Marcel Mauri: "Ens sobren massa motius per voler un país lliure"
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, va ser l'encarregat de fer el pregó de les Festes de Sant Antoni Abat, dissabte al vespre. Va començar parlant de Muriel Casals, recordant que fa uns anys va recollir un Toni d'Honor que "va ensenyar a no posar límits als nostres somnis, un guardó que encara es pot veure al despatx que des de fa 15 meoss espera el retorn de Jordi Cuixart". Mauri també va recordar a Forcadell, expregonera. En el pregó Mauri va destacar que "ocupo un lloc que no em correspon del tot, hauria de ser en Jordi Cuixart. Dimecres farà 15 mesos que està a la presó, 15 mesos plens de vergonya, però també de dignitat que, com la resta de presos polítics, resten privats de llibertat".
Mauri també va elogiar la tasca dels Tonis de Taradell: "Ens emociona ser aquí perquè per una entitat que fa 57 que lluita per la llengua i la cultura del nostre país, és gran responsabilitat i ens permet retornar en paraules tot l'esforç que milers de persones dediqueu a mantenir viva l'espurna de la cultura i per aforntar els moments transcendentals que estan a punt d'arribar". Va continuar dient que "vivim un temps d'excepcionalitat democràtica, s'empresonen les idees, les cançons i la història reserva a les festes populars un pes encara més important: un mirall de tot allò que volem ser". Mauri va explicar que "la festa és un moment extraordinàri per unir un passat que ha estat important per ser qui som avui en dia, però que ens projecta cap a un futur que ha de ser millor".
El vicepresident d'Òmnium també va ressaltar la importància de la Cultura Popular: "És l'èxpressió de la democràcia viscuda des del carrer i que ens volen negar". Mauri també va destacar la feina de la Comissió dels Tonis de "recuperació de la memòria popular adaptant-la als temps presents". En va destacar "la capacitat de reinventar-se" i va dir que "heu fet de la cultura una eina de futur: la cultura ens ha d'impulsar a seguir endavant, per marcar cap allà on volem anar, i per fer un projecte de país més just, més culte, un país lliure i plenament democràtic. Molta gent petita, en llocs petits, fent feina petita, pot canviar el món".
Mauri també va fer referència al teixit associatiu: "Sou el viu exemple que sense treball no s'aconsegueixen els èxits". En aquest sentit va explicar que "la vida cultural i associativa és un tresor, el millor instrument davant de qui ens voldria fracturats" i va donar un missatge a totes aquestes persones que en formen part: "No deixeu de cuidar les entiats, de deixar-les ser, que tothom se senti imporant, perquè la cultura també és el millor antídot contra la intolerància, és l'eina més potent que tenim per lluitar contra el fanatisme".
En clau més política va assenyalar que "venen mesos molt complicats i Jordi Cuixart m'ha dit que us comuniqui que els afrontem amb el cap ben alt, no tingueu cap dubte que els presos polítics i els exiliats continuaran fent actes de generositat durant tot aquest judici. Nou homes i dones valentes que ens representaran, ells seran la nostra veu, que no es penedeixen d'haver excercitat els nostres drets, ens sobren masses motius per voler un país lliure". Finalment va llegir una carta de Jordi Cuixart des de la cel·la 63 de la presó de Lledoners. En ella Cuixart assenyalava: "Som cultura perquè som festa i patrimoni, entendre d'on venim ens enforteix col·lectivament per construir un futur d'esperança. En el judici respondrem amb la força que demana el moment històric".