La presentació del quart volum de la col·lecció 'Nou XXI' serveix per demanar un relleu generacional
El nou volum compta amb sis noves monografies sobre Taradell.
Amb quatre volums, 875 pàgines, 33 monografies i una trentena d'articulistes, Salvador Solagran coordinador de la col·lecció 'Nou XXI. Taradell, història, imatges i memòria' va destacar durant la presentació de dissabte del darrer volum que "es tracta d'un projecte consolidat" i per això va explicar que "vull donar un pas al costat, donar pas a col·laboradors joves que donin continuïtat a la col·lecció".
Tant la regidora de Cultura i Patrimoni, Míriam Martínez, com l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, van voler destacar "la idea, la dedicació i l'esforç" de Solagran. Cabanas també va agraïr la tasca de la Biblioteca "per la difusió de la cultura que feu". Respecte a la col·lecció va dir que "és important divulgar" i va destacar "la miscel·lània de temes i propostes". I va recollir l'encàrrec de Solagran quan va dir que "hem d'engrescar a la joventut, que les noves generacions facin més pel bé comú" i alhora va fer una crida per "preservar tot allò que tenim". Cabanas va agraïr la gran feinada feta per Solagran i pels articulistes i va acabar dient que "aquests treballs ens serveixen per saber del passat, per saber el present que tenim i el futur que volem".
Els articles del quart volum són:
Taradell i el tren. Història del baixador Taradell-Mont-rodon | Jaume Gelabert i Casassas
L'article comença amb un estudi molt ben definit dels primers anys de la línia i l'intent de l'Ajuntament de Taradell perquè es projectés o es construís una estació a prop de la vila. La part principal de l'article està dedicada al baixador, qui el va promoure, les negociacions i pactes amb Renfe, els accessos i el barri que naixa al seu entorn i les vicissituds dels seus trenta-cinc i pocs més anys de vida.
Notícies d'arxiu. Notícies complementaràries o pintoresques del passat de Taradell | Antoni Pladevall i Font
És un aplec de notes soltes trobades per l'autor fent treballs de recerca en diversos arxius i que anava guardant per si algun dia les podia donar a conèixer com a anècdotes a aquells que estimen el nostre passat. Les desgrana per ordre cronològic.
Teulades. Imatges | Josep Bosch i Ricart
El tema fotogràfic dona un flaix d'alguns detalls interessants d'elements que trobem en les teulades, el disseny, les barbacanes, xemeneies o bé alguns elements d'acabat que moltes vegades passen desapercebuts pel vianant.
Creixement i modernització de Taradell. Construccions i evolució urbana 1910/1950 | Salvador Solagran i Preseguer i Josep Munmany i Vila
Una aproximació a la literatura taradellenca (1). Escriptors i escrits sobre Taradell (del segle XVIII a principis del segle XX) | Laia Miralpeix
En aquest treball hem tret de l'oblit els primers escriptors o taradellencs que han escrit obra científica des del segle XVIII com Joan Sastre, passant per Miquel A. SAurina, Mn. Magí Reig, Antoni Bayés, Francesc Carrera i Ramon Serra Toneu. Tots ells, homes i fills de Taradell, amb obra escrita entre finals del segle XVIII i principis del XX. Malauradament, en aquest període no tenim constància de cap escriptora.
Catàleg actualitzat de la fauna vertebrada a Taradell | Jordi Baucells i Colomer
El Grup de Naturalistes d'Osona i el Grup d'Anellament Calldetenes han estat dues de les entitats naturalistes més actives en els darrers trenta anys a Catalunya. Han realitzat estudis de fauna, flora i geologia a la comarca i centenars d'accions de formació i educació ambiental a Osona. Concretament, a Taradell, s'han enregistrat de forma ordenada dades de fauna i flora des de l'any 1983. Amb la informació dels darrers 15 anys, i comparada amb la de les dècades passades, s'ha elaborat aquest catàleg de fauna vertebrada de Taradell, amb la col·laboració dels naturalistes del municipi. L'objectiu ha estat plasmar la situació actual de gairebé 250 espècies de vertebrats per poder valorar la seva evolució en les properes dècades. La pèrdua de biodiversitat a escala planetària afecta també els nostres municipis, on calen més mesures de protecció, més educació i sensibilització ambiental.