La Cobla Lluïsos presenta a Taradell el seu primer disc

Dissabte, 19/07/2014

138 anys han hagut de passar perquè la cobla Lluïsos de Taradell, la cobla més veterana de Catalunya, enregistrés el seu primer treball i ho han fet en format de CD. Xevi Capdevila, la cobla sense embuts es va presentar aquest divendres al Centre Cultural Costa i Font davant d'un centenar de persones que van poder gaudir de les sardanes d'aquest compositor torellonenc. El disc recull "la trajectòria de Xevi Capdevila (23 de març de 1973) però també la trajectòria d'Els Lluïsos" segons el seu responsable Carles Casanova. Aquest va recordar com Capdevila va entrar a principis dels 90 a formar part de la cobla per "renovar-la". Va destacar com la cobla a finals dels 90 va començar a establir "vincles amb Taradell per assegurar aquest llegat de 138 anys per sempre" i va agrair a l'Ajuntament Taradell apostar "per apostar per nosaltres" i també "a la gent de Taradell per conservar aquest llegat cultural". Finalment també va agrair a Capdevila "el nostre capità musical, compositor, company i amic que ens hagi deixat ser partícips de perpetuar la seva obra de sardanes per a cobla que quedarà per a la posteritat". El disc ha estat produït per Solfa Recordings i consta d'11 sardanes i una introducció (que es pot trobar en català i en anglès) realitzada per l'escriptor Jordi Lara en què explica, des del seu punt de vista, qui és i que ha fet Xevi Capdevila, el músic que actualment porta més anys a la cobla. El disc consta d'11 sardanes i 6 obres per a cobla, amb bases i textures electròniques i altres instruments convidats.

Actes festa major - dimarts, 26 d\'agostLa primera sardana que van tocar, als jardins de Can Costa, va ser 300 anys i punt, la penúltima sardana que ha escrit i que va composar en motiu de la presentació de la sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana i la va estrenar la cobla Independència. La segona va ser la primera que va escriure, a principis de la dècada dels 90 quan amb 19 anys va conèixer la Virtudes Cuadros, persona amb qui porta 24 anys de convivència. La sardana la va titular Virtu. La tercera va ser Ureli Superstar dedicada a Aureli Prado, excompany de la cobla que després de 37 anys de dedicació a Els Lluïsos es va jubilar l'any 2010. Una persona que a més va assistir a l'acte. La quarta va ser Navegant per la història una sardana que va composar en motiu del 125è aniveRsari de la formació, l'any 1993, i que es va estrenar en un acte que també es va fer a Taradell. El Castell de la Tarasca, és una de les sis obres que hi ha al disc per a cobla amb bases i textures electròniques i es va ser la peça que es va poder escoltar a continuació i que estava enregistrada ja que "hi ha tant treball d'interpretació com d'edició davant de l'ordinador".  A Xevi Capdevila, la cobla sense embuts s'hi pot trobar la barítona, un nou instrument de la família de les xeremies de la cobla, com el tible i la tenora i que es va presentar l'any passat. Sona una quarta més greu que la tenora i a l'octava baixa del tible i cobreix el registre greu de la veu del tenor. La sardana del disc que fa servir aquest instrument és Cinquantenari Torelló i està dedicada a l'Agrupació Sardanista de Torelló en motiu del 50è aniversari de l'entitat del qual, el seu avi, Pere Capdevila, en va ser el soci número 1. Els espectadors del Centre Cultural, que es van haver de traslladar a l'interior de  l'equipament a causa de la pluja, van poder escoltar la sardana, també de forma enregistrada, amplificada i amb percussions i textures i amb Jordi Campos a la barítona. Tot seguit va arribar un dels moments més especials de la nit amb l'estrena de la sardana El pregó de Can Costa i Font dedicada als 15 anys del Centre Cultural Costa i Font.
COBLA-LLUISOS-NOUS-DISC-5.jpgEl títol fa referència al pregó de la Festa Major que es celebra en aquest recinte i en el qual, des de que es va inaugurar l'any 1999, la cobla Lluïsos sempre hi ha estat present. Capdevila comenta que "és un agraïment al poble de Taradell". Es tracta d'una sardana "feta expressament per està en aquest disc" i es construeix sobre la cèl·lula rítmica dues semicorxeres-corxera i és la sardana de l'autor que més clarament s'inscriu en la nova sardana de plaça. Segons Capdevila "ens venia molt de gust que en aquest primer disc i hagués una cançó que fes referència a Taradell i que referma aquesta col·laboració amb el poble i amb Can Costa, on a més de tenir una sala amb el nostre nom és on assagem".  Capdevila defineix El pregó de Can Costa i Font com "una sardana que busca l'aire festiu de la festa major amb una entrada potent que significa el pregoner". La sardana va agradar molt als assistents que van acabar drets aplaudint a la cobla. Una sardana que molt probablement tornaran a tocar aquesta festa major, precisament el dia del pregó.

L'acte va acabar amb El General Moragues, un poema simfònic inspirat en la figura d'aquest general que va lluitar per la llibertat de Catalunya contra les tropes filipistes dels que s'anomenaven els Vigatans i que finalment va ser pres per les trobes del Borbó que el van executar. Es tracta d'una obra que comença com un lament que es va convertint en esperança i força fins el punt que la sardana es converteix en una melodia festiva. La sardana es complementa Amb l'ampolla mig plena que l'autor va dedicar a l'Agrupació Sardanista de Taradell en motiu del 50è aniversari i que també van tocar en directe durant l'acte que va tancar Lluís Verdaguer, alcalde de Taradell destacant la col·laboració mútua entre l'Ajuntament i la cobla. Va recordar a l'anterior director Jaume Fontseca, "una persona que es va preocupar de mantenir viu el vincle entre Els Lluïsos i Taradell"  i va concloure dient que "és un honor per Taradell tenir una sardana dedicada al Centre Cultural Costa i Font". L'acte va està conduït per Sergi Vives, de Catalunya Ràdio, i al final es van sortejar els 100 CD's de la cobla entre les 669 persones que han visitat l'exposició dels 15 anys del Centre Cultural Costa i Font. De les 8 sèries repartides els números premiats són: 35, 33, 07, 95, 48, 19, 64, 94, 38, 01, 52, 29 i 54. Els guanyadors poden recollir el 
COBLA-LLUISOS-NOUS-DISC-21.jpg

El disc està format per: El Castell de Tarasca, Estimada Elisabeth, Navegant perla història, Aina,Virtu, Padrí,Cinquantenari Torelló, En Jussavissaint Xic, Dues Paasqües abans de Rams, Ureli SuperStar, El General Moragues, 300 anys i punt, Aiguafreda, un mil i un cent, La balada de les Gambires, Torelló, cent anys de sardanes, El pregó de Can Costa i Font i Casament a pagès. 

Xevi Capdevila és compositor, instrumentalista de tible, fiscorn, trombó, flabiol, tenora, gralla i saxo. L'any 1983  va deixar la cobla Canigó amb la idea d'explorar l'àmbit del folk, la música per a teatre o els arranjaments per a diverses formacions. Després d'un any recorrent d'Europa com a actor i músic, el 1997 va entrar a formar part de la cobla Els Lluïsos de Taradell.

 

La cobla Lluïsos de Taradell és la formació musical en actiu més antiga del país. Va ser l'any 1986 quan un seminarista, l'Isidre Reig, en el decurs d'una excursió al pla de Marenga de Taradell, va proposar a una colla de joves que formessin una orquestra per acompanyar els oficis de la parròquia. De seguida es van presentar amb el nom de Lluïsos de Taradell perquè els Lluïsos eren els nois de les congregacions marianes. Fins el 1923 els van dirigir els successius vicaris músics que el bisbe de Vic destinava a la parròquia de la vila. El 1925 es van presentar també en formació de cobla, que acabaria sent al formació més sol·licitada. Des d'aleshores els caps de cobla n'han estat components com en Joan Autonell i Casassas, en Josep Casanovas i Molist, l'Isidre Comas i Pagès, en Jaume Fontseca i Torras i, actualment, en Carles Casanova i Miranda. El 1986 la Generalitat de Catalunya els va concedir la Creu de Sant Jordi. L'any 2000 la cobla va crear el projecte Tarasca, dedicat exclusivament a la música de ball a banda de la sardana, amb el qual van presentar el disc Balls i danses del món. Darrerament han col·laborat amb el grup Macedònia en el projecte Macedònia i Lluïsos i amb el programa Mans de Catalunya Ràdio en l'espectacle humorístic Mans, de xou, que es va estrenar el mes passat en motiu del desè aniversari del programa.