La festa dels Tonis 2015. Els menjars de Sant Antoni amb Montserrat Barrachina

Dissabte, 10/01/2015

Com cada any la Montserrat Barrachina ha encetat la programació especial de Ràdio Taradell en motiu de la festa dels Tonis i ho ha fet explicant-nos les receptes de Sant Antoni. En aquesta edició ha explicat com es feien els Cigrons amb bacallà, ha seguit amb unes taronges a la glòria, una sípia amb mandonguilles i ha acabat amb una coca de vidre.

Cigrons amb bacallà

400 grams de cigrons cuits
150 grams de bacallà
1 ceba
1 pebrot
2-3 tomàquets
4 grans d'all
Llorer
Oli d'oliva (unes 8 cullerades)

Taller els alls a la juliana i salteu-los en una cassola amb oli d'oliva; afegiu-hi la ceba i el pebrot tallats menuts i, quan ja estan ben estovats, incorporeu-hi els tomàquets, pelats, sense llavors i tallats a dauets. Quan aquest sofregit hagi adquirit el punt desitjat, ajunteu-hi els cigrons i deixeu-ho coure tot junt una mitja hora; si ho veieu massa eixut, aboqueu-hi una mica d'aigua calenta. Passat aquest temps, afegiu-hi el bacallà dessalat i esmicolat i feu que cogui tot junts uns vint minuts. Serviu-ho ben calent.

Targones a la glòria

6 taronges
300 grams de sucre
3 ous
2 cullerades de farina de blat de moro (maizena)
6 guindes
Nata

Encapçareu les taronges i les buidareu, i de la polpa que n'haureu tret, en fareu suc, tot triturant-la. En aquest suc hi heu de barrejar els ous, la farina de blat de moro i el sucre; tot plegat ho fareu coure a foc fluix fins que s'espesseixi. Ho deixareu refredar i, uncop fred, n'omplireu les taronges buidades, que decorareu amb nata i una guinda al cim, o unes maduixes.

Sípia amb mandonguilles

(per a quatre persones)

300 grams de carn de vedella picada
100 grams de carn de porc picada
1 ou
1 llesca de pa
Una mica de llet
Julivert
1/2 cullerada de canyella mòlta
1 ceba
200 grams de tomàquets madurs
Farina
1/2 litres de brou
600 grams de sípia
Una picada d'all, julivert, pinyons, un parell de galetes maries i un bon raig de vi ranci

Barrejar les carns picades amb una mica de julivert, també picat, la llesca de pa remullada amb llet i escorreguda, l'ou una mica batut, i un polsim de canyella en pols, sal i pebre. Un cop tot ben barrejat cal formar les mandonguilles no gaire grosses, passar-les per la farina, fregir-les en un cassó amb força oli i ben calent. Reservar-les. Netejar i trossejar la sípia. Posar-la en un cassó a coure. Que deixi anar el seu suc i se'l torni a beure. En una cassola sofregir la ceba tallada petita, fins que quedi ben tova. Llavors cal tirar-hi els tomàquets ratllats, la salsa de la sípia i una mica de brou. A mida que es va evaporant, anar-n'hi afegint fins acabar-lo tot. Si la salsa queda grumullosa, passar-la pel colador xinès. Tirar-hi la picada, les mandonguilles i la sípia i deixar coure uns minuts més. Si fa falta suc, tirar-hi una mica més de vi ranci, vi negre o brou... Al tirar-hi la picada s'hi pot afegir també una mica de xocolata ratllada o trossejada i que es vagi desfent en el suc.

Coca de vidre

1 massa de pizza fresca
Oli
Pinyons
Sucre
Anís

Estirar un tros de pizza ben fina (en poden sortir entre quatre i sis). Pintar-la bé amb oli amb l'ajuda d'un pinzell. Repartir els pinyons i el sucre (generós). Coure-la al forn prèviament escalfat a uns 220º, durant uns 10-15 minuts (s'ha de daurar però no cremar). Treure-la del forn, immediatament tirar-hi una mica d'anís per sobre (es pot fer amb un pinzell o bé amb una cullereta).