Els menjars de Sant Antoni amb Montserrat Barrachina

Dissabte, 11/01/2014

Montserrat Barrachina ha inaugurat la sessió matinal de Ràdio Taradell en motiu de la Festa de Sant Antoni Abat amb les receptes de Sant Antoni. Per començar ha parlat d'un flam de patates, ha seguit amb uns xiulets, un bacallà de Nadal i ha finalitzat amb un pastís de poma.

Flam de patates

Es fan bullir amb aigua salada 1'5 Kg de patates amb pell. Un cop cuites es pelen i es piquen ben fines (es pot fer amb el mini pimer). A part, s'ha de fer una beixamel amb mig litre de llet, 500 grams de mantega, dues cullerades de farina, una mica de sal, una mica de pebre i un polsim de nou moscada. Quan s'ha espassit, s'hi tiren les patates, dos ous sencers ben batuts, una mica de mantega i es barreja tot. S'unta un motlle amb mantega i s'omple amb la pasta de patates que hem fet i es posa al bany maria amb una temperatura alta. Un cop freds es desmotlla i ja es pot servir.

Xiulets

Es fan bullir faves, que siguin ben tendres amb pell (va molt bé amb favolins). Un cop cuites s'enfarinen d'una en una i es fregeixen ben rosses. Serveixen per acompanyar carn, peix o simplement per fer un plat de pica pica.

Bacallà de Nadal

4 talls de bacallà remullat, 1 pot de tomàquet triturat, 100 ml. de llet, 200ml. d'oli, all i 4 llagostins.
Posem el bacallà en una olla amb aigua, fent-hi arrencar el bull i atureu el foc quan comenci a escumejar, escureu-lo i reserveu-lo. Fregiu el tomàquet i escampeu-lo en una plata que pugui anar al forn. Prepareu un all-i-oli triturat: un gra d'all en el vas de la batedora, afegint-li després la llet i l'oli.
Poseu el bacallà ben escurregut a sobre del tomàquet, al damunt de cada tros de bacallà una cullerada d'all-i-oli i un llagostí prèviament marcat a la paella. Després s'ha de posar al forn a 180º fins que estigui gratinat (vigilar perquè es gratina molt ràpida).

Pastís de poma

2 ous, 7 cullerades de sucre, 7 cullerades de farina, 3 cullerades de llet, 3 cullerades d'oli, 1 cullerada de llevat, 2 pomes.

Es posen tots aquests ingredients en un bol i es trituren amb el minipimer, fins que quedi una pasta fina, que s'abocarà en una plata rodona que tindrem untada amb mantega i empolsada amb farina. Seguidament, col·locarem per sobre 2 pomes fetes a grills (podem posar-los amb suc de llimona a fi que no es tornin fosques). Enformar a 180º durant 35/40 minuts, fins que sigui cuit.
Un cop fora del forn, prepararem una crema amb: 1 ou, 5 cullerades de sucre, 1 bona cullerada de mantega. Ho tirarem per sobre del pastís i ho posarem uns minuts al grill no gaire fort, ja que té tendència a cremar-se. Una vegada dauradet ho retirarem i deixarem refredar. Si ho tenim unes hores a la nevera i ho servim ben fred, decorat amb alguna cirereta en almívar o amb sucre llustre, fent dibuixos i col·locat amb una safata amb la seva blonda.

Montserrat Barrachina assegura que "quedarem com unes reines i tothom ens felicitarà!".