Ada Parellada defensa la cuina de proximitat en el pregó dels Tonis de Taradell
La cuinera Ada Parellada va ser l'encarregada de fer el pregó de la Festa dels Tonis 2020. Va ser un pregó reivindicatiu de la cuina de proximitat i és que, com no podia ser d'altra manera, va parlar de cuina, "de cuina, lligada al meu ofici, la restauració. L'ofici de rebre, d'estimar i de fer feliç. L'ofici que som oberts, perquè sempre som oberts quan la resta està tancat. Encenem fogons, cuinem, servim, sí, però sobretot parem taula. Som taulers, de taula, posem la taula, facilitant les tasques que compliquen les coses (cuinar i rentar plats). La taula és l'escenari de les relacions socials, el que realment val la pena de tot plegat". Va comentar que "nosaltres som servidors, però ara tenim una gran responsabilitat, immensa, perquè sóm promotors dels productes del país i curadors del patrimoni culinari i hem de procurar que aquests productes estiguin a les taules". I va fer servir paraules de Josep Pla per definir-ho com "un paisatge posat a la cassola".
Parellada, que porta 25 anys dirigint el Restaurant Semproniana de Barcelona, va defensar la cuina de proximitat. L'any 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria dins el món de la restauració. Ha escrit diversos llibres de receptes i fins i tot una novel.la. També està implicada en la causa política del país i, els últims anys, ha anat a diverses llistes electorals.