Martina Riera i Clara Puigdomènech guanyen el Premi Anastasi Aranda
Són exalumnes de l'INS Jaume Callís i s'han imposat amb dos treballs sobre aigües residuals i l'aparell cardiovascular
Dues exalumnes de l'Institut Jaume Callís de Vic, Martina Riera Rico i Clara Puigdomènech Vinagre, han guanyat el primer i el segon Premi Anastasi Aranda als millors treballs de recerca de batxillerat, organitzat pels ajuntaments de Taradell, El Brull, Seva, Viladrau i Santa Eugènia de Berga. La cerimònia de lliurament de la cinquena edició del premi es va fer aquest divendres al vespre a Can Costa.
Riera, que ha obtingut un premi de 1.000 euros i un diploma, s'ha imposat amb el treball titulat "Neteja d'aigües residuals: degradació química del blau metilè", mentre que Puigdomènch, amb un premi de 500 euros i també un diploma, ha obtingut el segon amb "Balla amb el cor. Influència de l'exercici físic i l'entrenament de les ballarines amateurs sobre l'aparell cardiovascular". I és que aquest guardó reconeix els millors treballs de recerca realitzats en català sobre temàtiques culturals.
Durant l'acte, totes dues van fer una breu exposició dels seus treballs. També ho van fer els altres tres finalistes: Guillem Benavent Pastor (amb "Implementació d'un model computacional de sistemes musculoesquelètics", Anna Rosa Mumbrú (amb "Una altra mirada (TEA))" i Tian Torras Soler (amb "Energies renovables a Seva. Producció d'energia renovable a Seva i propostes per l'autosuficiència").
Albert Sangrà, com a president del jurat, va conduir l'acte, on van participar alcaldes o regidors dels municipis organitzadors. La regidora d'Educació de Taradell, Montse Font, i l'alcaldessa, Mercè Cabanas, van obrir i tancar la cerimònia com a municipi amfitrió i van posar en valor l'alt nivell de les propostes presentades. L'Escola de Música i Àrian Shuli va amenitzar la vetllada.
L'INS Jaume Callís ha felicitat les dues guanyadores a través de les xarxes socials.
El premi porta el nom d'Anastasi Aranda (1901-1958), un mestre compromès amb l'educació pública i el progrés social a Taradell, on va exercir entre 1933 i 1939. Aranda va ser víctima de la repressió durant la postguerra i, amb aquest premi, es vol no només homenatjar la seva figura, sinó també transmetre als joves els valors de compromís social i justícia pels quals ell va lluitar.
Fotos: Institut Jaume Callís