Emotiu acte per declarar nuls 45 judicis franquistes a Taradell
El document acredita la nul·litat de les sentències i les resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra a què van ser sotmeses pel règim franquista.
Taradell va viure un dissabte molt emotiu. En el marc de les Jornades de Memòria Democràtica d'Osona, es va organitzar un acte institucional d'anul·lació dels judicis sumaríssims que van patir 56 taradellencs durant la dictadura franquista, tot i que fins ara només s'han pogut localitzar 45 famílies. Es tracta de víctimes que van ser jutjades pels tribunals franquistes i condemnades a duríssimes penes de presó o, fins i tot, condemnades a mort i executades després d'un judici sumaríssim.
L'acte de lliurament dels documents de nul·litat va comptar amb l'assistència de familiars de 45 represaliats, a més de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; del director general de Memòria Democràtica, Toni Font, i de l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas. La consellera va recordar que “aquests judicis van ser un instrument repressiu per atemorir i sotmetre la població al pensament únic" i va destacar la importància de reparar històricament les víctimes perquè “encara avui hi ha qui defensa i blanqueja aquella dictadura i aquell cop d'estat contra la legítima segona República, i no ho podem permetre. Davant la persistència del feixisme, nosaltres reivindiquem i exercim el dret a la veritat, a la justícia, al reconeixement i a la reparació de les víctimes”.
Entre les víctimes de Taradell, n'hi ha una desena que van ser condemnades a mort, vuit de les quals van morir afusellades al Camp de la Bota, a Barcelona. Entre aquest grup hi havia l'exalcalde Ramon Blasi, que va morir executat l'any 1939, després de ser acusat d'adhesió a la rebel·lió militar amb responsabilitats polítiques i condemnat en un consell de guerra sumaríssim. També hi ha el cas del mestre Anastasi Aranda, que va ser jutjat dos cops, va complir pena a València i, posteriorment, se li va treure el títol de mestre i va ser exclòs del servei educatiu. També van complir penes de presó l'exalcalde Adolf Roca i l'agutzil, Fulgenci Sánchez. A Taradell hi va haver una desena de víctimes més de judicis franquistes, les famílies de les quals encara no s'han pogut localitzar.
Una rigorosa exposició de la historiadora Assumpta Montellà sobre el perquè dels judicis sumaríssims va encetar l'acte, que va omplir la Sala Gran de Can Costa, amb sentiments a flor de pell.
Aquest acte es va fer en el marc de les V Jornades de Memòria Democràtica d'Osona “Repressió, Resistència i Clandestinitat, 1936-1975”, organitzades per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Òmnium Cultural d'Osona, l'Arxiu Comarcal d'Osona, el Museu del Ter de Manlleu, el Museu de la Torneria de Torelló i l'Ajuntament de Taradell, amb el suport del Consell Comarcal d'Osona. Entre divendres i dissabte, es van organitzar diverses activitats.