Antoni Pladevall recorda el món rural i la pagesia en el pregó dels Tonis

Dissabte, 11/01/2014

L'escritpor taradellenc Antoni Pladevall ha estat l'encarregat de fer el pregó dels Tonis de l'edició 2014. En ell ha fet un elogi a l'evolució de la pagesia al municipi així com al món rural, en el qual en els darrers temps ha patit una evolució important. Ha destacat, per exemple, algunes masies de Taradell que han canviat "la pagesia per altres formes de viure" i que s'han transformat en cases rurals, càmpings, venda d'aliments ecològics o en estudis de gravació de discos, com a Can Pardaler". Ha comentat que "avui en dia costa molt guanyar-se la vida a pagès" i també ha destacat l'estat d'algunes de les masies que "han desaparegut o estan caient", com Can Quel Tropes o el Cunier. Pladevall ha parlat del seu passat a la Caseta del Puig on va viure durant el seu primer quart de segle.

Pladevall també ha parlat de l'esperat 2014 i de la consulta. "Falten deu mesos mal comptats i crec que no hem de tenir cap por a exercir aquest deure" i ha afegit que "el 9 de novembre o quan sigui no podem fallar, el món rural hauria d'estar a favor d'aquesta sobirania. Els termes pagès i país tenen la mateixa arrel, vol dir camp, indret rural. Els pagesos haurien d'esperar més que ningú la plena sobirania nacional". I ha acabat amb un poema de Joan Vinyoli, Foc, que "encaixa amb la realitat que molts vosaltres volem".

Escolta el pregó de Pladevall:



Antoni Pladevall va néixer a Taradell al 1961. És doctor en filologia clàssica i professor de grec i llatí. Va començar la seva faceta d'escriptor amb el poemari Les noies de l'hoste. Escriu en diferents publicacions periòdiques com Ausa, el butlletí del Patronat d'Estudis Osonencs, que va dirigir durant quatre anys fins al 1994. Pladevall ha rebut molts premis per les seves obres. Destaquem el premi Pin i Soler de Tarragona rebut l'any 2005 amb la novel·la Terres de lloguer'. Al 2007 també va guanyar el premi Joaquim Amat-Piniella per la mateixa obra i, el 2008, el Carlemany de novel·la amb La papallona negra. Ara fa dos anys va escriure un retrat vivencial que rememora la il·lusió col·lectiva de milers de voluntaris davant una consulta sobre la independència de Catalunya, anomenada Tot és possible.