanacions vàries, totes elles dins de cada fitxa específica per poder buscar fàcilment la informació i fer els continguts el màxim d'amens al lector". En aquestes fitxes també s'hi poden trobar dades sobre la comestibilitat de la majoria d'espècies.
Jordi Baucells Colomer, biòleg i enginyer tècnic agrícola, ha estat president del Grup de Naturalistes d'Osona i és l'actual president de l'Institut Català d'Ornitologia. Amb trenta anys d'activitat naturalista a la comarca, ha estat coautor de sis llibres de fauna i flora, i ha impartit més de cent conferències sobre natura i altres aspectes ambientals.